Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η τεχνική δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας θα τετραπλασιαστεί με νέα έργα υποδομής που περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την επαύξηση της δυναμικότητας του διαδριατικού αγωγού (ΤΑΡ) και τον νέο αγωγό Ελλάδα – Β. Μακεδονία που μπαίνει στη φάση την κατασκευής.
Αυτό επεσήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας το πρωί στην 23η διεθνή συνάντηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Όπως είπε η υφυπουργός, με τα έργα αυτά ωφελείται η χώρα, η ευρύτερη περιοχή και ο καταναλωτής.
Η κα Σδούκου υπογράμμισε το ρόλο του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τον φετινό χειμώνα με την πλήρωση των υπόγειων αποθηκών ανά την Ευρώπη. Αναφέρθηκε ακόμη στη συμβολή της Ελλάδας στον εφοδιασμό της περιοχής καθώς η χώρα μας αναδείχθηκε σε βασικό (και σε ορισμένες περιπτώσεις μοναδικό) προμηθευτή φυσικού αερίου για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Και πρόσθεσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος, μπορεί και η Ελλάδα να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου στην περιοχή.
Το επόμενο στάδιο είναι ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Μολδαβία και την Ουκρανία μέσω του οποίου όπως ανέφερε η κα Σδούκου θα δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli ανέφερε ότι στα μέσα του 2024 θα γίνει το δεσμευτικό market test για τη δημιουργία του κάθετου διαδρόμου, με δέσμευση δυναμικότητας από τους ενδιαφερόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στις αρχές του χρόνου αναμένεται εξάλλου να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε προνοητική σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και έτσι κατάφερε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αλλά και να συμβάλει στον εφοδιασμό της περιοχής.
Ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Γιώργος Πολυχρονίου ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνεται αλματωδώς ενώ στην Ευρώπη κατασκευάζονται νέα τερματικά ΥΦΑ (είναι σε εξέλιξη πάνω από 26 έργα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες).
Διαβάστε ακόμη
Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου
ManpowerGroup: Οι Top Δεξιότητες Επικοινωνίας που Αναζητούν οι Εργοδότες από τους Απόφοιτους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ