Για μετά τις εκλογές μετατίθεται η ιδιωτικοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης της Καβάλας, η οποία αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε ότι αφορά τις παραμέτρους του έργου, όλες οι απόψεις συγκλίνουν σε ναυάγιο του διαγωνισμού.
Το ΤΑΙΠΕΔ είχε λάβει το μήνυμα εβδομάδες πριν ότι οι επενδυτές θα γύριζαν την πλάτη στην αξιοποίηση της εγκατάστασης, για αυτό και αποφάσισε να επιλέξει την τετράμηνη παράταση από τα να κηρύξει άγονη την διαδικασία.
Στο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και η Energean, ωστόσο οι όροι του διαγωνισμού πυρπόλησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Για τους υποψήφιους, ανασταλτικός παράγοντας ήταν το ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου (των εσόδων δηλαδή που θα μπορούσαν να αντλήσουν από τους καταναλωτές) που με βάση την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δεν ξεπερνούσε το 50%. Επιπλέον, ο επενδυτής της ΥΑΦΑ δεν θα μπορούσε να αντλήσει μέσω των λογαριασμών περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο λειτουργίας της αποθήκης, όταν το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ.
Όμως στην αγορά δεν υποτιμούν στην εξέλιξη του διαγωνισμού ούτε την στάση του ΥΠΕΝ, λέγοντας ότι αν πραγματικά ήθελε να προχωρήσει θα είχε βρεθεί κάποια λύση. Κατά μία εκδοχή το υπουργείο περιμένει να δει πως θα καταλήξει ο εθνικός σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) και ποιος θα είναι ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια για να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι όταν έχεις ήδη ένα FSRU στην Αλεξανδρούπολη και άλλο ένα στην Κόρινθο και η κατανάλωση αερίου περιορίζεται συνεχώς, προκύπτουν κάποια ερωτήματα για την χρήση της υπόγειας αποθήκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μια λύση που αναζητούσε το ΥΠΕΝ ήταν χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα με το επιχείρημα πως στην υπόγεια αποθήκη της Καβάλας θα βρίσκονταν εθνικά στρατηγικά αποθέματα της Ελλάδας. Είναι ασαφές αν η πρόταση αυτή παραμένει στο τραπέζι και με ποιες ελπίδες.
Σήμερα, στην Ευρώπη λειτουργούν 142 οργανωμένες αποθήκες φυσικού αερίου με συνολική αποθηκευτική ικανότητα που φθάνει τα 107,6 δισ. κυβικά μέτρα, αλλά στην Ελλάδα το μπαλάκι μεταφέρεται συνεχώς χωρίς ουσιαστικές ελπίδες.
Διαβάστε ακόμη:
Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος στο newmoney: «Η ενεργειακή κρίση θα επιμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια»
Goldman Sachs: «Άμυνα» διαρκείας σε μετοχές και ομόλογα συστήνει στους επενδυτές
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ρεκόρ επιδότησης 900.000 και καλές τιμές μέχρι 30 Νοεμβρίου