search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σύνοδος Κορυφής G-20: Αγωνία και… μικρό καλάθι για τις κρίσιμες αποφάσεις

Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δείχνουν αδυναμία συμφωνίας σε συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής- Στο φόντο της ενεργειακής κρίσης η συνάντηση της Ρώμης στις 30-31 Οκτωβρίου

Οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου είναι μπλοκαρισμένες στις προσπάθειές τους να συμφωνήσουν συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στη Ρώμη, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της G-20 αυτή την εβδομάδα απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μείωση των επιδοτήσεων στον άνθρακα και τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου. Δεν υπήρχε καν συναίνεση στην προσπάθεια για μηδενικές εκπομπές και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς πρόκειται για εμπιστευτικές συζητήσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της G-20 θα πραγματοποιηθεί αμέσως πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή, γνωστές ως COP26, όπου οι ηγέτες ελπίζουν να καταλήξουν σε μια νέα μεγάλη συμφωνία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος της COP26, Αλόκ Σάρμα, δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης θα δώσει το στίγμα «make or break» ώστε να διασφαλίσει ότι ο κόσμος θα αποφύγει την κλιματική καταστροφή.

Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι έχουν καθήκον να προετοιμάσουν την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της G-20 στις 30-31 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτής της εβδομάδας πήραν πίσω μερικά συμπεράσματα που συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος πριν από το καλοκαίρι. Ένα πρόσωπο με γνώση των εξελίξεων περιέγραψε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων ως καταστροφή.

Εναπόκειται πλέον στους ηγέτες να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, είπε το συγκεκριμένο πρόσωπο, αφού μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας τον Ιούλιο κατέληξε σε αποτυχία όσον αφορά τα μέτρα κατά του άνθρακα.

Η Κίνα και η Ινδία, δύο από τους μεγαλύτερους χρήστες άνθρακα στον κόσμο και αντίστοιχα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν υπέβαλαν τελικά νέες δεσμεύσεις για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν θα συμμετάσχει ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 ούτε στην COP26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, οδηγώντας έτσι σε αποτυχία την προοπτική μιας νέας συμφωνίας.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη και η εικόνα ακινησίας θα μπορούσε να είναι απλώς μια τεχνική διαπραγμάτευσης και έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια θετική ανατροπή προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες. Χώρες όπως η Ρωσία, η Αυστραλία και η Σαουδική Αραβία γίνονται σταδιακά πιο εποικοδομητικές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν στο φόντο της εκτόξευσης των διεθνών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Μένει να φανεί, λοιπόν, τι θα γίνει στην πράξη στις επικείμενες δύο Συνόδους την ώρα που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται αφενός από την κλιματική και αφετέρου από την ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη:

Mαρίνα Γκρανόφσκαγια vs Αμάντα Στέιβλι: «Πόλεμος» εκατομμυρίων για τις «Σιδηρές Κυρίες» της Premier League (pics)

Όφελος άνω των €4,5 δισ. για τους καταναλωτές από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών

Γιάννης Σμυρλής: Τι αλλάζει με το πρώτο εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας

 

Exit mobile version