search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Προβλέπεται εξοικονόμηση ενέργειας 10% - Ανά διαστήματα θα γίνεται διάλειμμα και θα κλείνει ο κλιματισμός - Διορισμός ενεργειακού υπευθύνου για κάθε δημόσιο κτήριο

Από τον δημόσιο τομέα ξεκινά το εθνικό σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ένα μέτρο που ανοίγει την βεντάλια της εξοικονόμησης ενέργειας, και βρίσκεται στον πυρήνα και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής καταιγίδας.

Σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσουν την δέσμη των προτάσεων που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τον δυσκίνητο δημόσιο τομέα και να δώσει το σήμα του επείγοντας για την καταπολέμηση της ενεργειακής σπατάλης. Τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται δύο μήνες μετά τις ανακοινώσεις του καλοκαιριού που οι κ.κ Σκυλακάκης και Σκρέκας είχαν παρουσιάσει τις παρεμβάσεις και έναν οδικό χάρτη που όριζε τις προτεραιότητες και τις ευθύνες των δημόσιων λειτουργών. Και ενώ η κρίση κλιμακώνεται με κίνδυνο ακόμη και την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας, ελάχιστοι φορείς του Δημοσίου ανταποκρίθηκαν.

«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (σ.σ εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της» παραδέχτηκε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως επισήμανε, θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών και αν από κάποιο στάδιο και μετά, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις και αντικίνητρα σε περίπτωση που οι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτευχθούν. Ένα από τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι και το πάγωμα των προσλήψεων.

Με βάση τον σχεδιασμό προβλέπεται εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 212.000 ρολόγια του δημόσιου τομέα. Οι φορείς αυτοί όφειλαν να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτηρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης. Όμως η ανταπόκριση ήταν πολύ περιορισμένη και αυτό είναι ένα στοιχείο που κινητοποίησε την πολιτεία για να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει τη δαπάνη του Δημοσίου για ηλεκτρική ενέργεια στα 800 εκατ. ευρώ χωρίς φόρους και τέλη. Η ενεργειακή δαπάνη για το σύνολο των 212 χιλιάδων κτηρίων του δημοσίου ανήλθε σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το 2020 σε 596 εκατ. ευρώ για 4.450 γιγαβατώρες ενώ το 2021 αυξήθηκε στις 5.236 κιλοβατώρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ.

Για το 2022 αναμένεται να παραμείνει στις 5.300 γιγαβατώρες με κόστος 1,165 δισ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τον διορισμό από τους δημόσιους φορείς ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτήριο για την παρακολούθηση του συνόλου κτηρίων και εγκαταστάσεων. Προβλέπει ακόμη συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων και των κεντρικών μονάδων και ρύθμιση της θερμοκρασίας τους. Από τους εργαζόμενους του Δημοσίου έχει ζητηθεί επιπρόσθετα, να μην κατασπαταλούν ενέργεια όπως για παράδειγμα να μην λειτουργούν κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα, και ανά 2 με 3 ώρες να γίνεται διάλειμμα 10 λεπτών που θα κλείνει ο κλιματισμός και θα ανοίγουν τα παράθυρα για αερισμό.

Η απενεργοποίηση της ψύξης και της θέρμανσης τις ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και ο φυσικός αερισμός του κτηρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας εμπλουτίζουν τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης μαζί με την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, στοριών και κουρτινών.

Από 15% έως 35% μείωση κατανάλωσης εκτιμάται ότι μπορούν να φέρουν οι παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό, οι οποίες επίσης συναντούν σοβαρές αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλους δήμους.

Διαβάστε ακόμη:

Γ. Στάσσης: Παραμένει η αβεβαιότητα, η ισχυρή ρευστότητα στηρίζει τη ΔΕΗ

ΑΕΠ: Προς νέο άλμα 5% και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές και στήριξη

Στο 85% του 2019 -με 14,7 εκατ.- η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 8μηνο

 

Exit mobile version