search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Sani/Ikos: Ανθρακικά ουδέτερα και με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές τα θέρετρα σε Ελλάδα και Ισπανία

Τι αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση ESG του ξενοδοχειακού ομίλου για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα

Όλα τα θέρετρα Sani και Ikos σε Ελλάδα και Ισπανία είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, έχοντας λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις (ISO 14064-1:2018, ISO 50001:2018). Αυτό τονίζεται στην Ετήσια Έκθεση ESG (Environmental, Social, Governance) του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Μάλιστα, η ανθρακική στρατηγική του ομίλου περιλαμβάνει σειρά δράσεων με ορίζοντα το 2030, όπως σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων.

Ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δημιουργήθηκε φέτος στην Κω για την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο Ikos Aria, ενώ σε συνεργασία με το ελληνικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των απορροφήσεων άνθρακα στο δάσος της Σάνης στη Χαλκιδική, με στόχο την αύξησή τους.

Αλλά και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ο όμιλος κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις. Τα πλαστικά μίας χρήσης μειώθηκαν κατά 70% σε όλα τα ξενοδοχεία σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι επιδόσεις του ομίλου στην ανακύκλωση υλικών (ανακυκλώνονται πάνω από 20 είδη υλικών, με διαλογή στην πηγή) βελτιώθηκαν πάνω από 20% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 70% στο γυαλί, το 80% στο χαρτί και το 100% στα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά.

Το σύνολο του νερού που καταναλώθηκε στα ξενοδοχεία επαναχρησιμοποιήθηκε -μέσω ειδικής επεξεργασίας- για την άρδευση των κήπων, ενώ εφαρμόστηκαν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρροών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, ξεκίνησε η χρήση της τεχνολογίας Artificial Intelligence στις κουζίνες, με σκοπό την εξάλειψη της σπατάλης τροφίμων.

Πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοσυστημάτων

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο όμιλος προστατεύει τα 225 είδη πουλιών -πολλά από αυτά απειλούμενα- που ζουν στους υγροτόπους της Σάνης, ενώ έχει αναπτύξει δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για τους επισκέπτες. Ακόμη, στηρίζει τη δράση της οργάνωσης iSea για την καταγραφή των δελφινιών στον Θερμαϊκό Κόλπο, ενώ σε συνεργασία με την Bee Camp δημιούργησε το πρώτο διαδραστικό Bee Spot στην Ελλάδα, αφιερωμένο στην προστασία της μέλισσας.

Επίσης, υλοποιεί προγράμματα εμβολιασμού, στείρωσης, αλλά και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις. Το 2022 οι συμμετοχές των επισκεπτών στις οικολογικές ξεναγήσεις και δραστηριότητες των ξενοδοχείων Sani και Ikos υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021, κάτι που δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τον οικοτουρισμό.

Στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας – Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι

Το 2022, ο όμιλος, διπλασιάζοντας τη δαπάνη για την κοινωνική του δράση, ενίσχυσε το έργο περισσότερων από 40 οργανώσεων και σωματείων που φροντίζουν για ευάλωτα παιδιά και οικογένειες. Μεταξύ άλλων, προσέφερε εργασία και δωρεάν στέγαση σε 300 Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ συνεργάστηκε με το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών, φέρνοντας το πρόγραμμα «κινητής βιβλιοθήκης» σε πάνω από 40 αίθουσες διδασκαλίας και 800 μαθητές σε δημοτικά σχολεία κοντά στα ξενοδοχεία του.

Επίσης, με το μήνυμα ‘Share More, Waste Less’ από το Sani Resort και με το αντίστοιχο ‘Less to Pack, More to Give’ από τα Ikos Resorts, ο όμιλος προσκαλεί τους επισκέπτες του από όλον τον κόσμο να συνδράμουν στην πρωτοβουλία των «καλαθιών δωρεάς», προσφέροντας είδη που δεν χρειάζονται όπως ρουχισμό, παιχνίδια κτλ, για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Στο μεταξύ, συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στην τοπική αγορά εργασίας και παραγωγή.

Από τους 7.200 εργαζομένους του σε Ελλάδα και Ισπανία, πάνω από το 60% προέρχεται από την εκάστοτε τοπική αγορά εργασίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του προέρχεται από εγχώριους και τοπικούς παραγωγούς, με κριτήρια βιωσιμότητας. Τέλος, οι αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας χαρακτηρίζουν την εργασιακή κουλτούρα του ομίλου. Το 2022, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ανθρώπων του ενισχύθηκε κατά σχεδόν 50%.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικό «γύρισμα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κυριάρχησαν οι πωλητές στο τελευταίο δίωρο

ΤΑΙΠΕΔ: Το παρασκήνιο πίσω από τον διαγωνισμό για τα «χρυσά» 627 στρέμματα στο Πόρτο Χέλι

G7: Εντός των ημερών η ανακοίνωση για απαγόρευση στις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version