search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρεύμα: Στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Σεπτέμβριο (upd)

Aνησυχία στο ΥΠΕΝ από το ράλι στις τιμές της χονδρεμπορικής που σήμερα στην Ελλάδα είναι στα 186 ευρώ ανά μεγαβατώρα - ΥΠΕΝ: Οι επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

Χαμηλότερη θα είναι η επιδότηση ρεύματος του Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον Αύγουστο. Η επιδότηση θα κινηθεί στο επίπεδο του 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.

Στα νοικοκυριά που ανήκουν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ), η στήριξη της κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το πρωί στο Mega διαχώρισε τις τιμές της λιανικής στις οποίες η κυβέρνηση θα δώσει επιδότηση αντίστοιχη με τα επίπεδα Αυγούστου, με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις χονδρεμπορικές τιμές. Το ερώτημα είπε που θα μας απασχολήσει είναι αν θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο η κρίση που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία οδηγεί σε ένα ράλι τιμών που έχει επιπτώσεις και στην ελληνική αγορά. Αυτό όπως είπε εν μέρει εξηγείται γιατί βγήκαν εκτός λειτουργίας κάποιοι πυρηνικοί σταθμοί αλλά και γιατί «ρουφάει» η Ουκρανία όλο το ρεύμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Όπως τόνισε, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ενδεχομένως να πρέπει να υπάρξει κάποια ευρωπαΐκή παρέμβαση την οποία δεν χαρακτήρισε εύκολη υπόθεση. Ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών ρεύματος στην χονδρική τότε σημαίνει ότι υπάρχει περιφερειακή κρίση, η οποία αν διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες θα μπορέσει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός. Πέρσι όπως είπε η κυβέρνηση έδωσε περίπου 25 με 40 εκατομμύρια ανάλογα το μήνα για επιδοτήσεις και συνολικά πάνω από 150 εκατομμύρια για το 2023. Για φέτος έχουν προεξοφληθεί τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει από το ειδικό τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου τα οποία ανέρχονται σε 45 εκατ. ευρώ

Οι προμηθευτές υπάκουσαν στις κυβερνητικές παραινέσεις και απορρόφησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το ενεργειακό κόστος με εξαίρεση τους μη καθετοποιημένους ομίλους (εκείνους δηλαδή που δεν έχουν δική τους παραγωγή) που κάποιοι εξ αυτών  αύξησαν ελαφρά τις τιμές, ενσωματώνοντας το κόστος της χονδρεμπορικής που έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Αύγουστο.

Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές που ανακοίνωσαν σταδιακά οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ, Μetlen, Ήρων, Elpedison) κινούνται σε ένα ενιαίο εύρος τιμής που είναι τα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πολιτική που ενστερνίστηκαν αντίστοιχα η ΖενίΘ αλλά και η Ελίν.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς που οι προσφορές τους «κυνήγησαν» υψηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας (χωρίς τις επιδοτήσεις) ή ξεπερνώντας τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτές είναι η NRG, η οποία  προσέφερε τιμολόγιο στα 18,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Φυσικό Αέριο με 17,3 λεπτά και η Volton με 19,4 λεπτά.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση κατά 2,8% στο τιμολόγιο Σεπτεμβρίου, το οποίο διαμορφώνεται στα 15,94 λεπτά/KWh για καταναλώσεις ως 500 KWh. Για μεγαλύτερη κατανάλωση η τιμή διαμορφώνεται στα 17,1 λεπτά/KWh ενώ η νυχτερινή χρέωση σε 12,8 λεπτά/KWh με πάγιο ύψους 5 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα, το τιμολόγιο της Protergia παραμένει σταθερό για τρίτο μήνα με το οικιακό τιμολόγιο Value Special να διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά/KWh πριν την επιδότηση. Το Basic Home της Ήρων πριν την επιδότηση είναι στα 15,87 λεπτά/KWh.

Τα τιμολόγια δεν ενσωματώνουν την επιδότηση τιμολογίων που ακόμη και χαμηλότερη να είναι του προηγούμενου μήνα, δεν θα επιβαρυνθούν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά με πάνω από 15 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν στα 1,6 λεπτά/KWh και στα 5 λεπτά για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το ανώτατο όριο του μαθηματικού τύπου που ορίζει το εύρος εντός του οποίου δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης για τα πράσινα τιμολόγια. Στο πλαίσιο αυτό το ανώτατο όριο αναπροσαρμόζεται στα 0,125 ευρώ/KWh ενώ το κάτω όριο παραμένει στα 0,85 ευρώ/KWh.

Οι πόροι για τις επιδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο για τρεις μήνες.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Σκληρό πόκερ μέχρι την Παρασκευή για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

«Μπαίνουν» νέα πλοία στην ελληνική ακτοπλοΐα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version