search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σδούκου: Μέσα στο 2022 οι διαγωνισμοί για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας

Μέσα στη χρονιά ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δύο διαγωνισμούς για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευση ενέργειας ανήγγειλε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διαγωνισμός για τις ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) θα αφορά ισχύ 1.000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως (η σχετική Υπουργική Απόφαση υπεγράφη χθες), ενώ θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1.500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3.000 μεγαβάτ ως το 2030.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου εκτίμησε ότι ο στόχος που είχε τεθεί για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ ίση με 19 γιγαβάτ ως το 2030 θα επιτευχθεί πιο γρήγορα. Όπως είπε: «Υπολογίζουμε ότι ως το 2030 θα φτάσουμε στα 25 γιγαβάτ, οπότε η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο θα φθάσει στο 40 % και στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 70%».

Εξάλλου, η ίδια παρουσίασε τους άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Το νέο ΕΣΕΚ θα στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες, επιτάχυνση της αδειοδότησης και προώθηση των υπεράκτιων μονάδων.

Θα στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, που αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες, όσο και με αντλησιοταμίευση.

Αναφορικά, εξάλλου, με τις τιμές η Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλούστευση της αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η επαναφορά των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε βιώσιμο επίπεδο, ώστε να βγουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από την οικονομική ανασφάλεια σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Στο ίδιο πάνελ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργος Αγραφιώτης, αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα σχέδια της εταιρείας για το έργο του υβριδικού σταθμού στο Αμάρι Κρήτης και το έργο των 780 MW αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, για το οποίο όπως είπε η εταιρεία το προσεχές 15νθήμερο θα υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΕΝ για άδεια εγκατάστασης.

Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας ΑΠΕ και αποθήκευσης του Ομίλου Κοπελούζου, Γιάννης Καρύδας, αναφέρθηκε στα δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο που προωθεί ο όμιλος, καθώς και στην ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι η ενέργεια που θα μεταφέρεται θα διατίθεται για εξαγωγές, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εγχώρια κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη

Naval Group: Έρχονται 5 νέες συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για τις φρεγάτες

DBRS: Επιδείνωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Power Pass: Γιατί ακυρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για τα 600 ευρώ (pic)

 

Exit mobile version