Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η Κομισιόν στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ξένες εταιρείες που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις τους. Στην κορυφή δε, της λίστας παραμένουν για την ώρα κινεζικές εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη νέας έρευνας που αφορά, αυτή τη φορά, τους κινεζικούς ομίλους που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες. Αν και απέφυγε να διευκρινίσει τα ονόματα των εταιρειών.
Ωστόσο, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος και αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές θα εξετάσουν «τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».
Πρόκειται για αιολικά πάρκα όπου συμμετείχαν κινεζικές εταιρείες, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν λάβει σημαντικές επιδοτήσεις από το Πεκίνο.
Η Κομισιόν βασίζεται στους νέους κανόνες (Foreign Subsidies Regulation) που της δίνουν το δικαίωμα να ερευνά και να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές της ενωμένης Ευρώπης απολαμβάνουν οικονομικού και άρα πιθανώς αθέμιτου πλεονεκτήματος, χάρη σε επιδοτήσεις που έχουν λάβει από ξένες κυβερνήσεις (εκτός της ΕΕ).
Η πρώτη έρευνα που «άνοιξε» η Κομισιόν με βάση τους νέους κανόνες, στα μέσα Φεβρουαρίου, αφορούσε τον κινεζικό γίγαντα της CRRC, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τρένων παγκοσμίως, για υπόθεση που αφορούσε συμβόλαιο ηλεκτρικών τρένων στη Βουλγαρία και κατέληξε στην άρον-άρον απόσυρση της εταιρείας από το διαγωνισμό.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι τα πυρά των ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού έχουν για την ώρα επικεντρωθεί σε κινεζικές εταιρείες, έχει δημιουργήσει δυσφορία στο Πεκίνο.
Σχολιάζοντας τη νέα έρευνα το κινεζικό εμπορικό επιμελητήριο στην ΕΕ, σε ανακοίνωση του, προειδοποίησε ότι «η συνεχής ανάπτυξη νέων εργαλείων κατά των κινεζικών επιχειρήσεων, από την πλευρά των Βρυξελλών αντιπροσωπεύει «μια πράξη οικονομικού εξαναγκασμού». Έθεσε δε, θέμα διακρίσεων κατά των κινεζικών επιχειρήσεων από την ΕΕ, η οποία – όπως υποστήριξε – τείνει να υιοθετήσει προστατευτικές πρακτικές.
Η απάντηση της Βεστάγκερ ήταν ωστόσο σαφής: «Δεν έχουμε τα περιθώρια να δούμε αυτό που συνέβη με τα ηλιακά πάνελ να επαναλαμβάνεται στα ηλεκτρικά οχήματα, την αιολική ενέργεια και ουσιαστικά τα μικροτσίπ».
Αντιστοίχως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε σημερινή συνέντευξη της στο CNBC υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα για τη χρήση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, αλλά και πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, εφόσον το ίδιο θέλουν να απολαμβάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ευρωπαϊκή ένωση WindEurope, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου όπως η Vestas, η Siemens Energy και η Nordex έσπευσε να καλωσορίσει την είδηση και την έναρξη της έρευνας της Κομισιόν. Αναλόγως και οι μετοχές τους κινήθηκαν ανοδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι τώρα στην ΕΕ είναι κυρίως ευρωπαϊκής κατασκευής, όμως οι κινεζικές εταιρείες έχουν «μπει» επιθετικά στην αγορά ανεβάζοντας συνεχώς το μερίδιο τους. Άλλωστε, στον κλάδο των ηλιακών πάνελ ήδη κυριαρχούν, ελέγχοντας περίπου το 90% της αγοράς της ΕΕ.
Διαβάστε ακόμη
ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ