Kαι όμως η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερη ενέργεια στην λιανική από το 2019. Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μαστίζεται από την ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση, τα στοιχεία της ΕΕ αποδεικνύουν ότι η χώρα μας εμφάνιζε διπλάσια αύξηση στην λιανική τιμή του φυσικού αερίου ρεύματος από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αύξηση 19% στο ρεύμα.
Η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τέταρτη στην Ευρώπη με πρώτη την Ρουμανία (48%), δεύτερη την Εσθονία (23%) και τρίτο το Βέλγιο (21%). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 7% και αφορά το διάστημα από το 2019 έως τον περασμένο μήνα. Η αντίστοιχη αύξηση για το φυσικό αέριο έφτασε το 28% και αφορούσε την ίδια περίοδο όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 14%. Μπροστά από την Ελλάδα ήταν η Ρουμανία που η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη 105%, την Δανία με 51%, το Βέλγιο με 38% και την Ολλανδία με 29%.
Την ίδια περίοδο στην Ε.Ε. η χονδρική τιμή ενισχύθηκε κατά 230% και τα τιμολόγια λιανικής κατά 7%. Στο φυσικό αέριο η χονδρική τιμή του καυσίμου παρουσιάζει, κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. αύξηση 429%, αλλά τα τιμολόγια λιανικής μόλις 14%. Κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες από τα στοιχεία της Κομισιόν και αποτελεί τους τελευταίους μήνες κοινό μυστικό στην αγορά είναι ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα πέφτουν σαν κεραυνός στα νοικοκυριά. Ο λόγος είναι οι ρήτρες αναπροσαρμογής που ενεργοποιούνται αυτόματα από τους προμηθευτές όταν εκτινάσσεται η τιμή χονδρεμπορικής εν αντιθέσει με τα σταθερά τιμολόγια στα οποία οι αυξήσεις στο ρεύμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποτυπωθούν στους λογαριασμούς.
Κατά την διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρο επισήμανε ότι οι τιμές στην Ελλάδα συνδέονται με την δομή της αγοράς και τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται στους τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) το χαμηλό κόστος παραγωγής των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε αυτό συντελεί όπως δήλωσε και η απουσία διμερών συμβολαίων (PPAs) για τα οποία τώρα διαμορφώνει το πλαίσιο η κυβέρνηση. Ο ίδιος επισήμανε ότι η απάντηση στη σημερινή ενεργειακή κρίση είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης και όχι η επιστροφή στο λιγνίτη.