Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την ανακοίνωση των μεγαλεπήβολων σχεδίων του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, σύμφωνα με τα οποία ο Τάμεσης θα μετατραπεί σε ασφαλές σημείο για κολύμβηση και προκύπτει ότι στο εθνικό δίκτυο υδάτων της Μεγάλης Βρετανίας «κατοικούν» ιοί, βακτήρια, χημικές ακόμα και τοξικές ουσίες.

Μέχρι πριν τρεις ημέρες περίπου 17.000 νοικοκυριά στην κομητεία Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας είχαν σύσταση να καταναλώνουν νερό μόνο έπειτα από βρασμό, εξαιτίας ανίχνευσης κρυπτοσποριδίου, παράσιτο που έπληξε περισσότερους από 100 κατοίκους με συμπτώματα όπως διάρροια και εμετό. Η εταιρεία ύδρευσης υποστήριξε ότι μία κατεστραμμένη βαλβίδα σε ιδιωτική έκταση αποτέλεσε την πιθανότερη αιτία μόλυνσης, την οποία απομόνωσε και αποκατέστησε. Στους πληγέντες ανακοινώθηκε αρχικά αποζημίωση της τάξης των 100 βρετανικών λιρών ποσό που αυξήθηκε, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, σε 215 λίρες (περίπου 250 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, νερά… κάνει και η ασφάλεια του νερού σε μία από τις πιο όμορφες και διάσημες λίμνες της χώρας, τη Γουίντερμιρ, όπου 10 εκατομμύρια τόνοι ακατέργαστων λυμάτων κατέληξαν σε αυτή οδηγώντας σε μόλυνση επιπέδων ρεκόρ.

Τα λύματα διοχετεύθηκαν στη λίμνη – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και από τα πιο δημοφιλή φυσικά αξιοθέατα – επί 10 ώρες τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως αποκάλυψε το BBC, έπειτα από «σφάλμα» σε αντλιοστάσιο που λειτουργεί υπό την εταιρία ύδρευσης United Utilities. Το περιστατικό δεν αναφέρθηκε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος παρά μόνο 13 ώρες αργότερα, με τη μη έγκαιρη ενημέρωση της υπηρεσίας για ένα τέτοιο περιστατικό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

Το συμβάν χαρακτηρίστηκε «σκάνδαλο» από την αντιπολίτευση και «απαράδεκτη κατάσταση» από την ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ που άφησε να εννοηθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη.

Από την πλευρά της η United Utilities σε δήλωση στον Independent ανέφερε ότι έλαβε «άμεσα μέτρα για την επίλυση του ζητήματος» και πρόσθεσε πως η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ενημερώθηκε εντός μίας ώρας μετά την επιβεβαίωση της ρύπανσης της λίμνης.

Αναλυτικότερα ο εκπρόσωπος εξήγησε πως αιτία πρόκλησης ήταν η «απροσδόκητη βλάβη στο δίκτυο τηλεπικοινωνιακών για την οποία δεν είχε ενημερωθεί η United Utilities και η οποία επηρέασε τόσο το κύριο σύστημα όσο και το εφεδρικό της United Utilities. Μόλις ανακαλύψαμε ότι η βλάβη αυτή επηρέαζε το αντλιοστάσιο Glebe Road, οι μηχανικοί μας έλαβαν άμεσα μέτρα για την επίλυση της κατάστασης και ενημερώσαμε την Υπηρεσία Περιβάλλοντος εντός μιας ώρας από την επιβεβαίωση της ρύπανσης».

Ανάλογη βλάβη σημειώθηκε στο αντλιοστάσιο το 2022, ενώ όπως αποκαλύπτεται από αναλύσεις του διεθνούς δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων Friends of the Earth για περισσότερες από 440.000 ώρες απορρίφθηκαν λύματα σε 68.481 περιστατικά κατά μήκος της ακτογραμμής της Αγγλίας το 2023, με χιλιάδες διαρροές να πραγματοποιούνται κοντά σε σημεία κολύμβησης.

Ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος Στιβ Ριντ, όπως αναφέρει o Independent, σχολίασε την είδηση σε σκληρούς τόνους λέγοντας: «Οι Συντηρητικοί απλά σταύρωσαν τα χέρια τους και έκαναν τα στραβά μάτια, ενώ η United Utilities διοχέτευε ένα παλιρροϊκό κύμα ακατέργαστων λυμάτων στην πιο όμορφη λίμνη της Βρετανίας. Η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα θέσει τις εταιρείες ύδρευσης σε ειδικούς κανονισμούς για να αναγκάσει τη United Utilities να καθαρίσει το τοξικό της χάλι. Θα δώσουμε στη ρυθμιστική αρχή νέες εξουσίες για να αναγκάσει τα αφεντικά του νερού που παρανομούν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες και να απαγορεύσει την καταβολή των μπόνους τους ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών μέχρι να καθαρίσουν την τοξική βρωμιά».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για το περιβάλλον, Τιμ Φάρον, έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και δικαιολόγησε την οργή των πολιτών «που τα αγαπημένα τους τοπικά ποτάμια και λίμνες αλλοιώνονται, ενώ οι επικεφαλής των εταιρειών ύδρευσης λαμβάνουν τεράστια μπόνους».

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος τα στοιχεία για το 2023 δείχνουν 54% αύξηση του αριθμού των διαρροών λυμάτων σε σύγκριση με το 2022 και 13% αύξηση σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 3,6 εκατ. ώρες διαρροών, σε σύγκριση με τις 1,75 εκατ. ώρες το 2022, με τους αρμοδίους να αποδίδουν τα επίπεδα ρεκόρ στο υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων.

Βέβαια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian του περασμένου Ιανουαρίου, το 83% των ποταμών περιέχουν ενδείξεις σημαντικής ρύπανσης που προκαλείται από λύματα και γεωργικά απόβλητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο διεξήχθη αγώνας κωπήλατης λεμβοδρομίας, οι κωπηλάτες σκαφών της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ κλήθηκαν να αποφύγουν την άμεση επαφή με το νερό του Τάμεση μετά την ανίχνευση «ανησυχητικά υψηλών επιπέδων» βακτηρίου E. Coli που μπορεί να προκαλέσει σειρά λοιμώξεων.

Αναφερόμενος στα ποσοστά κολοβακτηριδίου στα νερά του Τάμεση, ο Τσαρλς Γουάτσον, ιδρυτής της River Action UK, σε δραματικό τόνο προειδοποίησε: «Αυτό το καλοκαίρι κάποιος θα πεθάνει»!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PoliticsJOE (@politicsjoe)

Όπως είπε στην επιτροπή περιβάλλοντος «με την άνοδο της θερμοκρασίας οικογένειες θα πάνε σε ποτάμια, σε παραλίες, σε λίμνες: Δεν υπερβάλλω, κάποιος θα πεθάνει από αυτά τα παθογόνα επίπεδα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «δεν υπάρχει καμία καθοδήγηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος σχετικά με τη δημόσια υγεία. Χιλιάδες παιδιά και οικογένειες θα μεταβούν στα ποτάμια και τις λίμνες κατά τη διάρκεια των διακοπών, κανένα από τα οποία δεν έχει καθεστώς κολύμβησης. Κανείς δεν το παρακολουθεί αυτό».

Όλα αυτά την ώρα που ξεκινά η κολυμβητική περίοδος με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος να ελέγχει την ποιότητα του νερού σε 451 παράκτια σημεία, ποτάμια και λίμνες. Προς το παρόν, έπειτα από δειγματοληψία μόλις το 16% των ποταμών στην Αγγλία «πέρασε» τους ελέγχους σχετικά με τη «βιολογική κατάστασή» τους , αλλά κανένα δεν «πέρασε» τα τεστ για χημική ρύπανση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού τον Απρίλιο του 2023, επισημαίνοντας την επιβολή προστίμων σε όσους ρυπαίνουν, με μέρος των εσόδων να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέου Ταμείου Αποκατάστασης Υδάτων.

Το ζήτημα, βέβαια, από περιβαλλοντική παίρνει πολιτική χροιά αφού για την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού μέρος της ευθύνης φέρουν οι εταιρίες ύδρευσης με τους Εργατικούς να κατηγορούν τους Συντηρητικούς ότι κατέστρεψαν τη βιομηχανία ύδρευσης, προειδοποιώντας ότι το πόσιμο νερό δεν είναι ασφαλές και τα ποτάμια είναι γεμάτα τοξικά.

Παράλληλα, η εταιρία Thames Water, που υδροδοτεί το Λονδίνο και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αναμένεται να αυξήσει το κόστος παροχής νερού, με την αντιπολίτευση να ζητά την κρατικοποίηση της εταιρίας.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη 

Προς «ξεκλείδωμα» €15,7 δισ. από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων

Αναδρομικά: Νέος γύρος καταβολών – Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται στο τέλος Μαΐου (vid)

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ