Ποια είναι η χώρα που λαμβάνει πολύ σοβαρά την κλιματική κρίση και προωθεί τη δενδροφύτευση δίνοντας ειδική άδεια στους πολίτες της ώστε να σηκώσουν τα μανίκια, να εφοδιαστούν με βλαστούς και φτυάρια με στόχο να φυτευτούν 15 δισ. δέντρα έως το 2033;

Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε πως θα χορηγηθεί ειδική ημερήσια άδεια, ως δημόσια αργία, για να φυτευτούν 100 εκατ. δέντρα, στο πλαίσιο του ευρύτερου πλάνου για 15 δισ. δέντρα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο την υπουργό Περιβάλλοντος Σοϊπάν Τούγια η αργία επιτρέπει σε «κάθε Κενυάτη να αναλάβει πρωτοβουλία».
Κάθε Κενυάτης καλείται να φυτέψει τουλάχιστον δύο βλαστούς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 100 εκατ. δέντρων σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αφού τα δέντρα βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο.

Η κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν περίπου 150 εκατ. βλαστούς σε δημόσια φυτώρια, προκειμένου να φυτευτούν σε καθορισμένους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, ενθαρρύνει τους Κενυάτες να αγοράσουν και να φυτέψουν τουλάχιστον δύο βλαστούς και στις δικές τους εκτάσεις.

Ο πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο ηγήθηκε της πρωτοβουλίας φυτεύοντας τα πρώτα δέντρα στο Μακουένι ανατολικά της χώρας. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου ταξίδεψαν σε διαφορετικές περιοχές μαζί με τοπικούς άρχοντες και άλλους αξιωματούχους.

«Έχω έρθει μαζί με συμφοιτητές μου, είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ για να δείξω την αγάπη μου για το περιβάλλον», δήλωσε ο φοιτητής Γουάικλιφ Καμάου στο BBC.

Σε ένα από τα προκαθορισμένα σημεία, στον ποταμό Άθι, δεκάδες ανθρώπων, εκ των οποίων κάτοικοι με τις οικογένειές τους και στρατιώτες συγκεντρώθηκαν για να λάβουν μέρος στην πρωτοβουλία.

«Ήρθα για να φυτέψω δέντρα γιατί η στάθμη του νερού χαμηλώνει. Ακόμα και εδώ στην όχθη του ποταμού, το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και η έκταση έχει αποψιλωθεί», δήλωσε ο ντόπιος Στίβεν Τσελουλέι.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, ώστε τα παιδιά μας να έχουν ένα μέρος να ζήσουν όταν εμείς δε θα είμαστε πια εδώ», πρόσθεσε.

Βέβαια, όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, δεν είναι λίγοι όσοι εικάζεται ότι δε θα λάβουν μέρος στο «πράσινο» εγχείρημα, αλλά θα… επωφεληθούν από την αργία.

Μέσω διαδικτυακής εφαρμογής θα παρακολουθείται η πορεία της δενδροφύτευσης και θα καταγράφεται το είδος δέντρου, ο αριθμός και η ημερομηνία φύτευσης.

Η εφαρμογή Jaza Miti θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να φυτέψουν τα κατάλληλα δενδρύλλια, αντιστοιχίζοντας την τοποθεσία με το κατάλληλο είδος, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η υπουργός μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Citizen TV δήλωσε ότι η ανταπόκριση ήταν «εκπληκτική» και ότι είχαν ήδη πραγματοποιηθεί δύο εκατ. εγγραφές στην εφαρμογή.

Ωστόσο, εξήγησε πως η δενδροφύτευση δε θα πραγματοποιηθεί στη βορειοανατολική περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες.

Η χώρα αντιμετωπίζει σφοδρές βροχοπτώσεις που αποδίδονται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και την καταστροφή υποδομών, με τη βόρεια περιοχή να έχει πληγεί περισσότερο.

Οι Κενυάτες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία δενδροφύτευσης, σημειώνοντας παράλληλα κάποια προβλήματα.

Η περιβαλλοντολόγος Τερέζα Μουτόνι δήλωσε στο BBC ότι η πρωτοβουλία ήταν μια «πολύ καλή ιδέα», αλλά ότι η εφαρμογή της δεν ήταν οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει σε όλους τη δυνατότητα να φυτέψουν δέντρα.

Επιπλέον, δήλωσε ότι «πολλοί πρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι… Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή που η οικονομία μας δεν πάει καλά, οπότε πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «πολλά από τα 150 εκατ. δέντρα που είναι διαθέσιμα» στα δημόσια φυτώρια είναι εξωτικά, εξηγώντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να φυτέψουμε τα σωστά δέντρα στο σωστό μέρος».

Παράλληλα, έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι προωθεί τη δενδροφύτευση, αλλά αποτυγχάνει να ελέγξει την παράνομη υλοτομία στα δημόσια δάση, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η άρση της απαγόρευσης της υλοτομίας.

Η υπουργός ωστόσο υπερασπίστηκε την απόφαση λέγοντας ότι αφορά μόνο στα δάση που προορίζονται για εμπορικούς σκοπούς (περίπου το 5% των συνολικών εκτάσεων).

Όπως είπε, ήταν απαραίτητο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα κατά των παράνομων υλοτόμων σε άλλα δάση.

Η Σοϊπάν Τούγια τόνισε ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και μετά την ειδική άδεια εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα έχουν φυτευτεί 500 εκατ. δέντρα μέχρι το τέλος της περιόδου των βροχών τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ξεκίνησαν οι πληρωμές – Ποιος εργαζόμενους αφορά

Ανεβαίνουν οι τιμές στο φυσικό αέριο – Ανησυχίες για τον εφοδιασμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ