Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως η οικονομία της μπορεί να απαγκιστρωθεί από το πετρέλαιο τόσο πολύ που ο υδρογονάνθρακας σύντομα δε θα αποτελεί κινητήριο μοχλό της οικονομικής της πολιτικής.
«Ο στόχος μας είναι η ολική απαγκίστρωση μέχρι το 2030 έτσι ώστε να μη μας νοιάζουν καν οι τιμές του πετρελαίου», τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του στο Ριάντ ο Σαουδάραβας ΥΠΟΙΚ, Μοχάμεντ Αλ Τζαντάαν.
Προς το παρόν, όμως, η χώρα βρίσκεται πολύ μακριά από την επίτευξη του στόχου αυτού αφού το πετρέλαιο αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι των κρατικών εσόδων, ενώ η οικονομία της χώρας βασίζεται ως επί το πλείστον στους υδρογονάνθρακες.
Δεδομένου, όμως, του νέου αναπτυξιακού σχεδίου του βασιλείου το οποίο φέρει την ονομασία «Vision 2030», τα έσοδα από πηγές εκτός του πετρελαίου θα αποτελέσουν πάνω από το 1/3 των κρατικών εσόδων, σύμφωνα με τον Αλ Τζαντάαν. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο «σημαίνει πως η εξάρτησή μας από τα πετρελαϊκά έσοδα θα μειωθεί σημαντικά τα ερχόμενα έτη».
Τόσο η αγορά εργασίας της Σαουδικής Αραβίας όσο και οι υποδομές και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας βασίζονται, ιστορικά, στις εξαγωγές πετρελαίου. Το 2022, η χώρα κατέγραψε τα μεγαλύτερα έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου για πρώτη φορά από την άνοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην εξουσία.
Τα υπέρογκα έσοδα αυτά μετέτρεψαν την οικονομία της χώρας στην γρηγορότερα αναπτυσσόμενη εκ των οικονομιών του γκρουπ των G20 και δημιούργησε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.
Σε μία προσπάθεια «απογαλακτισμού», όμως, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τον μαύρο χρυσό και να επιταχύνουν άλλα πρότζεκτ τα οποία θα διαφοροποιήσουν την οικονομία της.
Οι δηλώσεις του Αλ Τζαντάαν υποδεικνύουν πως η Σαουδική Αραβία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της παρά τη μεταβλητότητα των τιμών του πετρελαίου η οποία προκλήθηκε λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed και της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας.
«Έχουμε στόχο την επίτευξη βιώσιμων και προβλεπόμενων επενδυτικών στόχων οι οποίοι δε θα συνδέονται με την τιμή του πετρελαίου», ξεκαθάρισε ο Αλ Τζαντάαν και προσέθεσε πως «έχουμε στη διάθεσή μας τα αποθέματα και την ικανότητα για να το επιτύχουμε».
Οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται, πια, κοντά στα $80/βαρέλι, πολύ χαμηλότερα από τον τριψήφιο αριθμό του 2022. Σημειωτέον πως τα έσοδα της χώρας από τις πετρελαϊκές εξαγωγές άγγιξαν τα $326 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος.
«Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι, μεν, πολύ σημαντικά για εμάς, αφού αποτελούν καταλυτικό παράγοντα των επόμενων επενδύσεών μας. Δεν πρόκειται, όμως, να σταματήσουμε να επενδύουμε στο μέλλον μας ως χώρα λόγω της μείωσης των τιμών του μαύρου χρυσού», συμπλήρωσε ο Σαουδάραβας ΥΠΟΙΚ.
Διαβάστε ακόμη
Αισιοδοξία για υψηλές «πτήσεις» και το 2023 στον ελληνικό τουρισμό