Οικονομία, διόρθωση στρεβλώσεων και παραλογισμών που διαιωνίζονται, αλλαγές στην τιμολόγηση, πρόγραμμα συνενώσεων στους παρόχους νερού και δρομολόγηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έργων είναι οι πέντε βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, που ήδη δίνει απειλητικό «παρών».
Σε αυτό το πλαίσιο, το πλέον εμβληματικό έργο που εξαγγέλθηκε είναι η μεταφορά νερού στην Αττική από τη λίμνη Κρεμαστών μέσω της ένωσής της με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου.
Τον Οκτώβριο του 2022, τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική ήταν 1.100 εκατομμμύρια κυβικά. Οπως εκτιμάται, φέτος τον Οκτώβριο, σε λιγότερο από έναν μήνα, τα αποθέματα θα βρίσκονται κάτω από τα 700 εκατομμύρια κυβικά και όσο κι αν αυτή η ποσότητα επαρκεί για τέσσερα χρόνια, ακόμη και αν συνεχιστούν οι τωρινές συνθήκες ανομβρίας, οι αριθμοί επιβάλλουν άμεση κινητοποίηση.
Ο συναγερμός που έχει σημάνει οδηγεί καταρχάς στην εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά τη χρήση του νερού στη χώρα και τον τρόπο που γίνεται η διαχείρισή του. Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι το νερό εξακολουθεί να κατασπαταλάται, και μάλιστα με τρόπους που είχαν επισημανθεί ήδη από τη μεγάλη λειψυδρία στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Λύσεις όπως η αφαλάτωση, ιδιαίτερα για την εξασφάλιση νερού στα νησιά, που βρίσκονται στο τραπέζι από τότε και σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν γίνει πράξη, επανέρχονται και σήμερα, ενώ οι Κυκλάδες και όχι μόνο ένιωσαν ήδη φέτος το καλοκαίρι το πρόβλημα της ανεπάρκειας στο νερό και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.
Η δεύτερη σημαντική διαπίστωση είναι ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει υψηλή εξάρτηση από τα υπόγεια νερά, ενώ ο αγροτικός τομέας -άρδευση- παίρνει το 85% του όγκου του νερού που καταναλώνεται ετησίως. Ταυτόχρονα, το καλλιεργητικό μοντέλο παραμένει το ίδιο, με υδροβόρες καλλιέργειες να παραμένουν στην πρώτη γραμμή, παρά τις εκκλήσεις-συστάσεις για νέες, με λιγότερες ανάγκες για νερό.
Η υδροδότηση στην Αττική
Ηδη, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά άμεσα στην ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα, παράλληλα με προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού Κηφισού, έργο με κόστος 2 εκατ. ευρώ.
Το πλέον φιλόδοξο έργο όμως, που στόχο έχει να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ύδρευσης η Αττική για τουλάχιστον τριάντα χρόνια, εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και προβλέπει τη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών μέσω της ένωσής της με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου.
Οπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, το έργο θα γίνει με την ΕΥΔΑΠ, το χαρακτήρισε εμβληματικό και σημείωσε ότι η λίμνη Κρεμαστών από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.
Το έργο τώρα βρίσκεται στο στάδιο του αρχικού σχεδιασμού προκειμένου στο επόμενο διάστημα να προκηρυχθούν οι μελέτες και να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, ανέφερε ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και συνολικά θα χρειαστούν 3-4 χρόνια, καθώς βασικά απαιτούνται αγωγοί και δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικά.
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr