Εξαιτίας του ψυχρότερου καιρού και της μείωσης των εισαγωγών LNG, που έχουν προκαλέσει απότομη αύξηση στη ζήτηση, οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αδειάζουν με τους ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στην ενεργειακή κρίση του 2021.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδειάζει τα αποθέματα φυσικού αερίου με ανεξέλεγκτο ρυθμό. Σύμφωνα με δεδομένα της Gas Infrastructure Europe, ο όγκος αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 19% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Τα τελευταία δύο χρόνια, η μείωση ήταν μονοψήφια, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να κρατούν τα αποθέματα γεμάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Ευρώπη εξαρτάται φέτος πολύ περισσότερο από τα υπόγεια αποθέματα της, προκειμένου να καλύψει τη χαμηλότερη εισροή LNG και να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, δήλωσε η Νάτασα Φίλντινγκ, επικεφαλής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media. Εν τω μεταξύ, οι ασιατικές χώρες έχουν ενισχύσει τις αγορές LNG λόγω χαμηλότερων τιμών, γεγονός που έχει μειώσει τις εισαγωγές στην ΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκονται στο 75% της χωρητικότητάς τους, ποσοστό λίγο πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ πέρυσι το Δεκέμβριο το ποσοστό ήταν κοντά στο 90%. Αν και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 90% χαμηλότερες από τα επίπεδα των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα της ενεργειακής κρίσης του καλοκαιριού του 2022, η εξάντληση των αποθεμάτων ενδέχεται να δυσκολέψει την ανανέωση τους το επόμενο έτος.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινείται οριακά ανοδικά σήμερα, στα 45,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο οι traders διαπραγματεύονται ήδη φυσικό αέριο για παράδοση το επόμενο καλοκαίρι σε υψηλότερη τιμή από ό,τι για παράδοση τον χειμώνα που ακολουθεί, ένδειξη του ολοένα και πιο υψηλού κόστους αναπλήρωσης των αποθεμάτων.

Ο Τραμπ και το Κατάρ

Η ΕΕ οφείλει να γεμίσει τα αποθέματα της στο 90% της χωρητικότητάς τους έως το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υποχρεωτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και ορισμένες χώρες έχουν χαμηλότερους στόχους. Ένα σημαντικό ποσοστό των προμηθευόμενων αερίων προέρχεται πλέον από το LNG, το οποίο έχει γίνει θέμα πολιτικών πιέσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε την ΕΕ ότι θα πρέπει να δεσμευτεί για αγορά μεγάλων ποσοτήτων αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το Κατάρ απείλησε να διακόψει τις εξαγωγές LNG αν εφαρμοστούν αυστηροί κανονισμοί για τις εκπομπές άνθρακα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ταχεία εκκένωση των αποθεμάτων οφείλεται και στις ψυχρές περιόδους και στο λεγόμενο Dunkelflaute – μέρες που ούτε ηλιακοί συλλέκτες ούτε οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια – που αύξησε τη ζήτηση αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση για βιομηχανικό αέριο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη αυξήθηκε φέτος κατά 6%, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτικής Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, είδαν μεγαλύτερη πτώση στα αποθέματα τους, με 33% και 28% αντίστοιχα. Τέλος, η συμφωνία για τη ροή ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αναμένεται να λήξει το 2025, προσθέτοντας επιπλέον αβεβαιότητα στις προμήθειες.

Διαβάστε ακόμη

Σε συζητήσεις (και) για την πώληση της Folli Follie οι ομολογιούχοι – ιδιοκτήτες της

Οι startup-business του Βαρδή Βαρδινογιάννη junior (pics)

Οι πίσω γραμμές του deal Allwyn – Novibet και ο σχεδιασμός Κόμαρεκ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα