search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σδούκου: Θέμα αλλαγής καυσίμου με υδρογόνο ανοίγει το ΥΠΕΝ

Σχεδιασμός για μετασκευή υποδομών ηλεκτρισμού σε υδρογόνο - Ο ρόλος της ΔΕΗ

Τις τεχνολογίες του υδρογόνου σκοπεύει να ενθαρρύνει το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγοντας παράθυρο αξιοποίησης και από τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι για παράδειγμα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Τις προοπτικές του πράσινου καυσίμου σκιαγράφησε χθες σε ενεργειακό συνέδριο η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Η ίδια μίλησε για μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, στον οποίο  περιλαμβάνεται η μετασκευή υφιστάμενων υποδομών για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και αποθήκευση υδρογόνου.  Για τη νέα τεχνολογία έχουν πέσει πολλές προτάσεις το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των λιγνιτικών περιοχών ενώ μεταξύ των σεναρίων που έχουν συζητηθεί είναι η αξιοποίησή της για την συνέχιση της «Πτολεμαΐδα 5». Για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ και τον σχεδιασμό για αλλαγή καυσίμου, αναμένονται οριστικές αποφάσεις προς το τέλος του έτους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας ανέφερε χθες ότι  σχεδιάζεται να γίνει η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου, με σταδιακή ανάμειξη υδρογόνου με φυσικό αέριο.

Η κυρία Σδούκου, αναφέρθηκε ειδικά στην εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με σκοπό να συντάξει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη του υδρογόνου, η οποία θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση που θα προσεγγίζει αφενός την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας και αφετέρου τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας στην παραγωγή υδρογόνου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου, μεταξύ άλλων,  σημαντική προτεραιότητα – στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου οράματος της χώρας προς μια οικονομία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα – αποτελεί η προώθηση μιας οικονομίας, βασισμένης στο  υδρογόνο, ειδικά για εκείνες τις βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης, για τις οποίες η χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι απίθανο να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες τους.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας, εστίασε και στην ανάγκη, μακροπρόθεσμα, για ανάπτυξη κυψελών καυσίμου υδρογόνου, στο πλαίσιο  της προώθησης καυσίμων χαμηλών εκπομπών  άνθρακα.

Ήδη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σε σύνδεση με πάρκα ΑΠΕ, ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στη Δυτική Μακεδονία η  πολωνική εταιρεία Solaris Bus & Coach.

Exit mobile version