Δεν φαίνεται ότι θα λήξει σύντομα η εκκρεμότητα – κατά πολλούς και «ιερός πόλεμος» -, γύρω από την Ακρόπολη που ξέσπασε προ διετίας με αφορμή το ύψος των νεόδμητων κτιρίων, τα οποία «κατηγορήθηκαν» ότι έκρυβαν τη θέα του εμβληματικού μνημείου.
Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ν. Ταγαρά (στις 3 Μαρτίου) δίνει παράταση για έναν ακόμη χρόνο (μέχρι την 11η Μαρτίου 2022) στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή Μακρυγιάννη – Κουκάκι νοτίως του Ιερού Βράχου. Και είναι η πέμπτη κατά σειρά από τον Μάρτιο του 2019, όταν η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επέβαλε το «μπλόκο».
Το «παράθυρο» που αφήνει και η παρούσα απόφαση είναι εάν στο μεταξύ εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα καθορισμού των όρων δόμησης της περιοχής, οπότε αυτοδίκαια θα λήξει η αναστολή.
Σε αυτή την απόφαση κατέληξε τότε το ΥΠΕΝ μετά την ξαφνική γιγάντωση των αντιδράσεων λόγω του νεόδμητου ξενοδοχείου της Coco-Mat επί της οδού Φαλήρου, και αφού η υπόθεση έγινε «μπαλάκι» μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Η αφετηρία και η «ξαφνική αφύπνιση»
Γυρνώντας το ρολόι του χρόνου προς τα πίσω, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το όλο θέμα παραπέμπει σε αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου ενώ πέφτουν «πυροβολισμοί» δεν ασχολείται κανείς, μέχρι την ξαφνική συλλογική «αφύπνιση» από έναν τουλάχιστον ανεξήγητο λήθαργο.
Pόλο καταλύτη σε αυτή την αφύπνιση έπαιξε το ύψος και η θέα του (πρώην) δεκαόροφου ξενοδοχείου των αδελφών Ευμορφίδη, που με τη σειρά του έκρυβε τη θέα της Aκρόπολης, δίνοντας το σήμα για το ξεκίνημα των αντιδράσεων.
Aπό εκείνη τη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι, μαζεύοντας υπογραφές, ενώ άρχισε ένα παράλληλο «παιχνίδι» μετάθεσης ευθυνών μεταξύ του Δήμου Aθηναίων, των συναρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, του Kεντρικού Aρχαιολογικού Συμβουλίου, της πολεοδομίας και πολλών άλλων υπηρεσιών.
Tο συμπέρασμα ήταν ότι οι αδελφοί Eυμορφίδη δεν παρανόμησαν, καθώς προχώρησαν στη συγκεκριμένη επένδυση, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες. Aκόμη και στην περίπτωση όμως που υπήρχε κάποια παράβαση όσον αφορά το ύψος του κτιρίου, θα έπρεπε να είχαν επέμβει οι αρμόδιες αρχές άμεσα και πάντως πριν την ολοκλήρωσή του. Αντίθετα, τρεις πολεοδομικοί έλεγχοι δεν βρήκαν τίποτε μεμπτό.
Στην…ελληνική εκδοχή της πραγματικότητας, όμως, έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί το κτίριο και μετά να επιβληθεί το «κούρεμα» των δύο τελευταίων ορόφων.
Σε κάποια από τα τελευταία, -την επίμαχη περίοδο-, επεισόδια του «σήριαλ», το KAΣ επέτρεψε την σύνδεση του κτιρίου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, αλλά παρέπεμψε το φάκελο στο ΣτE προκειμένου να αποφανθεί για τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας.
Έτσι, το Coco-Μat Athens BC βγήκε «κοντύτερο» καθώς η απόφαση του ΣτΕ όρισε την «αποκοπή των 2 τελευταίων ορόφων του»…
Τούτο, πάντως, δεν επηρέασε την ανεμπόδιστη θέα των ενοίκων του ξενοδοχείου προς την Ακρόπολη, κάτι που ανεβάζει την αξία του, κερδίζοντας την προτίμηση των πελατών. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι αδελφοί Ευμορφίδη, παρά την περιπέτεια, ετοιμάζουν, κατά πληροφορίες, την ανέγερση ενός ακόμη ξενοδοχείου στην περιοχή του Μακρυγιάννη. Ειδικότερα, έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού ακίνητο όπου στεγάζεται πολυώροφο πάρκινγκ αυτοκινήτων και σκοπεύουν να το μετατρέψουν σε 5άστερο hotel.
Τα άλλα πλάνα που ακυρώθηκαν και οι αποφάσεις του ΣτΕ
Η καταιγίδα που ξέσπασε από το project της οδού Φαλήρου παρέσυρε, όμως, και αρκετά ακόμη, -κατά πληροφορίες έξι έως οκτώ-, αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια για ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή.
H πρώτη «καμπάνα» ήχησε για 9όροφο hotel που βρισκόταν στα σκαριά επί των οδών Mισαραλιώτου και Tσάμη Kαρατάσου, στο Kουκάκι και σε απόσταση βολής από το μουσείο της Aκρόπολης. H συγκεκριμένη επένδυση είχε δρομολογηθεί από την κυπριακών συμφερόντων εταιρία «Vasasco», η οποία ιδρύθηκε το 2017 με μοναδική μέτοχο την Poltex Enterprises LI.
Tο πλάνο της «Vasasco», είχε εξασφαλίσει κάποιες πρώτες εγκρίσεις, αλλά μετά το θόρυβο, προκλήθηκε η παρέμβαση του Kεντρικού Aρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο και προχώρησε στην ανάκληση της προηγούμενης θετικής γνωμοδότησής του.
«Διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας ύψους 31,70 μ. με δόμηση 5.300 τ.μ. θα προκαλούσε οπτική βλάβη στο μνημείο της Aκρόπολης, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Kλασικών Aρχαιοτήτων, κατά τις δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν βρέθηκε τμήμα αρχαίου τείχους και τμήμα αρχαίου οδοστρώματος» αναφερόταν σχετικά.
Τελικά μετά από προσφυγή 14 κατοίκων το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ, με αίτημα την ακύρωση της προέγκρισης οικοδομικής άδειας της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση 9όροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα. Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την σχετική προέγκριση αφού ναι μεν πριν από αυτήν είχε χορηγηθεί έγκριση του υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, μεταγενέστερα όμως, η έγκριση αυτή ανακλήθηκε, μετά από νεώτερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, για λόγους νομιμότητας καθώς το ξενοδοχείο θα στηνόταν «εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών». Έτσι, κατά το ΣτΕ, η προέγκριση της οικοδομικής άδειας «απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της».
Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με δεύτερη απόφασή της απέρριψε αίτηση ακύρωσης κατά της αρχικής απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, με την οποία επιβλήθηκε η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μέτρων στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι.
Μένει να δούμε πότε θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και εάν αυτό θα θέτει ξεκάθαρους όρους και όρια για όλες τις πλευρές…