Υπέρ της παράτασης του κανονισμού εθελοντικής μείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και για τον επόμενο χειμώνα, πρόκειται να ταχθεί σήμερα στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας η Ελλάδα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Το μέτρο που θέσπισε πέρσι -μεσούσης της ενεργειακής κρίσης- η Κομισιόν και εκπνέει στα τέλη του μήνα, σχεδιάζεται να παραταθεί για ένα επιπλέον χρόνο, έως τον Μάρτιο του 2024.
Πέρσι η κατανάλωση του αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 13%. Όπως επισήμανε πρόσφατα ο κ. Νίκος Τσάφος ειδικός σύμβουλος ενέργειας του Πρωθυπουργού, οι κίνδυνοι ενεργειακής επάρκειας για το φετινό χειμώνα έχουν πλέον εκλείψει με τις αποθήκες εντός της Άνοιξης να φτάνουν στο 50% από 33% που είναι η συνηθισμένη πληρότητα στα τέλη Μαρτίου.
Ο κ. Τσάφος απέδωσε τη μείωση της κατανάλωσης σε τέσσερις παράγοντες: στις ήπιες καιρικές συνθήκες που δεν εκτίναξαν την ζήτηση, στην αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων από την βιομηχανία (πετρέλαιο), στην επιβολή του πλαφόν στην τιμή που υιοθετήθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το παρόν δεν προδιαγράφει το μέλλον και δεν αδυνατίζει τους κινδύνους για την επόμενη χειμερινή περίοδο με τις χώρες να φοβούνται νέο κύκλο ανατιμήσεων.
Νέες υποδομές καλωδίων
Την ίδια στιγμή στο τραπέζι του συμβουλίου ενέργειας, θα βρεθεί σήμερα η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, για αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε υποδομές ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ευρώπη.
Με έγγραφο των ελληνικών θέσεων που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και φαίνεται ότι υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύεται η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.
Η ελληνική θέση στηρίζει την βελτίωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Βορρά και Νότου με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής σε εποχική βάση. Προωθεί όμως παράλληλα και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση στην περιοχή, να καταστεί δυνατή η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.λπ. αυξάνοντας την ικανότητά τους να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και παράλληλα να διευκολύνουν την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο και από την Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής στη Νότια Ευρώπη και, από εκεί, στην Κεντρική Ευρώπη όπου είναι περισσότερο απαραίτητη.
Η ελληνική θέση τάσσεται επίσης υπέρ του εξορθολογισμού και της συγκέντρωσης υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. RRF, Connecting Europe Facility, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.) και ανάπτυξης πρόσθετων πόρων.
Η Ελλάδα προωθεί αυτή την περίοδο σειρά διεθνών διασυνδέσεων ενώ από πέρυσι έχει καταθέσει πρόταση για μια μεγάλη διασύνδεση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μέσω Αυστρίας. Παράλληλα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ολοκληρώνεται ο διπλασιασμός δυναμικότητας στη διασύνδεση με Βουλγαρία, ενώ σχεδιάζεται ο τριπλασιασμός των διασυνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ο διπλασιασμός της διασύνδεσης με Ιταλία. Η ελληνική πλευρά ζητά στήριξη και για τα μεγάλα σχέδια διασυνδέσεων με την Αίγυπτο ώστε να μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία θα παράγεται από φωτοβολταϊκά και αιολικά στην έρημο.
Διαβάστε ακόμη:
Μύκονος: «Βαρύ» σφυρί για δύο βίλες στον Κούνδουρο με τιμή εκκίνησης 3,4 εκατ. ευρώ (pics)
Κρίστιαν Ζίβινγκ: O άνθρωπος που ανέλαβε να σώσει τη Deutsche Bank