search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Πλώρη για κοινές προμήθειες LNG και μέτρα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Σχέδιο να μοιράσουν και τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των κρατών αν αυξηθούν και άλλο οι τιμές - Επιτακτική ανάγκη να γεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ - Τι συζήτησαν χθες τα κράτη-μέλη, την επόμενη εβδομάδα η εργαλειοθήκη για την ακρίβεια

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την δύση μετά την πολεμική εισβολή στην Ουκρανία, δεν απέκλεισαν χθες η Επίτροπος Kadri Simson και η προεδρεύουσα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Barbara Pompili.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά το τέλος του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών ενέργειας, ανέφεραν ότι μια ολοκληρωτική διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου της Ευρώπης θα συνιστούσε μια σημαντική πρόκληση για τα κράτη – μέλη. Τονίστηκε όμως ότι η ΕΕ έχει λάβει τα μέτρα της για την αντιμετώπιση της κατάστασης την τρέχουσα περίοδο και ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη νέα εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Η εισβολή στην Ουκρανία λαμβάνει πλέον μορφή χιονοστιβάδας στην διεθνή ενεργειακή σκακιέρα και εξελίσσεται σε ένα συντονισμένο  σχέδιο απομόνωσης της Ρωσίας που κλιμακώνεται με την έξοδο  από στρατηγικά ενεργειακά assets. Η απομάκρυνση κορυφαίων πολυεθνικών όπως η Shell και η BP από μετοχικές συμμετοχές σε Ρωσικές εταιρείες όπως η Rosneft και η Gazprom αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζει έναν οικονομικό πόλεμο που στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσικής αυτοκρατορίας. Η απόφαση για παράδειγμα της BP να εγκαταλείψει το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, εκτιμάται ότι αποτελεί μία επιλογή της οποίας το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια!

Χθες στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που συγκλήθηκε εκτάκτως με πρωτοβουλία της  Ελλάδας,  της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε ότι οι διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης μετά το «χτύπημα» της 24ης Φεβρουαρίου είναι μεγάλες και η ΕΕ χρειάζεται να ανασυνταχθεί ενωμένη και με κοινές πολιτικές για να αντιμετωπίσει.

Ωστόσο στις χθεσινές δηλώσεις των Eυρωπαίων αξιωματούχων δεν υπήρξε τοποθέτηση σχετικά με την ελληνική πρόταση για την σύσταση ενός  ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης, ο οποίος θα στηρίζεται στο σύστημα εμπορίας ρύπων. Ούτε απόφαση για αλλαγή στο υφιστάμενο μοντέλο χονδρεμπορικής που έχουν ζητήσει ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως διαμηνύθηκε προτεραιότητα είναι να διατηρηθεί το ίδιο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά ταυτόχρονα να υποστηριχθούν οι καταναλωτές και να επωφεληθούν από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς αναμένεται έκθεση των ευρωπαϊκού φορέα των ρυθμιστών ενέργειας, του ACER, εντός εβδομάδων.

Νέα μέτρα τον επόμενο χειμώνα

Στα μέτρα που συζητήθηκαν και περιλαμβάνουν άμυνες και για τον επόμενο χειμώνα περιλαμβάνεται και η κοινή προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την ΕΕ αλλά και η εφαρμογή νομοθεσίας, σε όποιες χώρες δεν υπάρχει για συγκεκριμένο ποσοστό αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου.

Παράλληλα συζητήθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στο πετρέλαιο και συμφωνήθηκε πως τα κράτη – μέλη που έχουν υποχρέωση για αποθέματα τουλάχιστον 90 ημερών,  μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα στρατηγικά τους αποθέματα όταν κριθεί απαραίτητο.

Η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την ΕΕ βρίσκεται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων  όπως και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αλλά και της Μολδαβίας, με το ευρωπαϊκό σύστημα.

Στόχος τόνισαν είναι η απεξάρτηση από την Ρωσία, δηλώνοντας πως θα επιταχυνθούν οι συζητήσεις και για το νέο πακέτο ενεργειακής μετάβασης «Fit for 55» και τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Ε.Ε. προμηθεύεται σήμερα το 40% του φυσικού αερίου και το 25,5% του πετρελαίου από την Ρωσία, ενώ σε κάποια κράτη – μέλη τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα.

Προμήθειες ρεκόρ σε LNG

Tους τελευταίους μήνες η Ε.Ε. έχει κάνει προμήθειες – ρεκόρ στο LNG που φτάνουν τα 10 δισ. κυβικά μέτρα το μήνα. Ωστόσο χθες αναφέρθηκε ότι στόχος είναι να αυξηθούν οι προμήθειες του υγροποιημένου φυσικού αερίου και να γεμίσουν εγκαίρως οι αποθήκες στην Ευρώπη.

Όπως επισημάνθηκε είναι κρίσιμο να αρχίσει άμεσα ο εφοδιασμός ώστε  μέχρι το φθινόπωρο να διαθέτουν τα απαραίτητα αποθέματα. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι προωθείται νομοθεσία για εξασφάλιση ελάχιστων αποθεμάτων σε κάθε χώρα.

Για να αυξηθούν οι ποσότητες LNG προς την ΕΕ χρειάζεται πανευρωπαϊκή συνεργασία και αναβάθμιση υποδομών δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας. Υπενθύμισε πως ο φετινός χειμώνας κλείνει με την Ευρώπη να διαθέτει ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, μόλις 18% πληρότητα στις αποθήκες από 30% που συνήθως είχε.

Διαβάστε ακόμη:

Κυρίαρχοι οι Έλληνες σε ναυπηγήσεις LNG-LPG carriers και δεξαμενόπλοια

Η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών δοκιμάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία (πίνακες)

Η αγωνία κορυφώνεται, οι αγορές χορεύουν (στο) τραμπολίνο και ο Σαράντης χωρίζει (και) με την Estée Lauder

 

Exit mobile version