search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Siemens Energy: Και με τη «βούλα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο νέος βραχίονας

Το σκεπτικό και το «πράσινο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Τα πρόσωπα, οι προβλέψεις και πού ποντάρει η νέα εταιρεία

Ομόφωνα ενέκρινε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού την απόκτηση του ελληνικού ενεργειακού κλάδου της Siemens από τη Siemens Energy, εξέλιξη την οποία είχε αποκαλύψει το newmoney στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 17 Μαρτίου 2022, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, κατ’ άρθρο 6 παρ. 1 έως 3 του ν. 3959/2011, που αφορά στην απόκτηση από την εταιρία με την επωνυμία «SIEMENS ENERGY AG», μέσω της έμμεσης θυγατρικής της «SIEMENS GAS AND POWERHOLDING B.V.» του Ομίλου «SIEMENS ENERGY», του αποκλειστικού ελέγχου του Ελληνικού Ενεργειακού Κλάδου της εταιρίας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», δια της μερικής διάσπασης και απορροφήσεώς του από την, κατά 100% θυγατρική της «SIEMENS GAS AND POWER HOLDINGB.V.», εταιρία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «SIEMENS ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Κατά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, «η εταιρεία ΣΗΜΕΝΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ δραστηριοποιείται στην αγορά της διανομής προϊόντων, που περιλαμβάνει την πώληση και εγκατάσταση προϊόντων και συστημάτων που συνδέονται με την παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. Κατά την Υπηρεσία, αλλά και βάσει προηγούμενων αποφάσεων, η χονδρική διανομή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων/προϊόντων αποτελεί μια διακριτή προϊοντική αγορά, διαφορετική από την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή των προϊόντων πληροφορικής. Οι βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η SIEMENS ENERGY AG είναι α) ο τομέας για την παραγωγή ενέργειας, β) ο τομέας βιομηχανικών εφαρμογών, γ) ο τομέας για τη μεταφορά ενέργειας, και δ) ο τομέας νέας ενέργειας (ηλεκτρόλυση)».

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη η ΕΠΑΝ έκρινε ότι «για τους σκοπούς της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης δεν υφίστανται οριζοντίως επηρεαζόμενες αγορές, δεδομένου ότι ούτε η αποκτώσα SIEMENS ENERGY AG και οι εταιρίες επί των οποίων διαθέτει δικαιώματα, ούτε και ο εξαγοραζόμενος Ελληνικός Ενεργειακός Κλάδος, ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ίδια σχετική αγορά υπηρεσιών.

Περαιτέρω, αναφορικά με την κάθετη σχέση στην εν λόγω συγκέντρωση σημειώνεται ότι όλοι οι ανταγωνιστές της SIEMENS ENERGY AG στην Ελλάδα, έχουν αναπτύξει το δικό τους σύστημα διανομής των προϊόντων τους μέσω των θυγατρικών εταιριών – αντιπροσώπων τους». Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι δεν υφίσταται δυνατότητα αποκλεισμού ανταγωνιστών από την πρόσβαση σε πελάτες (“customer foreclosure”) ούτε δυνατότητα αποκλεισμού ανταγωνιστών από την πρόσβαση σε εισροές (“input foreclosure”) εκ μέρους της νέας οντότητας και η όποια τυχόν δυνατότητα είναι τελείως θεωρητική και προϋφιστάμενη (δεν επέρχεται συνεπεία της παρούσας συναλλαγής), ήτοι δεν συνδέεται αιτιωδώς με την παρούσα συναλλαγή».

Ο νέος εταιρικός βραχίονας

Η Siemens Energy Α.Ε., συστάθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2021, με αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και (αρχικό) μέτοχο τη Siemens Gas and Power Holding B.V.

Η νέα εταιρεία διοικείται από τριμελές Δ.Σ., με επικεφαλής τον Μιχάλη Κιουμουρτζίδη (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος), τον Ελευθέριο Πλαφουντζη (Αναπληρωτής Πρόεδρος) και τον Simon Johannes Christoph Krotter (μέλος).

Στις 27 Δεκεμβρίου 2021 το Δ.Σ. της Siemens Ηλεκτροτεχνικών Έργων και Προϊόντων, δηλαδή της Siemens Hellas, αποφάσισε τη μερική διάσπαση της εταιρείας και την απόσχιση και απορρόφηση του κλάδου ενέργειας (του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του κλάδου), με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Με βάση την έκθεση αποτίμησης που καταρτίστηκε από την PwC, η καθαρή αξία του ενεργειακού κλάδου που αποσχίστηκε υπολογίστηκε με τη μέθοδο της προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών και βασίστηκε στο πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο (περιόδου 1/10/2021 – 30/9/2026), το οποίο έχει συνταχθεί από τη διοίκηση της εταιρείας.

Με βάση τη μέθοδο αυτή, η εύλογη αξία του κλάδου στις 30/9/2021 κυμαινόταν μεταξύ 11.270.000 ευρώ και 14.370.000 ευρώ, με μέση τιμή 12.670.000 ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει το ποσό της αντίστοιχης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Siemens Energy.

Κατά την ΑΜΚ, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 1.974.900 ευρώ και ποσό 10.695.100 ευρώ θα αντιπροσωπεύει «λογαριασμό υπέρ το άρτιο», ενώ τελικά το μετοχικό κεφάλαιο της Siemens Energy θα ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και θα διαιρείται σε 200.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 10 ευρώ έκαστης.

Από αυτές η Siemens Aktiengesellschaft θα λάβει 58.345 μετοχές, δηλαδή ποσοστό 29,1725% και η Siemens International Holding B.V. 139.145 μετοχές και ποσοστό 69,5725%, ενώ η Siemens Gas and Power Holding B.V. θα διατηρήσει το υπόλοιπο 1,255%.

Η εν λόγω εξέλιξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της απόσχισης του κύριου μέρους της ενεργειακής δραστηριότητας της Siemens, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, η μερική διάσπαση γίνεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, του διαχωρισμού και του εξορθολογισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων τόσο της Siemens Hellas, όσο και της νέας εταιρείας, καθώς εκτιμάται ότι η Siemens Energy θα αναπτύξει περαιτέρω τον ενεργειακό κλάδο του ομίλου, θα αυξήσει τη δυναμική του στην αγορά και θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Ο σκοπός και οι προοπτικές

Ο εταιρικός σκοπός της Siemens Energy Α.Ε. περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έρευνα και ανάπτυξη, την πώληση, διανομή και λειτουργία προϊόντων, συστημάτων, εγκαταστάσεων και λύσεων στους τομείς της παραγωγής, της μεταφοράς και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, την εκμετάλλευση και επεξεργασία, παραγωγή, χρήση και μέτρηση υγρών ουσιών, και τη μεταφορά φυσικού αερίου και θερμότητας, καθώς και την παροχή συναφών υπηρεσιών.

Στον σκοπό περιλαμβάνονται πιο συγκεκριμένα κατασκευαστικές εργασίες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευή γεννητριών εναλλασσόμενου ρεύματος, μερών ηλεκτροκινητήρων και υπηρεσίες μηχανουργικών επισκευών πλοίων, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων αποστάσεων και γραμμών επικοινωνιών κ.ά.

Όσον αφορά τις προοπτικές των πωλήσεων, με βάση το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο αυτές προβλέπεται να διαμορφωθούν σε:

Για τη χρήση 1/10/2020 – 30/9/2021 οι πωλήσεις του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 33,3 εκατ. ευρώ, με το υπάρχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο να ανέρχεται σε 68,5 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, τα προβλεπόμενα έσοδα αναμένεται να προκύψουν από τη διάθεση ηλεκτροτεχνικών προϊόντων, καθώς και υπηρεσίες μελέτης, σχεδιασμού, εγκατάστασης, συναρμολόγησης και τεχνικής υποστήριξης αναφορικά με τεχνικά έργα στον κλάδο της ενέργειας. Τονίζεται μάλιστα ότι η διοίκηση αναμένει αυξημένα έσοδα το 2023 λόγω των νέων έργων που αναμένεται να αναληφθούν το 2022 και αφορούν κυρίως σε υποδομές μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Exit mobile version