Η Βουλγαρία φιλοξενεί τη νοτιότερη μάζα πάγου της Ευρώπης – τον μικροπαγετώνα Σνέζνικα– που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο Γκολεμίγια Καζάν κάτω από την κορυφή Βίχρεν (2.430-2.480 μ), όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Εμίλ Γκάτσεφ.
Ο άλλος μικροπαγετώνας, Μπάνκσι σουντοχόλ, βρίσκεται στο ομώνυμο λεκανοπέδιο κάτω από Κοντσέτο σε υψόμετρο 2.620-2.700 μέτρων. Ο Γκάτσεφ, ο οποίος είναι λέκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Οικολογίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Neofit Rilski στο Μπλάγκεβγκραντ και ερευνητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής, Γεωδαισίας και Γεωγραφίας στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, είπε ότι τάσεις συρρίκνωσης των παγετώνων προέκυψαν μετά το 2014.
Πρόσθεσε ακόμη ότι από το 2006, κάνει έρευνες και παρατηρήσεις στους μικροπαγετώνες στο Πιρίν και από το 2008 πηγαίνει στα βουνά κάθε φθινόπωρο για να μετρήσει το μέγεθός τους. Από το 2011, οι παρατηρήσεις παρακολούθησης επεκτάθηκαν σε τοποθεσίες αλλού στη Βαλκανική Χερσόνησο – στα όρη Προκλέτια (Αλβανία) και στο Ντουρμιτόρ (Μαυροβούνιο), όπου πραγματοποιούνται επίσης ετήσιες παρατηρήσεις των 9 μικρών παγετώνων που βρίσκονται εκεί.
Η συμπεριφορά των μικροπαγετώνων δείχνει ότι το κλιματικό σύστημα είναι πολύ περίπλοκο και οι παγκόσμιες τάσεις μπορούν να έχουν πολύπλοκες και πολύπλευρες τοπικές επιπτώσεις. Ο Γκάτσεφ επεσήμανε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επηρεάζεται άμεσα από την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά από τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Ανέφερε ότι η προώθηση των νοτιότερων μικροπαγετώνων στην Ευρώπη, που βρίσκονται στη χώρα, θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ ο ρόλος των επιστημόνων είναι να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και να χρησιμοποιούν την έρευνά τους για να αναπτύξουν πρακτικές για βιώσιμη και επιτυχημένη προσαρμογή της γεωργίας και της καθημερινής ζωής στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.
Διαβάστε ακόμη