«Καφέ νερό στην τουαλέτα; Απόλυτα φυσιολογικό», αναφέρει ο σουηδικός κρατικός ιστότοπος Sweden.se σε ανάρτησή του που συνοδεύεται από φωτογραφίες ενός κτιριακού συγκροτήματος γραφείων στη Στοκχόλμη, μίας τουαλέτας και μίας επιγραφής.
«Το νερό πρέπει να είναι καφέ και δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό. Ναι, το νερό πρέπει να είναι καφέ. Χρησιμοποιούμε χιόνι και βρόχινο νερό από την οροφή για το καζανάκι στις τουαλέτες. Αν το σκεφτεί κανείς, είναι παράξενο που χρησιμοποιούμε καθαρό νερό στην τουαλέτα. Τώρα μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόσιμο νερό χρησιμοποιώντας το βρόχινο, το οποίο μας παρέχει η φύση», ενημερώνει τους εργαζομένους σουηδικής εταιρίας η επιγραφή όταν επισκέπτονται την τουαλέτα.
Την πρακτική ακολουθούσαν τις περασμένες δεκαετίες αρκετές χώρες, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς δίκτυο ύδρευσης, με την Σουηδία να την επαναφέρει στο πλαίσιο των προσπαθειών για χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Άλλωστε, η Σουηδία – και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες – πρωτοπορεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης.
Έτσι, το περιβαλλοντικά πιστοποιημένο κτίριο Sergelhusen της εταιρίας ακινήτων Vasakronan στο κέντρο της Στοκχόλμης, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπλασης της σουηδικής πρωτεύουσας, αξιοποιεί το νερό από τη βροχή και τις χιονοπτώσεις ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί στις τουαλέτες.
Στην οροφή του κτιρίου έχουν εγκατασταθεί ειδικές δεξαμενές, στις οποίες συγκεντρώνεται το νερό, φιλτράρεται και από εκεί μέσω του υδραυλικού συστήματος διοχετεύεται στις τουαλέτες. Για αυτό το λόγο μπορεί να έχει καφέ απόχρωση, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι δεν είναι καθαρό.
Μπορεί οπτικά το χρώμα να προδιαθέτει αρνητικά όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα «οι περισσότεροι χρήστες δεν έχουν πρόβλημα με μέτριο αποχρωματισμό του νερού της τουαλέτας, εφόσον γνωρίζουν την αιτία του».
Πάντως, όπως προκύπτει από τη μελέτη κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί περαιτέρω επεξεργασία ώστε να μετριαστεί ο αποχρωματισμός. Σε κάθε περίπτωση το χρώμα «στο νερό της τουαλέτας δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στον χρήστη».
Προς το παρόν, δεν έχει αξιολογηθεί η πραγματική απόδοση των συστημάτων αξιοποίησης του βρόχινου νερού για χρήση στην τουαλέτα, αφού η μέθοδος δεν είναι συνηθισμένη στη χώρα και πέρα από το κτίριο Sergelhusen εφαρμόζεται σε ένα δεύτερο της Vasakronan, το Celsiushuset στην Ουψάλα.
Αμφότερα είναι πρόσφατα κατασκευασμένα και το σύστημα χρησιμοποιείται περίπου τρία χρόνια με την ποσότητα βρόχινου νερού να υπολογίζεται σε ποσοστό 12,7% σε σύγκριση με το πόσιμο νερό από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε το κτίριο Celsiushuset.
Παρότι, ανάλογο σύστημα είναι ευρέως διαδομένο σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, όπου η συλλογή όμβριων υδάτων αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική για την παροχή νερού, και η Αυστραλία όπου το ¼ των νοικοκυριών κάνει χρήση δεξαμενής βρόχινου νερού, στη Σουηδία δε χρησιμοποιείται ευρέως. Εξάλλου, το σύστημα ύδρευσης είναι αναπτυγμένο και το κόστος για τη χρήση νερού χαμηλό. Εντούτοις, ακόμα και στη Σουηδία η ξηρασία επιδρά αρνητικά και ιδίως τους θερινούς μήνες συστήνεται ο περιορισμός πόσιμου νερού, μεταξύ άλλων, και για το πότισμα.
Συνολικά, σύμφωνα με τη στατιστική εταιρία της χώρας, ένας Σουηδός καταναλώνει περίπου 140 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, εκ των οποίων τα 30 λίτρα προορίζονται για το καζανάκι της τουαλέτας, επομένως η χρήση όμβριων υδάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά εκείνη του πόσιμου νερού.
Βέβαια, για τους Σουηδούς η ανακύκλωση δεν είναι κάτι ξένο. Αντιθέτως, κάθε χρόνο οι πολίτες
ανακυκλώνουν περισσότερα από 2 δισ. μπουκάλια και κουτιά, ενώ από την έναρξη του 2024, η σουηδική νομοθεσία επιβάλλει το διαχωρισμό τροφικών αποβλήτων τόσο στα νοικοκυριά, όσο στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να παρέχει στους κατοίκους πρόσβαση σε δομές ξεχωριστής συλλογής τροφικών αποβλήτων. Εξάλλου, τα απορρίμματα αυτά αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας και χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, ως βιοαέριο – για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 4.600.000 τόνοι οικιακών απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν το 2020, δηλαδή 449 κιλά ανά άτομο ετησίως, και εικάζεται ότι περισσότερο από το 50% των οικιακών αποβλήτων μετατρέπεται σε ενέργεια.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη
Ναυτιλία: Προβληματισμός για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και τους δασμούς των ΗΠΑ
Σιτάρι: Σε πτωτική τροχιά παρά τις μειώσεις επιτοκίων από Fed
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα