Μπορεί τα τιμολόγια ρεύματος των τελικών καταναλωτών για τον Φεβρουάριο να σημειώνουν ραγδαία πτώση τής τάξης του 60%, αλλά η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξανά προς τη…δόξα τραβά.
Έτσι, για σήμερα Κυριακή 22 Ιανουαρίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 172,96 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 33,62% σε σχέση με χθες (129,44 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 108,20 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 240 ευρώ/MWh.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου η χονδρεμπορική τιμή είχε υποχωρήσει στα…προπολεμικά επίπεδα των 58,44 ευρώ/MWh, για να ακολουθήσει την επόμενη η εκτίναξή της στα 127,28 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση κατά 117,8%.
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι για σήμερα στο ενεργειακό μίγμα οι εισαγωγές βρίσκονται ξανά στην πρώτη θέση, έστω και με βραχεία κεφαλή σε σχέση με τις ΑΠΕ. Έτσι στο ενεργειακό μίγμα πρώτες είναι οι εσαγωγές με 31,90%, στη δεύτερη θέση οι ΑΠΕ με 29,10%, αλλά εάν συνυπολογιστούν και της Κρήτης φτάνουν στο 31,83%, ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά με 14,17%, -μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλών ποσοστών-, το φυσικό αέριο περιορίζεται στο 12,29% και ο λιγνίτης στα 8,61%.
Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Την Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή έκλεισε στα 67,65 ευρώ/MWh, με τα συμβόλαια Μαρτίου στα 68,22 ευρώ/MWh και Απριλίου στα 68,87 ευρώ/MWh.
Με το βλέμμα στο…θερμόμετρο
Η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου συμβαίνει εν μέσω υψηλότερων θερμοκρασιών, για την εποχή, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ωστόσο, από αυτό το Σαββατοκύριακο και για τις αρχές της νέας εβδομάδας αναμενόταν κύμα ψύχους σε όλη τη δυτική και κεντρική Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο είναι σήμερα 4,2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τον συνηθισμένο μέσο όρο για την εποχή ενώ στο Παρίσι θα είναι 5 βαθμούς Κελσίου πιο κρύες από το κανονικό, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc.
«Οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο προβλέπεται να είναι χαμηλότερες από τις κανονικές από τη Γερμανία και τη Γαλλία, μέχρι την ανατολική Ισπανία και την Ιταλία», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στο Maxar.
Οι χειμωνιάτικες συνθήκες πλήττουν την ήπειρο μετά από ένα ασυνήθιστα ζεστό ξεκίνημα της χρονιάς που βοήθησε στη μείωση της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης. Η συγκρατημένη ζήτηση θέρμανσης τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε ακόμη και σε ορισμένες χώρες να συμπληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια εποχή που συνήθως αξιοποιούσαν τα αποθηκευμένα αποθέματα.
Όπως τονίζεται, ενώ ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης φαίνεται να έχει ξεφύγει τον κίνδυνο για αυτόν τον χειμώνα, τα επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος της περιόδου θέρμανσης θα καθορίσουν πόσο καλά είναι εξοπλισμένη η ήπειρος για το επόμενο έτος.
Την εβδομάδα που ξεκινάει από αύριο, οι ψυχρότερες από το κανονικό συνθήκες αναμένεται να επιμείνουν στη βόρεια, κεντρική και δυτική ηπειρωτική Ευρώπη.
Ορισμένοι μετεωρολόγοι μάλιστα βλέπουν την πιθανότητα ενός “sudden stratospheric warming” event, το οποίο συμβαίνει όταν εμφανίζεται ταχεία θέρμανση ψηλά στη στρατόσφαιρα. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγές του καιρού και σε κύμα ακραίου ψύχους.
Επομένως, όλη η Ευρώπη βρίσκεται με το…βλέμμα στον καιρό…
Διαβάστε ακόμη
Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)
Χάρης Πυλαρινός (Hack The Box): Μια σχολή για… χάκερ εκατομμυρίων ευρώ (pics)