Φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και εισαγωγές ρεύματος συνθέτουν το ενεργειακό μείγμα ηλεκτρισμού για σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, με τις τιμές χονδρεμπορικής να παρουσιάζουν νέα υποχώρηση κατά 24% στα 409,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τέταρτη συνεχή μέρα.
Ωστόσο η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Γαλλία και την Μάλτα είναι από τις πιο ακριβές αγορές της ΕΕ με τις τιμές να είναι πάνω από τα 400 ευρώ/MW και τις εισαγωγές στην χώρα μας να ξεπερνούν ακόμη και την συμμετοχή του λιγνίτη (16,45% έναντι 16,20% του ορυκτού καυσίμου).
Η εικόνα αυτή προβλέπεται να παρουσιάσει σύντομα ραγδαία μεταβολή. Χθες βράδυ, ο ρωσικός Κολοσσός της Gazprom ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream1 δεν θα τεθεί σε κανονική λειτουργία σήμερα όπως σχεδιαζόταν, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος (διαρροή λιπαντικών στην τουρμπίνα). Είναι άγνωστο το μέγεθος της βλάβης αλλά και ο χρόνος αποκατάστασης, όπως είναι άγνωστο εάν πρόκειται για ένα πραγματικό τεχνικό εμπόδιο και όχι για κάποιο τέχνασμα του Κρεμλίνου για να εκβιάσει ξανά τους Ευρωπαίους όπως αφήνει να εννοηθεί η Siemens.
Από χθες η Μόσχα αντιδρά στα σχέδια της G7 για επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο και αντίστοιχα στο φυσικό αέριο των αγωγών που ετοιμάζεται να θέσει η ΕΕ, απειλώντας με πάγωμα των πωλήσεων για όσες χώρες υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα.
Αν ο Nord Strem1 δεν επιτρέψει άμεσα την ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τότε οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες μέρες και ένα νέο κρύο ντους περιμένει τους Ευρωπαίους, την στιγμή που οι τιμές αποκλιμακώνονταν. Σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν στα τέλη Αυγούστου και που έφτασαν τα 700 ευρώ/MW, η μείωση φτάνει τα 300 ευρώ, εξαργυρώνοντας την καλή εικόνα της πλήρωσης αποθεμάτων φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αποθήκες αλλά και την πρόθεση της Κομισιόν για ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά.
Το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον των τιμών έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην κυβερνητική πολιτική που καλείται να χαράξει τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ σε μία εβδομάδα.
Για την Ελλάδα αυτές τις μέρες προστίθεται άλλο ένα αγκάθι στο τραπέζι που προεξοφλεί άνοδο των τιμών και το οποίο συνδέεται με την αποκατάσταση της βλάβης του υπόγειου καλωδίου, με το οποίο η χώρα μας διασυνδέεται με την Ιταλία.
Η διακοπή έγινε στις 12 Αυγούστου. Οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για αποκατάσταση εντός Αυγούστου αλλά το χρονοδιάγραμμα μετατέθηκε για τις 3 Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα η καθαρή μεταφορική ικανότητα (NTC) της διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας να ορίζεται έως σήμερα στο μηδέν και για τις δυο κατευθύνσεις.
Η βλάβη αυτή λειτούργησε ως βάλσαμο τις προηγούμενες εβδομάδες που καιγόταν όλη η ΕΕ από το ράλι των τιμών της χονδρεμπορικής, διαφορετικά η χώρα μας θα είχε παρασυρθεί στο πάρτι της ακρίβειας αφού το καλώδιο αυτό αποτελεί την κύρια ηλεκτρική διασύνδεση με τις αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. H επαναλειτουργία του καλωδίου θα επιτρέψει εξαγωγές 500 MW στην Ιταλία που παραμένει λόγω ελλείψεων φυσικού αερίου η ακριβότερη αγορά της ΕΕ, ανεβάζοντας προς τα πάνω και τις τιμές στην Ελλάδα.
Σήμερα στην χώρα μας, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 409 ευρώ, με την μέγιστη στα 592 ευρώ/MWh και την ελάχιστη τα 258 ευρώ/MWh.
Αντίστοιχη βουτιά που δεν αποτυπώνει όμως τις εξελίξεις με το Nord Stream 1 των τελευταίων ωρών κάνουν οι τιμές στην Γερμανία που υποχωρούν κατά 30% στα 288 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γερμανία, στα 361 ευρώ στη Βουλγαρία, με πτώση 21%, στα 417 ευρώ στη Γαλλία με πτώση 19,4% και 476 ευρώ στην Ιταλία κατά 9,2% χαμηλότερα.
Σε σχέση με το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 32,8% προέρχεται από το αέριο, το 22,2% από ΑΠΕ, 16,4% οι εισαγωγές, 16,2% ο λιγνίτης, και 5% τα υδροηλεκτρικά.
Διαβάστε ακόμη:
Ένα ακόμη «ασφαλιστικό» διατηρητέο στο κέντρο γίνεται ξενοδοχείο
General Pack: Βγαίνει στο σφυρί το μεγάλο συγκρότημα στο Κορωπί (pics)
Δυάρι στου Ζωγράφου στα €500 και στην Κηφισιά στα €900 (πίνακας)