search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρεύμα: Στην… ουρά οι βιομηχανίες για να πάρουν εξαίρεση από τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15%

Ζήτησαν παράταση έως τις 10 Οκτωβρίου για να υποβάλλουν τους φακέλους τους και να ενταχθούν στην λίστα  του ΔΕΣΦΑ - Ποιοι κλάδοι θα εξαιρεθούν

Προθεσμία έως τις 10 Οκτωβρίου έδωσε η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας στην βιομηχανία προκειμένου να προετοιμάσει τους φακέλους της για να εξασφαλίσει την κατά προτεραιότητα εξαίρεση από την μείωση κατά 15% της κατανάλωσης. Με απόφαση της ΡΑΕ, που δημοσιεύτηκε χθες, η παράταση δίνεται κατόπιν αιτήματος των ίδιων των εταιρειών.

Με βάση το σχέδιο προληπτικής δράσης της ΡΑΕ που εγκρίθηκε πρόσφατα, ο ΔΕΣΦΑ θα δημιουργήσει ένα κατάλογο «Σημαντικών Βιομηχανιών», οι οποίες βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα αποφύγουν την περικοπή της κατανάλωσης σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.

Οι εξαιρέσεις

Στην κατηγορία αυτή υπόκεινται αγαθά ή υπηρεσίες τα οποία αξιολογούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, όπως είναι η ασφάλεια, το περιβάλλον, η άμυνα, η προστασία, τα  διυλιστήρια και τα τρόφιμα.

Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες σημαντικές όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σκεπτικό της εξαίρεσης σε αυτή την περίπτωση αναφέρει ότι οι διαταραχές στη λειτουργία μιας επιχείρησης ενδέχεται να μην επηρεάσουν κρίσιμους τομείς σε ένα κράτος-μέλος, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμους τομείς σε άλλα κράτη-μέλη και άρα θα πρέπει να αξιολογούνται οι επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα.

Για παράδειγμα, η βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων, η χημική βιομηχανία (π.χ. προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και σε τομείς της υγείας), η κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία (για σκοπούς υγειονομικής περίθαλψης και άμυνας), αποτελούν μέρος αλυσίδων αξίας οι οποίες είναι κρίσιμες για σημαντικούς τομείς ή τομείς στρατηγικής σημασίας. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι εάν μια εταιρεία έχει το μονοπώλιο στην Ευρώπη ή παγκοσμίως ή κυριαρχικό ρόλο στην αγορά σε μια κρίσιμη αλυσίδα αξίας.

Επίσης στα κριτήρια περιλαμβάνεται η δυνατότητα από τις βιομηχανίες υποκατάστασης του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα για να βελτιώσουν την απόδοση στη χρήση καυσίμου και εθελοντικά να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά το σχέδιο στους τομείς, οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν συνεχώς και απότομη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις εγκαταστάσεις (π.χ. βιολογικά φάρμακα και άλλα μέρη της βιομηχανίας υγείας, κάποια μέρη μηχανολογίας, βιομηχανία υφασμάτων και συγκεκριμένα στον υποτομέα φινιρίσματος, φαρμακοβιομηχανία, τους περισσότερους τομείς χημικών διεργασιών, λιπάσματα, γυαλί, χάλυβα, αλουμίνιο, διυλιστήρια, ασβέστη, τομείς κεραμικών). Αρκετές βιομηχανίες, απαιτούν μια ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου για αδιάλειπτη παραγωγή, καθώς εάν η παραγωγή σταματήσει, δεν μπορεί να επανεκκινήσει χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί και να προσδιοριστεί ως κρίσιμη και να δοθεί προτεραιότητα αντίστοιχα, ανάλογα με την επίδοση αυτών των βιομηχανιών σε σχέση με τα άλλα κριτήρια.

Τι ζητούν από τη βιομηχανία

Για την ένταξη στον κατάλογο του ΔΕΣΦΑ, η κάθε βιομηχανία ή ο προμηθευτής που την εκπροσωπεί πρέπει να υποβάλει μέχρι την 10 Οκτωβρίου (αρχικά ήταν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2022) αναλυτική τεκμηρίωση για την πλήρωση των κριτηρίων (μέρος ή για το σύνολο αυτών), μελέτη επιπτώσεων από την ενδεχόμενη διακοπή, στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μη ικανότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου ή πρώτης ύλης. Επιπλέον, προτεινόμενο σχέδιο διακοπής τροφοδοσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες για την συντονισμένη διακοπή (μερική ή ολική) τροφοδοσίας φα για την ασφάλεια της Μονάδας του και του προσωπικού της.

 

Exit mobile version