Μπορούμε να μιλάμε για μια σύμπραξη γιγάντων με… άρωμα Σκανδιναβίας. Και τούτο καθώς η Ørsted και η Copenhagen Infrastructure Partners ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 5,2 GW στη Δανία.
Συγκεκριμένα οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ένα joint venture (50/50) για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων «Vikinge Banke» (1,1 GW) και «Jyske Banke Nord» (1,1 GW) στη Βόρεια Θάλασσα, και «Bornholm Bassin Syd» (1,5 GW) και «Bornholm Basin Øst» (1,5 GW) στη Βαλτική Θάλασσα.
Μαζί, τα έργα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το διπλάσιο της τρέχουσας εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας της Δανίας και αντιπροσωπεύουν μια βασική συμβολή στον πράσινο μετασχηματισμό της Δανίας και της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα δημιουργηθούν χωρίς κρατική υποστήριξη και θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Δανία.
Η συνεργασία μεταξύ της Ørsted και της CIP περιλαμβάνει την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων καθώς και των συνοδευτικών έργων. Η εταιρική σχέση προβλέπει ότι τα open-door projects μπορούν να δημιουργήσουν ένα δανέζικο προπύργιο Power-to-X παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μεγάλης κλίμακας το συντομότερο δυνατό και με στόχο το 2027/2028, εάν είναι εφικτό.
Τα πολλαπλά οφέλη
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτείται επειγόντως περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια για να διασφαλιστεί η περιφερειακή ενεργειακή ανεξαρτησία και να καταπολεμηθεί η κλιματική κρίση. Η Δανία διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους υπεράκτιους αιολικούς πόρους στον κόσμο και, κατά συνέπεια, είναι σε θέση να προμηθεύει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη συνεχή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ίδιας και της Ευρώπης.
Έχουν ήδη γίνει φιλόδοξα πολιτικά σχέδια για την εκμετάλλευση των υπεράκτιων αιολικών πόρων της Δανίας, τα οποία η Ørsted και η CIP υποστηρίζουν πλήρως. Οι Ørsted και CIP πιστεύουν επίσης ότι τα μεγάλης κλίμακας υπεράκτια αιολικά έργα μπορούν, παράλληλα με τους κρατικούς διαγωνισμούς, να συμβάλουν στη δημιουργία αξίας και την καινοτομία της πράσινης μετάβασης της Δανίας σε διάφορους τομείς, με ορισμένες βασικές διαστάσεις:
-Power-to-X: Η βαριά βιομηχανία και οι βαριές μεταφορές χρειάζονται νέες λύσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και το Power-to-X θα είναι καθοριστικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως το 2030, ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ευρώ θα επενδυθεί στην τεχνολογία Power-to-X και η Δανία, με την ισχυρή αλυσίδα αξίας και τους μεγάλους υπεράκτιους αιολικούς πόρους, βρίσκεται σε καλή θέση να γίνει κέντρο αυτής της βιομηχανίας.
Οι δύο όμιλοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η ισχύς απευθείας για το Power-to-X, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περιφερειακά κέντρα για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου ή πράσινων καυσίμων. Αυτό το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτηθεί στη διεθνή υποδομή υδρογόνου που βρίσκεται στα σκαριά στη Βόρεια Ευρώπη, μετατρέποντας τις περιοχές της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας της Δανίας σε διεθνή κέντρα ανάπτυξης για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
-Περισσότερη πράσινη ενέργεια για μια δύσκολη περίοδο: Τόσο από την άποψη του κλίματος όσο και της γεωπολιτικής κατάστασης, η πράσινη ενέργεια είναι η απάντηση σε πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Οι κρατικοί διαγωνισμοί για υπεράκτια αιολική ενέργεια επιτρέπουν στη Δανία να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 70% για το 2030, αλλά τα μεγάλα open door projects μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι βιομηχανίες που εξαρτώνται επί του παρόντος από τις διεθνείς εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορούν να χρησιμοποιούν τo Power -to-X ως πράσινη εναλλακτική πολύ νωρίτερα. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη ενεργειακή ανεξαρτησία και σε μεγαλύτερες μειώσεις του άνθρακα έως το 2030.
-Αυξημένη ανάπτυξη για τη βιομηχανία: Κάθε ένα από τα μεγάλα open door projects είναι περίπου διπλάσιο από το μεγαλύτερο υπεράκτιο σε λειτουργία αιολικό πάρκο της Δανίας. Η Ørsted και η CIP ελπίζουν ότι τα έργα μπορούν να κατασκευαστούν πριν και παράλληλα με τα έργα στους κρατικούς διαγωνισμούς, έτσι ώστε η υπεράκτια αιολική βιομηχανία να έχει ορατότητα σε νέα έργα και ένα σταθερό pipeline, που θα δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη στην αλυσίδα εφοδιασμού, μεγάλο μέρος της οποίας έχει έδρα ή εγκαταστάσεις παραγωγής στη Δανία.
Οι δύο εταίροι και η Ελλάδα
‘Όσον αφορά τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές, αν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αρκεί να τονιστεί ότι η Ørsted είναι o παγκόσμιος leader της πράσινης ενέργειας, με τις μετοχές της να είναι εισηγμένες στο Nasdaq Copenhagen και τον κύκλο εργασιών της να φτάνει (το 2021) στα 10,4 δις ευρώ.
Η CIP, η οποία ιδρύθηκε το 2012, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αποκλειστικός διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο για επενδύσεις σε ΑΠΕ και εκ των leaders στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η CIP, τα οποία ανέρχονται σε 19 δις ευρώ, επικεντρώνονται σε επενδύσεις σε υπεράκτια και χερσαία αιολικά, ηλιακά φωτοβολταϊκά, βιομάζα και ενέργεια από απόβλητα, μεταφορά και διανομή, αποθήκευση, Power-to-X και προηγμένη βιοενέργεια.
Η CIP αναμένεται μάλιστα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην Ελλάδα, καθώς τον Ιούνιο του 2021 υπέγραψε συμφωνία με τη Mytilineos για την από κοινού συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.
Διαβάστε ακόμη:
To top 20 των ξένων που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα (πίνακες)
Πώς οι ράπερ εκτόξευσαν την αγορά κοσμημάτων και ρολογιών
Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: Νέο επενδυτικό σχέδιο €75 εκατ. για την Coca Cola 3E