Χωρίς κοινή γραμμή πλεύσης και με ορατό το οριστικό ναυάγιο κινούνταν μέχρι αργά χθες βράδυ οι διαπραγματεύσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά με εκπροσώπους του Εuroasia Interconnector, της Κυπριακής εταιρείας που είναι ο promoter (leader) του ενιαίου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.
Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΕΕ, η οποία θα καθορίσει τον τελικό κατάλογο για τα έργα PCI (κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) που στόχος είναι να συμπεριληφθεί και το παρόν έργο για να εξασφαλίσει και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει ένας γύρος διαδοχικών συναντήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς, των Κυπρίων αλλά και του Βέλγου διαχειριστή Elia, ο οποίος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μετοχικά στο μεγάλο έργο διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις καθώς θεωρείται ένας αξιόπιστος σύμμαχος.
Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ επιχειρεί να κρατήσει στο έργο την Κυπριακή πλευρά, η οποία αν σπάσει ο ενιαίος σχεδιασμός κινδυνεύει με ενεργειακή απομόνωση καθώς χάνει την ευκαιρία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή αγορά.
Ωστόσο η ελληνική πρόταση είναι η Αριάδνη, η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει την υλοποίηση του ελληνικού σκέλους του έργου (Κρήτη-Αττική), να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης, επιλογή που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, στην βάση του αδιεξόδου που υπήρχε στις συζητήσεις με το Euroasia Interconnector και έχει ήδη πάρει το δρόμο της με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.
Παράλληλα όμως να βρεθεί ένα κοινός τόπος ώστε να προχωρήσει και το υπόλοιπο τμήμα του διακρατικού πρότζεκτ και να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ενστάσεις στον τομέα των τεχνικών προδιαγραφών.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η μεγάλη διασύνδεση με την Κρήτη είναι προτεραιότητα ώστε να διασφαλιστεί ότι το νησί δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα.
Χθες πληροφορίες από το ΑΔΜΗΕ άφηναν σαφώς να εννοηθεί το προβληματικό σημείο των διαπραγματεύσεων λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η κυπριακή πλευρά δεν ικανοποιεί την υποχρέωση της χρηματοδοτικής συμβολής για να συμμετάσχει στην Αριάδνη. Από το υπουργείο επιβεβαίωναν την δυσκολία στην αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο ενδεχομένως σήμερα.