Το Τέξας και η Καλιφόρνια διατρέχουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος καθώς ένα μεγάλο κύμα θερμότητας πνίγει τις Δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας είναι πολύ υψηλότερες από τις συνηθισμένες για αυτήν την περίοδο του έτους. Η ξηρασία αδειάζει τις δεξαμενές από τη Βραζιλία έως την Ταϊβάν.
Καλώς ήλθατε στο μέλλον των αυξανόμενων θερμοκρασιών και της κλιμακούμενης μάχης για να διατηρήσουμε αναμμένα τα φώτα!
Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ακραία ζέστη και τις μακρύτερες ξηρασίες, την αυξανόμενη ζήτηση μετά την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων και μια ανώμαλη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης «εξίσωσης» είναι μια σοβαρή παγκόσμια κρίση ισχύος.
Για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να έρχεται ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι υψηλότερων λογαριασμών, αλλά και διακοπών ρεύματος. Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα αυξήσει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομία.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Ο ακραίος καιρός ,-ακόμη και πριν από την έναρξη των τυφώνων-,υποδηλώνει τον πραγματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τη χρήση ενέργειας καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά, αλλά τα συστήματα ισχύος, ειδικά εκείνα που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τον άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα, είναι συχνά ευάλωτα στην αστάθεια της ζήτησης.
«Η κλιματική αλλαγή αφορά πλέον πιο συχνά και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, επομένως χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στο δίκτυο για να προστατευτούμε», δήλωσε ο Tim Buckley, διευθυντής μελετών στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
Στις Η.Π.Α., μεγάλο μέρος του έθνους προετοιμάζεται για διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται από τη Νέα Αγγλία ως την Καλιφόρνια. Το δίκτυο της Καλιφόρνιας πλημμυρίζει από ζήτηση, με θερμοκρασίες που προβλέπονται να ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τους φόβους για συνέχεια των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος που άφησαν στο σκοτάδι πολλά τμήματα της Πολιτείας τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος του Τέξας ζήτησε από τους πελάτες να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την εβδομάδα καθώς ένα κύμα θερμότητας πολιορκεί την περιοχή. Το αίτημα έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά από τη χειμερινή ενεργειακή κρίση που βύθισε μεγάλο μέρος στο σκοτάδι και σκότωσε περισσότερους από 150 ανθρώπους.
«Ο καιρός είναι πιο ασταθής», δήλωσε η Katie Bays, αναλύτρια της FiscalNote Markets. «Έτσι, τα μοντέλα που χρησιμοποιήσαμε για να σχεδιάσουμε το σύστημα ισχύος είναι λιγότερο ακριβή και δεν επαρκούν για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει επαρκής προσφορά για την κάλυψη της ζήτησης».
Η επανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία
Ο καιρός είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι οικονομίες επανακάμπτουν από την πανδημία. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατέρρευσε καθώς ο κορωνοϊός ‘έκλεισε’ ολόκληρες πόλεις από το Πεκίνο ως τη Φρανκφούρτη, αυξάνεται με την επιστροφή των εργαζομένων σε γραφεία και εργοστάσια.
Ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη βλέπουν τη ζήτηση να επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα. Με χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν στραφεί στην καύση περισσότερου άνθρακα, παρόλο που οι αυξανόμενες τιμές για το ίδιο το καύσιμο και το κόστος αγοράς αδειών εκπομπής το καθιστούν ακριβή επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι πολύ υψηλότερες από τις συνηθισμένες για αυτήν την περίοδο του έτους. Για παράδειγμα, το κόστος στη Γερμανία έχει φτάσει σε τιμές-ρεκόρ για τον Ιούλιο.
Στην Κίνα, η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 15% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οδηγεί σε ελλείψεις, με τις τέσσερις μεγαλύτερες επαρχίες της Κίνας να προβλέπουν ότι δεν θα φτάσουν στην αιχμή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι.
Και άλλοι παράγοντες επιβαρύνουν την προσφορά, όπως η ξηρασία που μειώνει τη διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η Ιαπωνία αναμένει την «μικρότερη» προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και πολλά χρόνια, και η κυβέρνηση ζήτησε από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να κρατήσουν αποθέματα καυσίμων και από τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ρεύμα.
Παράλληλα, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ καθώς η εξορυκτική παραγωγή μειώθηκε, ενώ μια ανεπίσημη απαγόρευση του αυστραλιανού άνθρακα σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό απόθεμα για να καλύψει την ανερχόμενη μετά την πανδημία ζήτηση.
Η ζέστη και τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου
Το υπερβολικό κρύο τους προηγούμενους μήνες συνέβαλε επίσης στο πρόβλημα της προσφοράς. Έτσι, στην Ευρώπη, ένας χειμώνας μακρύτερος σε διάρκεια από τα συνηθισμένα εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου.
«Εάν έχουμε υπερβολικές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής από αιολική ενέργεια, θα πρέπει να βασιστούμε στην ηλιακή ενέργεια και το φυσικό αέριο, αλλά η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλή, οπότε οι τιμές ενδέχεται να μην πέσουν», δήλωσε ο Tim Partridge, επικεφαλής στη συμβουλευτική εταιρεία DB Group.
Στη Μέση Ανατολή, όπου το φορτίο ισχύος διπλασιάζεται συνήθως το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα, το Κουβέιτ έχει ήδη σημειώσει ζήτηση- ρεκόρ, και αναγκάζεται να καίει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου καθημερινά. Το Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει αποκλεισμούς από τον Μάιο, έχει απαγορεύσει την εξόρυξη bitcoin.
Σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις και διαχειριστές ενέργειας αντικαθιστούν τους σταθμούς παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου που εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου με αιολικά και ηλιακά projects. Αλλά δεν προσθέτουν πάντα αρκετές μπαταρίες ή δεν διατηρούν αρκετή εφεδρική ισχύ για να υποστηρίξουν αυτές τις καθαρές πηγές ενέργειας όταν ο ήλιος δύει ή οι άνεμοι πέφτουν.
«Οι αγορές κινούνται προς τις ΑΠΕ που έχουν μικρότερο βασικό φορτίο, και αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο έτοιμες να αντιδράσουν στην απότομη ζήτηση και προσφορά», δήλωσε ο Daine Loh, αναλυτής της Fitch Solutions.
Για την αιολική ενέργεια, εξηγεί, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι οι ταχύτητες του ανέμου θα ταιριάζουν ακριβώς με τη ζήτηση. Η τεχνολογία της αποθήκευσης μέσω μπαταριών, εν τω μεταξύ, δεν επαρκεί προς το παρόν για την εξισορρόπηση ολόκληρου του συστήματος ισχύος.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι επίσης στο έλεος του καιρού, όπως έδειξε η ξηρασία. Η στάθμη του νερού σε βασικές δεξαμενές έχει μειωθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι πυρκαγιές, που απειλούν τις γραμμές μεταφοράς, θα επιφυλάσσουν άλλη μια επικίνδυνη χρονιά. Για παράδειγμα, η δεξαμενή του Hoover Dam βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από το 1937.
Ανέτοιμα δίκτυα και ανεπαρκείς πολιτικές αποφάσεις
Οι διακοπές ρεύματος έχουν ήδη πλήξει την Ταϊβάν, την έδρα του μεγαλύτερου κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο, καθώς το νησί παλεύει με τη χειρότερη έλλειψη νερού εδώ και δεκαετίες.
Ακόμη, είναι και κυβερνητικές πολιτικές που συμβάλλουν στο χάος, σύμφωνα με τον Tony Wood, διευθυντή στο think tank Grattan Institute που εδρεύει στην Αυστραλία.
Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες διστάζουν να αναγνωρίσουν την αυξημένη συχνότητα των γεγονότων που παλαιότερα συνέβαιναν μια φορά στα 100 χρόνια, όπως λέει. Σε άλλες περιπτώσεις, υπήρξε βιασύνη στην επένδυση τεράστιων ποσών σε νέες υποδομές ή στην παράταση ζωής των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.
Επίσης, κάποιες περιοχές προσθέτουν φθηνότερη παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιταχύνοντας τη μείωση των ορυκτών καυσίμων προτού όμως προετοιμαστούν επαρκώς για τη μετάβαση ή κατασκευαστούν δίκτυα μεταφοράς. Ταυτόχρονα, οι συχνότερες καταιγίδες και πλημμύρες καταστρέφουν τις φυσικές ενεργειακές υποδομές.
«Το μεταβαλλόμενο κλίμα έχει θεμελιώδη επίδραση στο φυσικό περιβάλλον του συστήματος», σύμφωνα με τον Wood. «Οι πολιτικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απαραίτητα τόσο καλά συντονισμένες, και αυτό έχει αντίκτυπο που αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε».