Σε πόλους σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων σε πολλά μέτωπα εξελίσσονται για την εγχώρια αγορά ενέργειας οι όμιλοι Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος.
Με συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 10 δισ., οι τρεις εταιρείες που ελέγχονται από πανίσχυρους Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στο στάδιο σημαντικών μετοχικών και χρηματιστηριακών διεργασιών, που προμηνύουν μεγάλες αλλαγές στο ενεργειακό και βιομηχανικό τοπίο της χώρας το επόμενο διάστημα.
Αρχές του καλοκαιριού προβλέπεται να έχει ξεκαθαρίσει για την Ηelleniq Energy το μετοχικό στάτους της Elpedison. Οι διαπραγματεύσεις με τους Ιταλούς συνεταίρους της Edison συνεχίζονται σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές, να διεκδικούν την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πάνω από 300.000 πελάτες και τα ενεργειακά assets που διαθέτει, τις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW, καθώς η τρίτη έμεινε (λόγω ασυμφωνίας των μετόχων) μόνο στα χαρτιά.
H τύχη της Elpedison
Ορόσημο της κατάληξης των διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι ο Ιούνιος, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα δεσμευτικό. Το ζητούμενο πάντως για την αγορά είναι αν οι Ιταλοί πουλήσουν τις μετοχές τους και τα πρώην ΕΛΠΕ βρεθούν με το 100% της εταιρείας, αν θα διατηρήσουν την Elpedison ή θα την πουλήσουν.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και σενάρια που δίνουν ρόλο στις εξελίξεις στην εταιρεία Μυτιληναίος. Τα σενάρια πυροδοτεί το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ως φυσικό πρόσωπο εμφανίζεται με αυξημένη συμμετοχή στον πετρελαϊκό – ενεργειακό όμιλο, πάνω από το 1% που απέκτησε στο τελευταίο placement το Δεκέμβριο του 2023, με προοπτική να το διευρύνει.
Επιπλέον, η εταιρεία εκτιμάται ότι «κουμπώνει» με τη στρατηγική απόφαση της Μυτιληναίος να προχωρήσει σε διεύρυνση του μεριδίου της στον τομέα του retail, με στόχο το 30% της αγοράς ως το 2026.
Το αγκάθι της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πιο θολή εμφανίζεται η εικόνα για τη συμμετοχή κατά 35% της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαγορά του ποσοστού της εταιρείας από το ελληνικό Δημόσιο, η οποία φάνηκε να συζητείται το προηγούμενο διάστημα ως πιθανό ενδεχόμενο, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει.
Κύκλοι του Υπερταμείου αναφέρουν ότι η εξαγορά αυτή είναι αρκετά σύνθετη και ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόθεση της διοίκησης Σιάμισιη να μπει ένα τέλος στη σύμπλευση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεν φαίνεται να ευοδώνεται, πόσο μάλλον που η εταιρεία έχει μπροστά της το μεγάλο αγκάθι της διαιτησίας με τους Ρώσους της Gazprom και τις ρήτρες take or pay, η οποία θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ξεκαθαρίσει.
Σε ό,τι αφορά τη Μυτιληναίος, η πορεία για διεθνή «καριέρα» που ξεκίνησε μεθοδικά πριν αρκετά χρόνια εξαργυρώνεται με τον κυοφορούμενο από καιρό σχεδιασμό για είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η απόφαση αυτή αντανακλά την πορεία διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο portfolio έργων σε πάνω από 40 απαιτητικές χώρες όπως η Αγγλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Πολωνία και άλλες.
Παράλληλα όμως, η πορεία προς το LSE ανοίγει τον δρόμο και για νέες στρατηγικές συμφωνίες τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Η Μυτιληναίος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο και ότι σχεδιάζει την είσοδο στο ΧΑΑ και του κατασκευαστικού βραχίονα της ΜΕΤΚΑ.
Σινιάλο μετά το Πάσχα
Αν δεν διαψευστούν οι πληροφορίες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία εμφανίζεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία ενεργειακών επενδύσεων Masdar, αναμένεται να οριστικοποιήσει το μεγάλο ντιλ που προβλέπει τη μεταβίβαση του ισχυρού χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, καλώς εχόντων, των πραγμάτων μετά το Πάσχα.
Η επικείμενη συμφωνία, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί τη δεύτερη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με εταιρείες συμφερόντων των Ηνωμένων Εμιράτων. Πριν από έντεκα χρόνια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε συνάψει συμμαχία με την Qatar Petrοleum, η οποία είχε αποκτήσει το 25% του ομίλου στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Ήρων ΙΙ. Μια συνεργασία που έληξε το Νοέμβριο του 2021 με την επαναγορά από την εισηγμένη του ποσοστού των μετοχών της QPI και αντίστοιχα της συμμετοχής κατά 50% της Γαλλικής Engie.
Οι μπίζνες της Masdar
Η Masdar αποτελεί ένα κορυφαίο ενεργειακό όμιλο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρηματοδοτώντας έργα σε 34 χώρες. Oι προβλεπόμενες επενδύσεις προγραμματίζεται να ανέλθουν στα 30 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο έως το 2030, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 100 GW.
Η Masdar φλερτάρει ανοιχτά με την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ την τελευταία τριετία. Με μετόχους την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, αλλά και τα επενδυτικά fund TAQA και Mubadala, συμφώνησε να αναπτύξει το πρώτο της φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 65 MW στην περιοχή της Βοιωτίας το 2021. Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία υπέγραψε ΜoU με τη Motor Oil για συνεργασία σε προμήθεια LNG, αλλά και για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα.
Η εταιρεία αραβικών συμφερόντων εμπλέκεται και στις μπίζνες του ομίλου Κοπελούζου για το καλώδιο της Αιγύπτου. Η Masdar μαζί με την Egypt’s Infinity ελέγχουν την Infinity Power, η οποία έχει συμμαχήσει με τον όμιλο Κοπελούζου για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο.
Τελευταία, η Masdar ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση με 14 εκατ. ευρώ του Πόρου στο πλαίσιο των δράσεων για το πρασίνισμα των ελληνικών νησιών, ενώ ο μετοχικός της βραχίονας, που είναι η Mubadala, ελέγχει σε συνεργασία με αμερικανικό fund και την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας Avramar.
Στόχος τα 6 GW
Στα τέλη του 2023, η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή ανήλθε στα 1.224 MW (από 906 MW την προηγούμενη χρονιά), μετά και την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα. Αυτό το διάστημα, η εταιρεία επιταχύνει τις εργασίες για την κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, δυναμικότητας 680 MW.
Με βάση τον σχεδιασμό, η εταιρεία προγραμματίζει εντός της διετίας 2024-’25 την ολοκλήρωση δέκα νέων έργων κυρίως φ/β πάρκων, τα οποία θα προσθέσουν στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ισχύος άνω τον 600 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνολικά, ο όμιλος ωριμάζει έργα άνω των 3,5 GW διαφορετικών τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.ά.) στην Ελλάδα, που αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται, ώστε η συνολική ισχύς να ξεπεράσει τα 6 GW προς το τέλος της δεκαετίας.
Διαβάστε ακόμη
Μαρία Χάτζου-Dunford (Lifebit): Ο «χρυσός» των δεδομένων που αλλάζει τον χώρο της υγείας (pics)
Ενα ελληνικό foodie hotel στο Covent Garden (pics)
Χρήστος Λυκομήτρος (Lykomitros Steel): Ρίχνει γερά «θεμέλια» στην αγορά υπεράκτιων αιολικών (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ