Έναν αυτόματο μηχανισμό τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που υπόσχεται να ρίξει το κόστος για τους καταναλωτές προτείνουν οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής καταιγίδας και της επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος τιμών από τη χθεσινή απόρριψη πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από την αρμόδια Γερμανική αρχή.
Μια απόφαση που εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου στα 94,4 ευρώ τη μεγαβατώρα στο Ολλανδικό TTF και ενισχύει την ανησυχία για νέα ανοδική κούρσα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζεται καταλυτικά από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.
Σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής σκαρφαλώνει στην Ελλάδα στα 254,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη χώρα μας να εμφανίζει την υψηλότερη τιμή σε όλη την ΕΕ με βάση τα στοιχεία του Energylive. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει spot αγορά φυσικού αερίου αυτό σημαίνει ότι η τιμολόγηση του αερίου γίνεται με τιμές του προηγούμενου μήνα, κάτι που προεξοφλεί υψηλότερα τιμολόγια τον επόμενο μήνα στη λιανική που έχει υποστεί ήδη ένα μεγάλο σοκ από τους λογαριασμούς που καταφτάνουν στους οικιακούς καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις.
Χθες, οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ επανέφεραν ένα παλαιότερο αίτημά τους ώστε το ΕΤΜΕΑΡ -το τέλος που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών για τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας- να μεταφερθεί στο ανταγωνιστικό κόστος του λογαριασμού. Να ενσωματώνεται δηλαδή στο κόστος ηλεκτρισμού και να μην εξαρτάται από τις κρατικές αποφάσεις ανάλογα με τα ελλείμματα ή το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) αλλά από την ίδια την αγορά. «Να πάψει το κράτος να είναι λογιστής υπολογίζοντας τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού».
Σήμερα, το ΕΤΜΕΑΡ, όπως υποστήριξε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, βρίσκεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις με αποτέλεσμα να είναι στο έλεος των κυβερνητικών αποφάσεων ανάλογα με τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Το είδαμε πολύ πρόσφατα να συμβαίνει με το πλεόνασμα όπου τα αυξημένα έσοδα των ρύπων γέμισαν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με 620 εκατ. ευρώ και οδηγούν στην κυβερνητική πολιτική στήριξης των τιμολογίων για τους καταναλωτές. Αλλά το είδαμε και πριν έναν χρόνο όταν για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΕΛΑΠΕ, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς, δημιουργώντας σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου ένα αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά. Χθες οι εκπρόσωποι της αιολικής ενέργειας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το μεγάλο ψαλίδι στα έσοδα από τους ρύπους που θα πάνε στον ΕΛΑΠΕ.
Τα στελέχη της αγοράς αιολικής ενέργειας επισήμαναν την ανάγκη να περάσει, ο νέος μηχανισμός μέσα από τους προμηθευτές ενέργειας που όπως τονίστηκε “είναι οι φυσικοί σύμμαχοι της αγοράς καθώς εκπροσωπούν τους καταναλωτές”, λέγοντας ότι θα μπορούσε να περάσει στο ανταγωνιστικό σκέλος μόνο το κομμάτι του ΕΤΜΕΑΡ που αφορά τα καινούρια έργα ΑΠΕ. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισαν ότι είναι ανοιχτοί στο διάλογο και ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να λειτουργήσει προ όφελος της αγοράς καθώς η πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα γίνεται στη χρηματιστηριακή τιμή αλλά στο κόστος των ΑΠΕ ώστε λόγω των χαμηλών τιμών που εμφανίζουν, το όφελος να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Σήμερα, το εύρος τιμών των αιολικών πάρκων από τις διαγωνιστικές διαδικασίες είναι μεταξύ 54,64 ευρώ/MW έως 69.53 ευρώ/ΜW όταν η τιμή χονδρεμπορικής βρίσκεται σταθερά άνω από 200 ευρώ/MW.
Όπως τόνισε χθες ο κ. Λαδακάκος, η αύξηση του ενεργειακού κόστους οφείλεται στην μεγάλη εξάρτηση από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων. «Ο καταναλωτής πονάει λόγω αυτής της εξάρτησης και αυτό είναι κάτι που πιθανώς να δούμε να επαναλαμβάνεται» ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου.
Τα αιολικά έργα παράγουν 3 έως 4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και 2 έως 3 φορές φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με το λιγνίτη. Τόνισαν μάλιστα ότι αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ το κόστος αυτό θα ήταν πολύ δυσμενέστερο για τους καταναλωτές.
«Η αιολική ενέργεια γίνεται σύμμαχος των πολιτών» και ενισχύεται από τους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στο μεγαλύτερο μέρος τους προέρχονται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων του θερμοκηπίου, ανέφερε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ. Όπως αναφέρθηκε ακόμη και το 2017 όπου οι ταρίφες ήταν πολύ ψηλές, η αιολική ενέργεια απάλλαξε τους καταναλωτές από 53 εκατ. ευρώ κόστος ρεύματος.
Κατά της δημιουργίας ενός νέου καθεστώτος για το ΕΤΜΕΑΡ, τάσσεται η Βιομηχανία. Η τελευταία, η οποία λειτουργεί με επιδοτούμενο τέλος ΑΠΕ απορρίπτει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς όπως αναφέρεται αν φύγει από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις το ETMEAΡ δεν θα υπάρχει αντιστάθμιση. Επιπλέον εκτιμάται ότι ο μηχανισμός αυτός δυναμιτίζει όλη την φιλοσοφία των πράσινων πιστοποιητικών PPAs καθώς δεν θα υπάρχει διαθέσιμη παραγωγή από ΑΠΕ για την βιομηχανία. Χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφερόμενη στις αντιδράσεις δήλωσε ότι η βιομηχανία αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της οικονομίας και ότι μπορεί χωρίς δογματισμούς να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Διαβάστε ακόμη
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα… από την αρχή του έτους
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, η νέα Ideal, οι Γούρνες και ο Διαμαντής junior
Γ. Καβακλιλής – Sitel Greece: «Προσβλέπουμε σε 1.500 προσλήψεις ως το τέλος του 2022»