«Η πολιτική στήριξη του τομέα των υδρογονανθράκων, η οποία έβγαλε από τον πολυετή λήθαργο το ελληνικό upstream, και η σημαντική πρόοδος των ερευνητικών εργασιών έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, με αποτέλεσμα μία καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από διεθνείς επενδυτές αλλά και άλλες μεγάλες εταιρείες πέραν της ExxonMobil», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Ρίκαρντ Σκούφιας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), που είναι η εθνική εταιρεία αξιοποίησης ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζει ότι η χρονιά ολοκληρώνεται με τους καλύτερους οιωνούς και με επτά συνολικά σεισμικές έρευνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα σε δύο χρόνια στον τομέα των ερευνών και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η χώρα θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο μεταξύ 2027-2028, χωρίς να εγκαταλείπει τους υψηλούς στόχους της ενεργειακής μετάβασης.
Ο κ. Σκούφιας με διεθνή καριέρα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Αφρική είναι μη εκτελεστικός σύμβουλος και μέλος διοικητικών συμβουλίων σε οργανισμούς ενέργειας, κατασκευαστικούς και οικονομικούς φορείς και έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του TAP και μέλος της παγκόσμιας ηγετικής ομάδας της BP PLC.
-Η επανεκκίνηση των σεισμικών ερευνών στην περιοχή της Κρήτης και του Ιονίου δίνει ένα θετικό σινιάλο για το ελληνικό upstream. Πώς επηρεάζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας ο εντοπισμός κοιτασμάτων;
Ενα επιτυχημένο ελληνικό upstream μπορεί να δώσει σημαντικά μηνύματα στην ενεργειακή βιομηχανία, να μεταλλάξει τον οικονομικό αντίκτυπο και να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο.
Σε συνδυασμό μάλιστα με έργα όπως αυτά των αγωγών ΤΑP και IGB και της επέκτασης χρήσης του LNG, θα καθιστούσε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και ενδεχομένως παραγωγό χώρα αναβαθμίζοντας γεωστρατηγικά τον ρόλο της χώρας μας στις διεθνείς εξελίξεις. Οπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι απαραιτήτως ευπρόσδεκτο απ’ όλους. Οι γεωπολιτικές προκλήσεις δεν είναι καινούριες γι’ αυτά τα έργα και η Ελλάδα έχει μία εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση πολύπλοκων εξωτερικών υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, καθώς πάντα ήταν μία ισχυρή εποικοδομητική φωνή στην επίλυση προκλήσεων, πάντα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο.
-Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε την ορατότητα εκείνη που θα μας επιτρέψει να είμαστε ρεαλιστικά πιο αισιόδοξοι για τα ελληνικά κοιτάσματα και χωρίς υπερβολές;
Ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να κλείσουμε αυτή τη χρονιά με επτά σεισμικές έρευνες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα σε δύο χρόνια απ’ ό,τι όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί στην ιστορία των ελληνικών υδρογονανθράκων. Τα εν λόγω αποτελέσματα θα πρέπει να αναλυθούν και ευελπιστούμε ότι θα υποδείξουν ικανοποιητικούς στόχους γεώτρησης τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο θαλάσσιες γεωτρήσεις το 2025. Αποτελεί εθνικό μας καθήκον και πρέπει να διατηρήσουμε τη θετική συγκυρία ώστε η Ελλάδα να είναι ικανή να ξεκινήσει την αξιοποίηση του εθνικού της πλούτου, κάπου μεταξύ 2027-2028.
-Η ExxonMobil εντατικοποιεί τις σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα, αλλά η TotalEnergies εγκατέλειψε την ελληνική αγορά. Διανύουμε, πιστεύετε, μια περίοδο που μπορούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον και άλλων πετρελαϊκών κολοσσών;
Η έρευνα υδρογονανθράκων έχει μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Αυτό όμως που έχει αλλάξει σήμερα είναι το επίπεδο της προσήλωσης στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την παραγωγή αποτελεσμάτων. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού τον Απρίλιο και η συνεχής προσωπική του ενασχόληση έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, με αποτέλεσμα μία καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από διεθνείς επενδυτές όπως η ExxonMobil, η οποία έχει εντείνει τις δεσμεύσεις και τις επενδύσεις της. Η πολιτική στήριξη σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή πρόοδο των ερευνητικών εργασιών έχουν προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων εταιρειών.
-Η χώρα μας έχει χαράξει δύο δρόμους ανάπτυξης με έμφαση στις ΑΠΕ, αλλά και με επέκταση στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Μπορούμε να βαδίσουμε παράλληλα όταν έχουμε επιλέξει έως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ;
Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού τοπίου. Σήμερα είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία πραγματική απειλή για την ανθρωπότητα. Ο δρόμος για έναν βιώσιμο πράσινο κόσμο είναι μονόδρομος. Ωστόσο, η χρήση του φυσικού αερίου αποτελεί τη γέφυρα ώστε με ασφαλή τρόπο να μεταβούμε προς την πράσινη μετάβαση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα εθνικό πρόγραμμα upstream δεν πρέπει να εμποδίσει, αλλά να συνεισφέρει στην επιτάχυνση και χρηματοδότηση της μετάβασης για ένα βιώσιμο μέλλον.
Η Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, ένα ελληνικό πρόγραμμα με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή αυτάρκεια και την ανεξαρτησία, στα εθνικά μας έσοδα, καθώς επίσης και στην εθνική και ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση.
Με πολλαπλές σεισμικές έρευνες να έχουν πλέον δρομολογηθεί, η προσοχή της ΕΔΕΥΕΠ στρέφεται στο κλείσιμο πράσινων συνεργειών που είναι ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής μας. Η ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί να περιοριστεί στο δίλημμα «υδρογονάνθρακες ή ανανεώσιμες», αλλά απαιτεί αξιοποίηση όλων των προτεινόμενων λύσεων.
-Εκτιμάτε ότι η ενεργειακή μετάβαση λόγω κρίσης θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς;
Θα ήταν ευτυχές αν ο κόσμος μπορούσε να αντλήσει όλη την απαιτούμενη ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές ΑΠΕ μέχρι το 2027, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια. Εστιάζουμε σε ένα πλάνο που πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι ο βέλτιστος τρόπος προκειμένου να επιταχύνουμε και να βοηθήσουμε στη χρηματοδότηση της εν λόγω μετάβασης – παράλληλα με τη δημιουργία πολύτιμων πλεονεκτημάτων για την Ελλάδα. Ο προορισμός μας είναι απολύτως ξεκάθαρος, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές αν θέλουμε να φτάσουμε εκεί το συντομότερο δυνατόν. Οι απαιτήσεις για φυσικό αέριο θα αυξάνονται μέχρι το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από λίγους μόλις μήνες σύναψε συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αέριου μέχρι το 2027. Με τη Ρωσία, η οποία τροφοδοτούσε το 40% του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτός κάδρου, ευελπιστούμε η Ελλάδα να καλύψει ένα μέρος του κενού και να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης.
-Η ΕΔΕΥΕΠ στοχεύει ως το 2025 να γνωρίζει αν υπάρχει πραγματικός εθνικός πλούτος στα χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα. Από τι κινδυνεύει αυτός ο σχεδιασμός; Τι μπορεί να μας πάει πίσω;
Αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά είναι ότι δεν είναι η στιγμή για υπερβολές ούτε αναφορικά με τα οφέλη, ούτε αναφορικά με τα ρίσκα. Εχουμε δημιουργήσει μία ηγετική ομάδα με σημαντική ελληνική και διεθνή εμπειρία και η εταιρεία είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμη να αναλάβει την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους πρόκλησης. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις καθημερινές εργασίες τηρώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας αναφορικά με τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος που έχουν τεθεί.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος χρόνου για όσους θέλουν να «κουρέψουν» την επιστρεπτέα προκαταβολή
Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Λεηλασίες σε κλειστά καταστήματα, χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις