search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σε ποια χώρα τα καλοκαίρια θα διαρκούν έξι μήνες;

Δε θα καταγράφονται πια θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν μέχρι το 2030 και θα αυξηθούν οι «τροπικές νύχτες»

Πριν από λίγες ημέρες είχε κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο η είδηση ότι η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα που είχε καταγραφεί στα χρονικά, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα στους 17,09 βαθμούς Κελσίου. Εντούτοις, μία ημέρα αργότερα τα δεδομένα άλλαξαν και πλέον η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί είναι η Δευτέρα 22 Ιουλίου με ημερήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αγγίζει το ρεκόρ των 17,15 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή (Copernicus).

Δεν αποκλείεται ωστόσο ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα σημειωθούν νέα ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που εικάζουν ότι το 2024 μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 2023 που είχε χαρακτηριστεί η θερμότερη χρονιά με 13 μήνες συνεχών υψηλών θερμοκρασιών, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή αρχείων.

Τώρα, σύμφωνα με την Έκθεση για το Κλίμα του 21ου αιώνα στην Ιταλία, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ιταλική ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού iLMeteo.it. σε συνεργασία με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και βασίστηκε σε 185 εκατ. κλιματικά δεδομένα που αφορούν στις 108 πρωτεύουσες όλων των επαρχιών, οι προβλέψεις για το όχι πολύ μακρινό μέλλον στη γειτονική χώρα είναι δυσοίωνες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε διάστημα μόλις έξι ετών η Ρώμη θα ξεχάσει τι σημαίνει πολύ κρύο, αφού δε θα καταγράφονται πλέον θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους πέντε παράγοντες από το 1985 έως το τέλος του 2023: Τη μέση ετήσια θερμοκρασία, την ακραία ζέστη, δηλαδή τον αριθμό των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη από 35 βαθμούς Κελσίου, τις τροπικές νύχτες δηλαδή όταν η ελάχιστη βραδινή θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου, τις ημέρες παγετού δηλαδή τον αριθμό των ημερών με ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, και τέλος τη μέση μηνιαία θερμοκρασία.

Μπορεί στην ιταλική πρωτεύουσα να προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και το χειμώνα, τι αναμένεται να συμβεί όμως στην υπόλοιπη χώρα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες το χαρακτηριστικό της ζέστης παραμένει κοινό σε όλες τις πόλεις. Εντούτοις, στην κορυφή της λίστας με τις πιο θερμές περιοχές κατατάσσεται ο βοράς, με πρωτοφανή αύξηση των μέσων όρων.

Για παράδειγμα στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, πριν από περίπου 40 χρόνια η μέση θερμοκρασία κυμαινόταν στους 13,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ τώρα ξεπερνά τους 16 βαθμούς Κελσίου, «γεγονός που από κλιματική άποψη αντιπροσωπεύει μια διαταραχή των καιρικών συνθηκών με συνέπειες σε πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τροπικών νυχτών (+50 νύχτες/έτος), της μείωσης των ημερών παγετού και της αύξησης της συχνότητας των κυμάτων καύσωνα», όπως αναφέρει η έκθεση.

Η πρωτεύουσα, πάντως, με τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας είναι το Ριέτι, στο Λάτσιο, το οποίο μέσα σε τέσσερις δεκαετίες αυξήθηκε από τους 13 βαθμούς Κελσίου σε πάνω από 17 βαθμούς Κελσίου σήμερα.

Σχετικά με τις τροπικές νύχτες, στη μεσαιωνική πόλη του Μπέργκαμο, σε απόσταση 52χλμ. από το Μιλάνο σημειώθηκε η πιο μεγάλη αύξηση, περνώντας από 8 το 1985 σε 62 τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει στην Corriere della Sera ο Λορέντζο Τέντιτσι, μετεωρολόγος και υπεύθυνος επικοινωνίας του iLMeteo.it «στο Μιλάνο από 20 περάσαμε στις 71 νύχτες, στη Ρώμη από 51 στις 90. Σημαίνει ότι υπάρχουν τρεις ολόκληροι μήνες με θερμοκρασίες που δεν πέφτουν ποτέ κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου».

Ο Τέντιτσι τονίζει ότι «η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή έχει ολοένα περισσότερες άμεσες συνέπειες στη ζωή και τις δραστηριότητές μας. Η Ιταλία, και η Μεσόγειος γενικότερα, είναι ένα κλιματικό hotspot όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη τρέχει δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο».

Η μελέτη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς αυτό που σήμερα θεωρείται καιρική ανωμαλία, έως το 2030 θα γίνει ο κανόνας με τον Τέντιτσι να τονίζει: «Η τάση δείχνει ότι στην ιταλική πρωτεύουσα το 2030 το θερμόμετρο δε θα δείξει κάτω από το μηδέν». Τα επόμενα καλοκαίρια, μάλιστα, θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ακόμα και πέντε ή έξι μήνες, με περισσότερες ζεστές ημέρες από ό,τι στο παρελθόν, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου. Ανάμεσα στις πόλεις όπου αναμένεται το θερμόμετρο να χτυπήσει κόκκινο είναι η Καλτανισέτα στη Σικελία, η Τοσκάνη, η Ούμπρια, το Λάτσιο και η Σαρδηνία.

Για ποιο λόγο; Ο Ματία Γκουσόνι του iLMeteo.it εκτιμά ότι οι τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε ένα μέρος από τις ακτίνες του ήλιου, δηλαδή η θερμότητα, «να μην αντανακλώνται στο διάστημα και επομένως, να παραμένουν παγιδευμένες στη γήινη ατμόσφαιρα. Αυτό προκαλεί αύξηση των θερμοκρασιών όλες τις εποχές του χρόνου, με άμεσες συνέπειες και στην Ιταλία».

Και ο Γκουσόνι από την πλευρά του τονίζει ότι σε σύγκριση με την περίοδο 1985-1999 από τις αρχές του 21ου αιώνα, οι μέσες θερμοκρασίες, οι τροπικές νύχτες και οι ημέρες ακραίας ζέστης αυξάνονται, ενώ οι ημέρες παγετού μειώνονται.

Σαν να μην ήταν αρκετή η ακραία ζέστη, την κατάσταση δυσχεραίνουν και τα καιρικά φαινόμενα όπως η παρατεταμένη ξηρασία, οι πλημμύρες και οι χαλαζοπτώσεις με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα παρατηρηθούν περισσότερα τέτοια φαινόμενα.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS και οι «παγίδες» της παράτασης

Πλειστηριασμοί: Το «Αλκυονίς», ο κλοιός των σφυριών και το «θρίλερ» με την τιμή εκκίνησης

ΑΒΑΞ: Έμφαση σε έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ με συμμετοχή σε διαγωνισμούς ύψους €3,5 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version