Η αγορά καλωδίων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να εξαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από το RenewableUK. Κάτι που συμβαδίζει με την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και ασφαλώς αποκτά και ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι ένας από τους leaders του κλάδου είναι η Cenergy Holdings.
Η παγκόσμια αγορά υποθαλάσσιων καλωδίων ισχύος περιλαμβάνει δύο βασικές κατηγορίες. Τα καλώδια συστοιχίας (array cables) που διατρέχουν τους στροβίλους ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου και τους συνδέουν με τον υπεράκτιο υποσταθμό και τα καλώδια εξαγωγής (export cables) που μεταφέρουν την ισχύ από τους υπεράκτιους υποσταθμούς στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά.
Τα μεγέθη και οι «χρυσές αγορές»
Η έκθεση «Offshore Wind Project Intelligence Report-Cables Edition» του RenewableUK που ανακοινώθηκε στο συνέδριο RenewableUK’s Cables 2021 την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου, στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτει ότι πάνω από 63.200 χιλιόμετρα καλωδίων συστοιχίας αναμένεται να εγκατασταθούν παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2030, έναντι των 9.700 χιλιομέτρων που είχαν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2020.
Αντίστοιχα, περίπου 40.000 χιλιόμετρα καλωδίων εξαγωγής προβλέπεται να εγκατασταθούν παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με μόλις 7.500 χιλιόμετρα μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Σύμφωνα με την έκθεση οι μεγαλύτερες αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και το Βιετνάμ ως οι πέντε χώρες με το μεγαλύτερο pipeline τέτοιων έργων. Σημαντική ζήτηση αναμένεται επίσης στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ταϊβάν και την Αυστραλία.
Τι σηματοδοτεί για τη Cenergy
Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την τεράστια ευκαιρία που ξεδιπλώνεται για την Cenergy Holdings, του Ομίλου Βιοχάλκο, η οποία εδώ και χρόνια μέσω διαρκών επενδύσεων έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές του κλάδου, κατακτώντας τις διεθνείς αγορές.
Μόλις πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ørsted, -παγκόσμιο leader στα υπεράκτια αιολικά-, για έργο στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, Cenergy Holdings και Ørsted συζητούν τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στο Μέριλαντ . Η συνεργασία, η οποία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της, τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία, κάτι που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, η Cenergy διερευνά συνεχώς πιθανές συνεργασίες με στόχο την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και την επένδυση σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Η «ναυαρχίδα» της Cenergy στη συγκεκριμένη αγορά είναι βεβαίως ο όμιλος Cablel (Ελληνικά Καλώδια), από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη, με παραγωγική βάση που αποτελείται από έξι εργοστάσια σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Από το 2012, η Hellenic Cables έχει εφαρμόσει επενδυτικό σχέδιο 200 εκατομμυρίων ευρώ για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής και εξαιρετικά υψηλής τάσης στο εργοστάσιο της Κορίνθου.
Η πελατειακή βάση της περιλαμβάνει όλα τα «βαριά ονόματα» της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, όπως E.ON, Vattenfall, Tennet, Enel, Iberdrola, Electricity Northwest, Terna, DEWA, ABB, Schneider Electric, Landis+Gyr, Siemens, Hyundai, Sagem, Thales κ.α.
Στην πρωτοπορία της τεχνολογικής εξέλιξης
Η Hellenic Cables βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας και της εξέλιξης της τεχνολογίας για τα καλώδια των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση ερευνητικού έργου που αφορά στα δυναμικά υποβρύχια καλώδια, σε κοινοπραξία με τις Innosea, AqualisBraemar LOC Group ASA (ABL Group), ITA και το Πανεπιστήμιο του Exeter.
Η κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανικών μεθόδων, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, για ένα πλωτό αιολικό πάρκο φτιαγμένο από υβρίδιο πλαστικού και σκυροδέματος, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για συστήματα αγκύρωσης και πρόσδεσης αλλά και δυναμική καλωδίωση, και συμπεριλαμβάνει δοκιμές απόδοσης.
Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την αποδοτικότητα του κόστους και να αυξήσει τη στιβαρότητα και την ευελιξία στον σχεδιασμό πλωτών υποθαλάσσιων υποδομών για εφαρμογή σε μεγαλύτερα βάθη από 100 έως 600 μέτρα.
Στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των δυναμικών καλωδίων, η Hellenic Cables με την ITA ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό μιας καινοτόμου πλεκτής θωράκισης για την προστασία του δυναμικού καλωδίου. Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή ενός εξωτερικού εξωθημένου μανδύα από συνθετικό υλικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη μιας λύσης για ενσωμάτωση και διασύνδεση αισθητήρων οπτικών ινών με σκοπό την παρακολούθηση της δομικής κατάστασης του καλωδίου.
Παράλληλα, στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η Hellenic Cables και η CRP Subsea ολοκλήρωσαν με θετικά αποτελέσματα τις δοκιμές δυναμικών υποβρυχίων καλωδίων στο Πανεπιστήμιο του Exeter, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ ερευνητικού προγράμματος MaRINET2.
Η μελέτη σχετίζεται με μία από τις βασικές προκλήσεις για τους διαχειριστές των έργων του κλάδου των πλωτών αιολικών πάρκων, η οποία διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη ακεραιότητα του δυναμικού καλωδίου, που συνδέει την πλωτή πλατφόρμα με τον υπεράκτιο υποσταθμό.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η Cenergy βρίσκεται «με το όπλο παρά πόδα» προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη «εκτόξευση» της αγοράς.