Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα όπου οι τιμές του ρεύματος έχουν εκτοξευθεί στη χονδρεμπορική αγορά, «επέστρεψαν», έστω και για λίγο, ακόμη και σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο.

Έτσι για σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 73,23 ευρώ/MWh με τη χαμηλότερη στα 0,04 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 140,54 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη τιμή σημειώθηκε για σχεδόν τρεις ώρες από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όταν και έφτασε στο peak η παραγωγή των ΑΠΕ.

Η σημερινή τιμή είναι μειωμένη κατά σχεδόν 10% σε σχέση με χθες Σάββατο που βρισκόταν στα 81,32 ευρώ/MWh και καταγράφει την τέταρτη κατά σειρά ημερήσια πτώση από τα 134,4 ευρώ/MWh της 11ης Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όμως το τελευταίο τριήμερο και ιδιαίτερα για σήμερα καταγράφεται και σημαντική πτώση της ζήτησης.

Ασφαλώς καταλυτικό ρόλο στην ομαλοποίηση των τιμών παίξει η αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, καθώς για σήμερα Κυριακή ήταν απόλυτα κυρίαρχες με ποσοστό 53,82% και με το φυσικό αέριο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, σε μεγάλη απόσταση, με ποσοστό 21,64%.

Έπονται οι εισαγωγές με ποσοστό 19,77% και τα υδροηλεκτρικά με 3,49%, ενώ ο λιγνίτης που είχε έστω και χαμηλή συμμετοχή τις προηγούμενες μέρες, απουσιάζει από το ενεργειακό μίγμα.

Όλα δείχνουν βέβαια ότι αυτή η πτώση των τιμών θα είναι πρόσκαιρη με πιθανότερη εκδοχή ότι από αύριο Δευτέρα θα επιστρέψουμε σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στην αγορά, τόσης μάλιστα που και την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε την υψηλότερη τιμή στα επίπεδα των 511,68 ευρώ/MWh.

Σε ομαλά επίπεδα το φυσικό αέριο

Ελπιδοφόρο μήνυμα πάντως, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες κινείται πτωτικά η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με βάση την πιο πρόσφατη εικόνα, για την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στο σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισε στα 35,65 ευρώ/MWh, έναντι 35,2 ευρώ/MWh την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, όταν στις αρχές του μήνα «φλέρταρε» με τα 40 ευρώ/MWh.

Και στην περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου όμως δεν υπάρχουν «βεβαιότητες», ούτε ασφαλείς μεσοπρόθεσμες προβλέψεις καθώς όλα εξαρτώνται από τις γενικότερες εξελίξεις και ιδιαίτερα τις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Κλιματική αλλαγή: Το 2024 ζήσαμε το πιο μακρύ και καυτό καλοκαίρι στην Ιστορία (γραφήματα)

Πώς θα προχωρήσουν οι μπλοκαρισμένες λόγω τετραγωνικών μεταβιβάσεις

Ακίνητα: Σενάρια για «πάγωμα» στις αντικειμενικές τιμές και για το 2025 εξετάζει το ΥΠΕΘΟ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ