search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Κλείνει τα μεγάλα μέτωπα με τους διαχειριστές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Σήμερα περνά από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ, το ρυθμιζόμενο έσοδο για ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ Υποδομών έρχεται αναθεωρημένο WACC για ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Mέσα στον επόμενο μήνα προβλέπεται να έχουν εκδοθεί όλες οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) για τον καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου των διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ικανοποιώντας μετά από μεγάλης διάρκειας διαπραγματεύσεις και διαφωνίες τις αυξημένες απαιτήσεις για καθορισμό ή αναθεώρηση του WΑCC που διαμορφώνει  την απόδοση των επενδύσεων και συνεπώς την κερδοφορία τους.

Σήμερα από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ θα περάσουν τα WACC (μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου) του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ Υποδομών με τα οποία κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα που πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα μέχρι να βρεθεί ένας κοινός τόπος συμφωνίας που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το μεσοσταθμικό κόστος του ΔΕΣΦΑ καθορίστηκε 7, 85%, τη στιγμή που η διοίκηση του διαχειριστή έδωσε μάχη τους τελευταίους μήνες για να καθοριστεί στο 9,14% και μεσολάβησαν απανωτές συναντήσεις από τις οποίες δεν έλλειψε η ένταση και οι συγκρούσεις.

Αντίστοιχα το ρυθμιζόμενο έσοδο της ΔΕΠΑ Υποδομών έχει κλειδώσει στο 8,57% και ο λόγος είναι ότι η εταιρεία εμφανίζει μικρότερη δανειακή επιβάρυνση που της ανεβάζει το WACC έναντι του ΔΕΣΦΑ που έχει μεγάλη έκθεση σε δάνεια για να καλύψει το αυξημένο επενδυτικό του πρόγραμμα.

Για την ΔΕΠΑ Υποδομών το μεσοσταθμικό κόστος αφορά μόνο την τρέχουσα χρονιά καθώς προβλέπεται το Νοέμβριο να καθοριστεί νέο WACC για τα έτη 2024,2025, 2026, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο καθώς η επιχείρηση αναμένεται να έχει μεγαλύτερη δανειακή επιβάρυνση για να υλοποιήσει τα επενδυτικά σχέδια της επόμενης περιόδου.

Πρόσφατα η διοίκηση της Italgas στην οποία έχει περάσει η εταιρεία κατά την παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου της περιόδου 2023-2029, ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών έχει καταθέσει τρεις εμπεριστατωμένες μελέτες στη ΡΑΑΕΥ που τεκμηριώνουν το ύψος του WACC βάσει ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου ύψους 900 εκ. ευρώ που σκοπεύει να υλοποιήσει η εταιρεία έως το 2029. Στο πλαίσιο αυτού του προγραμματισμού εντάσσεται και ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει η εταιρεία και προβλέπει την συγκέντρωση και των τριών ΕΔΑ σε μία εταιρεία μέχρι τέλη  του έτους.

Σύμπλευση υπάρχει και με τον ΑΔΜΗΕ για την αναθεώρηση του WACC, η οποία εκκρεμεί από την προηγούμενη χρονιά ως αποτέλεσμα της αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος και της αύξησης επί το δυσμενέστερο του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Ο Διαχειριστής διεκδικούσε αρχικά αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου στα επίπεδα του 8,51% για να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το WACC του ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνηθεί πάνω από 7,3% για την τριετία 2023-2025. Απομένουν στοιχεία που εκκρεμούν να κατατεθούν στην ΡΑΑΕΥ για το κόστος δανεισμού, τα οποία θα προσδιορίσουν το τελικό ύψος που όμως προβλέπεται να είναι σε αυτά τα επίπεδα.

Τελευταία εκκρεμότητα αποτελεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επίσης έχει αιτηθεί αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου για δύο χρόνια στα επίπεδα του 8,51%, ποσοστό απαγορευτικό για την ρυθμιστική αρχή. Το τελικό ύψος λένε αρμόδιες πηγές θα καθορίσει και σε αυτή την περίπτωση το δανειακό κόστος καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δανείζεται με πιο ελκυστικούς όρους σε σχέση με τους υπόλοιπους διαχειριστές.

Διαβάστε ακόμη

Costa Navarino: Οι εντυπωσιακές κατοικίες στην νέα γειτονιά «Valley Greens» – Ποιες θα είναι οι τιμές (pics)

Τα 7 μέτρα – «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

Ο «πολύ κοινωνικός» Νίκος Α. και η σαπουνόπερα, τα θηρία της Αττικής Οδού, η νέα εξαγορά στις ασφάλειες, ο Βακάκης κάνει δίαιτα και ο KEM μπαίνει στη Μαθιός 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Exit mobile version