Αποστάσεις από τα μέτρα της κυβέρνησης και τους μηχανισμούς άντλησης υπερεσόδων για να τονωθεί η πολιτική των επιδοτήσεων νοικοκυριών και επαγγελματιών παίρνει η ελληνική βιομηχανία. Χθες κατά την συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο προειδοποίησε ότι η ψήφιση της επιβολής τέλους 10ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της χώρας παλεύουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην επίμαχη ρύθμιση με στόχο την άντληση ετήσιων εσόδων της τάξης των 400 εκ. ευρώ με σκοπό την διεύρυνση των εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα (βιομεθάνιο κ.α). Ωστόσο, η βιομηχανία εκτιμά ότι ο νέος «φόρος» θα μετακυληθεί στους μεγάλους καταναλωτές και τα νοικοκυριά σε μία περίοδο που όλοι πασχίζουν να ελέγξουν το ενεργειακό κόστος και να αντιμετωπίσουν με το βέλτιστο τρόπο τα μέτρα που χαράζει ο οδικός χάρτης της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας που το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην βιομηχανία.
Η σχετική τροπολογία με την οποία επιβάλλεται το ειδικό τέλος ψηφίστηκε πρόσφατα από την βουλή και αφορά όλες τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή, εξαιρώντας τις μονάδες συμπαραγωγής με σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης. Για την επιβολή του μέτρου είχε αντιδράσει πρόσφατα και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Μάλιστα πριν λίγες μέρες σε ενεργειακό συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΕΣΑΗ και ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Μυτιληναίος κ. Ντίνος Μπενρουμπή δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τον ορυμαγδό των κυβερνητικών μέτρων υπερφορολόγησης του κλάδου, κάνοντας λόγο για “δήμευση” της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ δήλωσε χθες ότι η βιομηχανία θα συμμετέχει στο μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο ζήτησε αυτό να γίνει κατά τρόπο που δεν θα πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.
Προέταξε επίσης το θεσμό των διμερών συμβάσεων με τρόπο που όπως αναφέρθηκε δεν θα ανατραπεί ο σχεδιασμός της συμφωνίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Για αυτό ζήτησε την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από τα ανώτατα όρια εσόδων που επιβάλλει ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρεμπορική που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο. Ανάλογη στάση κρατά και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία υποστηρίζει ότι η έκθεση των βιομηχανιών έντασης ενέργειας στις υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής υπονομεύει ακόμη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Σε πρόσφατη μάλιστα επιστολή προς τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα, υπογραμμίζει ότι η μόνη λύση είναι η σύναψη διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ, που όπως επισημαίνει καθίσταται αδύνατη εξαιτίας της ύπαρξης πλαφόν
Η παρέμβαση της ΕΒΙΚΕΝ γίνεται σε μια κομβικής σημασίας περίοδο για την ενεργοβόρο βιομηχανία κατά την οποία λήγουν οι συμβάσεις που έχουν σταθερή τιμή με την ΔΕΗ και δημιουργούνται κίνδυνοι έκθεσης των επιχειρήσεων στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς.
Διαβάστε ακόμη:
Απασφαλίζει ο Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει μπίζνες με ναρκωτικά»
Με τρακτέρ και drone στα χωράφια: Η ελληνική start-up που βελτιώνει την αγροτική παραγωγή (pics)