Φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρέχουν στέγη σε εκατομμύρια είδη, δροσίζουν τις πόλεις, προστατεύουν από πλημμύρες, περιορίζουν την ρύπανση στις υδάτινες οδούς. Τα δέντρα είναι πολύτιμα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ένας πράσινος ανεκτίμητος θησαυρός, και όπως προκύπτει από νέα μελέτη, πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη, θωρακίζουν τον οργανισμό από την εκδήλωση φλεγμονών και λειτουργούν σαν φάρμακο.

Στην πόλη Λούιβιλ του Κεντάκι στις ΗΠΑ, με περίπου 700.000 κατοίκους, η πρωτοβουλία Green Heart Louisville από το Πανεπιστήμιο Λούιβιλ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Christina Lee Brown Envirome αποδεικνύει ότι η αστική αναδάσωση όχι μόνο κάνει καλό στο περιβάλλον, αλλά και στη δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι πίσω από το φιλόδοξο έργο, η ποιότητα του αέρα στην περιοχή ήταν από τις χειρότερες στο Κεντάκι, με την πόλη να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, η παρουσία δέντρων άγγιζε μόλις το 37% και ελαττωνόταν κατά 54.000 δέντρα κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η Λουίβιλ να μετατρέπεται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αστική θερμική νησίδα στις ΗΠΑ.

Σε μία προσπάθεια να προστατευτούν οι κάτοικοι η πόλη επένδυσε σε μία πράσινη λύση για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και χάρη σε επιχορήγηση 12,6 εκατ. δολαρίων φυτεύτηκαν περισσότερα από 8.000 δέντρα σε σημεία όπου παρατηρείτο αυξημένα ποσοστά μολυσμένου αέρα.

Το Green Heart Project επιδιώκει να αποδείξει την επιστημονική σύνδεση ανάμεσα στη φύση και την ανθρώπινη υγεία, με το πανεπιστήμιο να τονίζει ότι περισσότερα δέντρα στις γειτονιές μειώνουν τις φλεγμονές στο οργανισμό.

Η ομάδα εφάρμοσε τη… θεραπεία, δηλαδή την προσθήκη μεγάλων δέντρων και θάμνων, σε ορισμένες γειτονιές, αλλά όχι σε άλλες και στη συνέχεια συνέκρινε τα δεδομένα των κατοίκων για να διαπιστωθεί πώς τα δέντρα επιδρούν στην υγεία.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αφού στις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η δενδροφύτευση διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αναλυτικότερα, η φλεγμονή μειώθηκε μεταξύ 13-20%, επιβεβαιώνοντας ότι το αστικό πράσινο μπορεί να έχει απτή και θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Η αρμόδια ομάδα δεν επέλεξε τα δέντρα σύμφωνα με κριτήρια αισθητικής, αλλά ανέλυσε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για να προσδιορίσει ποιο σημείο της πόλης είχε άμεση ανάγκη και αποφάσισε να φυτέψει ώριμα δέντρα και όχι δενδρύλλια, καθώς είναι περισσότερο ικανά να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα και να παρέχουν σκίαση, κάτι που δε συμβαίνει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με κατασκευές από σκυρόδεμα όπου συσσωρεύεται θερμότητα.

Συγκεκριμένα, φυτεύτηκαν 8.425 δέντρα όπως πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές, κρανιές, αμελάγχιο και μανόλιες και θάμνοι 42 διαφορετικών ειδών από πέντε διαφορετικές οικογένειες.

«Αυτή η μελέτη μας δείχνει ότι, πράγματι, τα δέντρα είναι συνώνυμο πιο υγειών ανθρώπων και πιο υγειών πόλεων», δήλωσε η Κιμ Σάτζελ, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Λουίβιλ και τόνισε ότι «τα δέντρα είναι πράγματι φάρμακο».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως με τη μεγαλύτερη παρουσία δέντρων στις πόλεις μπορεί να βελτιωθεί η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, να ελαττωθούν τα προβλήματα υγείας και να ενισχυθεί η συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ότι πριν και μετά τη φύτευση των δέντρων, υπήρξε μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης , εξήγησε ο Αρούνι Μπατναγκάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Christina Lee Brown Envirome και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λουίβιλ.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μείωση σε αυτόν τον δείκτη αντιστοιχεί σε ελάττωση κατά 10 έως 15% στον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προσβολών, καρκίνου ή θανάτου από οποιαδήποτε ασθένεια.

«Έχουμε πάνω από 1.800 έως 2.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου στη Λούιβιλ κάθε χρόνο, και αν μπορεί να περιοριστούν ακόμη και κατά 10%, αυτό αντιστοιχεί σε 200 λιγότερα περιστατικά», πρόσθεσε ο Μπατναγκάρ και συμπλήρωσε ότι αν για κάθε τέτοιο επεισόδιο η δαπάνη ξεπερνά τα 50.000 δολάρια «μπορείτε να υπολογίσετε τον οικονομικό αντίκτυπο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ομάδα έλαβε 4,6 εκατ. δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών Περιβαλλοντικής Υγείας για να συνεχίσει την έρευνα και σκοπεύει να μελετήσει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα φυτευτούν 100 δέντρα σε έκταση τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων στην καρδιά της πόλης ώστε να δημιουργηθεί ένα «μικροδάσος» με απώτερο στόχο τη βελτίωση του αέρα και τη μείωση της θερμοκρασίας.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: 5 «ευκαιρίες» και 4 «κίνδυνοι» για την οικονομία

Deal με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποσοστό 10% στην Αττική Οδό αποκτά το Latsco Family Office

Νίκος Λαβίδας (ΑΒ Βασιλόπουλος): Προτεραιότητα η επέκταση μας στην Κρήτη και τα νησιά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ