Σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη χερσόνησο Νότο στον νομό Ισικάβα της Ιαπωνίας την 1η Ιανουαρίου 2024, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 245 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 1.300. Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε ο φονικότερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον σεισμό του Κουμαμότο το 2016 κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 273 άνθρωποι.
Μπορεί μέχρι τώρα οι επιστήμονες να αναζητούσαν τα αίτια ενός σεισμού στην κίνηση των τεκτονικών πλακών και των υπόγειων ρηγμάτων, ωστόσο τώρα επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) στρέφουν την προσοχή τους στα καιρικά φαινόμενα υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να διαδραματίζουν ρόλο στην πρόκληση σεισμικών δονήσεων.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι ερευνητές του ΜΙΤ αναφέρουν ότι η έντονη χιονόπτωση και βροχόπτωση πιθανότατα συνέβαλαν στην πρόκληση σεισμών τα τελευταία χρόνια στη βόρεια Ιαπωνία. Αυτή είναι η πρώτη έκθεση που υποδεικνύει σύνδεση ανάμεσα στις κλιματικές συνθήκες και τη σεισμική δραστηριότητα.
«Βλέπουμε ότι η χιονόπτωση και άλλου τύπου περιβαλλοντική επιβάρυνση στην επιφάνεια της γης επηρεάζουν την κατάσταση του υπεδάφους καταπονώντας το και η χρονική στιγμή εκδήλωσης έντονων βροχοπτώσεων σχετίζεται με την έναρξη της αλληλουχίας σεισμικών δονήσεων», υποστηρίζει ο Γουίλιαμ Φρανκ, εκ των συντακτών της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Γης, Ατμόσφαιρας και Πλανητών του MIT (EAPS).
«Έτσι, το κλίμα προφανώς έχει αντίκτυπο στην αντίδραση της γης και μέρος αυτής είναι οι σεισμοί», συμπλήρωσε.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε στη σειρά σεισμών που καταγράφηκαν στη χερσόνησο Νότο και διαπίστωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συγχρονίζεται με αλλαγές στο υπέδαφος που με τη σειρά τους επηρεάζονται από εποχιακά μοτίβα χιονόπτωσης και βροχοπτώσεων.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή η σύνδεση ανάμεσα στο σεισμό και τις καιρικές συνθήκες μπορεί να μην αφορά αποκλειστικά στην Ιαπωνία αλλά θα μπορούσε να εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Εξαιτίας δε της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέπουν ότι η επίδραση του κλίματος στην πρόκληση σεισμών θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.
«Με ένα κλίμα που αλλάζει, με πιο ακραία γεγονότα βροχοπτώσεων αναμένουμε ανακατανομή του νερού στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τις ηπείρους και αυτό θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιβαρύνεται ο φλοιός της Γης. Αυτό θα έχει σίγουρα αντίκτυπο και πρόκειται για σύνδεση που θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω», πρόσθεσε ο ειδικός.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε τα τελευταία 11 χρόνια, διαπιστώνοντας ότι πριν το 2020 οι σεισμοί δε σχετίζονταν με κλιματικές αλλαγές, ενώ από τα τέλη του 2020 και έπειτα οι σεισμοί έγιναν πιο έντονοι και συγκεντρωμένοι χρονικά που σημαίνει ότι οι δονήσεις συνδέονταν με κάποιο τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα παρατήρησαν κάτι εντυπωσιακό: Το 2020 οι αλλαγές στη σεισμική ταχύτητα συγχρονίζονταν με τις εποχές.
Ο Φρανκ εξήγησε ότι οι σεισμοί που παρατηρήθηκαν σχετίζονταν με κύματα σφοδρών χιονοπτώσεων και συμπλήρωσε ότι «πιστεύουμε ότι υπάρχει φυσική σχέση μεταξύ των δύο».
Αντιστοίχως οι ισχυρές βροχοπτώσεις μπορούν να παίξουν ρόλο στην εκδήλωση σεισμών αν και τονίζουν ότι η κύρια πυροδότηση θα προέρχεται πάντα από το υπέδαφος.
«Όταν θέλουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν οι σεισμοί παρατηρούμε την κίνηση των τεκτονικών πλακών, γιατί αυτός είναι και θα είναι πάντα ο υπ’αριθμόν 1 λόγος για τον οποίο συμβαίνει ένας σεισμός», δήλωσε ο Φρανκ. «Αλλά, ποια είναι τα άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πότε και το πώς συμβαίνει ένας σεισμός; Εκείνο είναι το σημείο όπου αρχίζεις να εξετάζεις δευτερεύοντες παράγοντες και το κλίμα είναι προφανώς ένας από αυτούς».
Photo: PIxabay
Διαβάστε ακόμη
EBRD: Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (πίνακες)
Περικοπές έως 50% στην πράσινη ενέργεια… για να γλιτώσουμε το blackout
ΑΒΑΞ: Πλησιάζει το μισό δισ. η αξία του χαρτοφυλακίου σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και μαρίνες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ