Πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος από τον Ιούλιο ώστε να απασφαλιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, γενναιόδωρη πολιτική επιστροφών με αναδρομικό χαρακτήρα για να ανακουφιστούν και τα μεσαία εισοδήματα και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ένα πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με γενναιότητα την φουρτούνα του ενεργειακού κόστους που δημιουργεί κοινωνική αναστάτωση και πολιτική φθορά και να προσφέρει ευνοϊκότερα χρηματοδοτικά εργαλεία με οριζόντιο τρόπο στους καταναλωτές που αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς και να αποτιμηθούν ως προς τους πόρους που θα απορροφήσουν καθώς αποτελούν μια ιδιαίτερα δαπανηρή κοινωνική πολιτική με άγνωστες πηγές εσόδων.
Με τις νέες παρεμβάσεις, η πολιτεία υπολογίζει ότι θα χρηματοδοτήσει έως και το 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες για τους επόμενους 12 μήνες.
Το πακέτο που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός κατανέμει για πρώτη φορά βάρη και στους ηλεκτροπαραγωγούς καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι τελευταίοι θα κληθούν να καταβάλλουν «το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία», ενισχύοντας τον κρατικό «κουμπαρά» που θα χρηματοδοτήσει τις δράσεις αυτές.
Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν:
Επιστροφή 600 ευρώ στα νοικοκυριά
Η πολιτεία θα επιστρέψει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.
Οριζόντια έκπτωση 50% στους λογαριασμούς
Επιπλέον για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλυφθεί κατά 50% η αύξηση στην κατανάλωση που θα υπερβεί τις 300 KWh. Η κυβέρνηση καταργεί τις εξαιρέσεις ώστε η νέα έκπτωση να καλύψει και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της κατανάλωσης.
Πλαφόν στην χονδρεμπορική
Με σαφείς αιχμές για την διστακτικότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στη ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το ενεργειακό κόστος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες την εθνική πρωτοβουλία κατά της ακρίβειας και την δημιουργία ενός συστήματος που θα βάζει όριο στις τιμές της χονδρεμπορικής.
Μίλησε για ένα μηχανισμό που θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα και θα έχει διάρκεια 12 μηνών.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα έμμεσο πλαφόν που θα σταθεροποιήσει τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή και θα κόψει μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας. Μένει να διευκρινιστεί σήμερα με ποιους όρους θα γίνει αυτή η άσκηση και που θα μπει ο πήχης του πλαφόν, έχοντας μπροστά τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες με τις μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας.
Φορολόγηση υπερκερδών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξαιρεί από το κάδρο των μέτρων τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας. Εν αντιθέσει με τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν λόγο για “μικρό καλάθι” ως προς την επίμαχη πηγή εσόδων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 90% με βάση το πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους. Έδωσε μάλιστα μια κοινωνική διάσταση σε αυτό το μηχανισμό λέγοντας ότι είναι χρήματα που θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Γιατί είναι ώρες δράσης της πολιτείας αλλά και ώρες ευθύνης όλων μας» είπε.
Αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων
Τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας συμπληρώνει η κυβέρνηση και με την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντικατάστασης συσκευών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που θα χρηματοδοτήσει γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Προανήγγειλε επίσης ότι από το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» σχέδιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων.
Διαβάστε ακόμη