Σε ανοδική τροχιά κινείται σήμερα στην Ελλάδα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 8,93%, φτάνοντας στα 372,52 ευρώ, έναντι 342 ευρώ που ήταν χθες.
Όσον αφορά το balance των τιμών η χαμηλότερη ήταν στα 262,23 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 588,07 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα οι ΑΠΕ κατέχουν το προβάδισμα στο ενεργειακό μίγμα, διευρύνοντας μάλιστα την απόσταση από το φυσικό αέριο. Ειδικότερα οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 38,42%, το φυσικό αέριο με 25,73%, οι εισαγωγές με 18,16%, ο λιγνίτης με 7,65% και τα υδροηλεκτρικά με 3,66%.
Όλα αυτά ενώ στην Ευρώπη συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Έτσι, χθες στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή έκλεισε στα 172,9 ευρώ/MWh σημειώνοντας μείωση κατά 6,8%, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να κλείνει στα 192,5 ευρώ/MWh και το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στα 198,2 ευρώ/MWh.
Προς αναβολή η απόφαση για το πλαφόν
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν φαίνεται να επανεξετάζει τη σκοπιμότητα επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτό συνάγεται από έγγραφο που θα παρουσιαστεί στα κράτη μέλη, αύριο Τετάρτη, αναβάλλοντας τη δημοσίευση ενός ευρύτερου σχεδίου δράσης για τον τρόπο αντιμετώπισης του αυξανόμενου κόστους του καυσίμου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις από τις 27 κυβερνήσεις του μπλοκ να υποβάλει προτάσεις για να χαλιναγωγήσει την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί να πυροδοτήσει ύφεση. Ωστόσο, ενώ ορισμένα κράτη της ΕΕ θέλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, η Επιτροπή ήταν επιφυλακτική για μια τέτοια λύση, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο στη ζήτηση και στην ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής.
Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής που περιγράφει λεπτομερώς τα μελλοντικά βήματα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, τη χαλάρωση της αστάθειας και την αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ενεργειακές αγορές, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου, μεταφέρεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πιθανώς την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αντίθετα, η Επιτροπή θα συζητήσει αύριο Τετάρτη, πάνω σε ένα πιο τεχνικό έγγραφο, για το εάν μπορούν να εφαρμοστούν ανώτατα όρια τιμών.
Η Κομισιόν διεμήνυσε στα κράτη μέλη νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα λάβουν υπόψη τις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού, θα επιδιώξουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, και θα στηρίξουν την εσωτερική αγορά. Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν τους τελευταίους μήνες από τους πολέμιους των ανώτατων τιμών στις εισαγωγές ή στις αγορές χονδρικής.
Το έγγραφο για τα ανώτατα όρια των τιμών του φυσικού αερίου θα συζητηθεί πρώτα από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες στις 28 Σεπτεμβρίου προτού συζητηθεί από τους Υπουργούς Ενέργειας σε έκτακτη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο έκτακτης επέμβασης. Το πακέτο περιλαμβάνει μια έκτακτη εισφορά, ένα ανώτατο όριο τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια χαμηλότερου κόστους και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης ενέργειας. Περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας, τη μείωση της αστάθειας και τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου θα έρθουν αργότερα.
Η παρέμβαση από Ελλάδα και άλλες 10 χώρες
Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα τουλάχιστον 10 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Πολωνίας, σχεδιάζει να παροτρύνει την Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατό, τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό χθες, προωθείται σχετική επιστολή προς την Κομισιόν πριν το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.
Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα και άλλα κράτη-μέλη που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.
Στη Σύνοδο Κορυφής
Η ενεργειακή κρίση θα είναι επίσης βασικό θέμα κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και της τριμηνιαίας συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, αφού περισσότερα από τα μισά κράτη της ΕΕ ζήτησαν ένα τέτοιο μέτρο στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις αρχές του μήνα. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τον τρόπο εφαρμογής του.
Σε ένα εσωτερικό έγγραφο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή αξιολόγησε επιλογές για να υποβληθεί το Dutch Title Transfer Facility, η βασική αγορά φυσικού αερίου της ηπείρου, σε χρηματοοικονομική εποπτεία ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και να δημιουργηθεί ένα συμπληρωματικό σημείο αναφοράς για τη διασφάλιση καλύτερης λειτουργίας της αγοράς με λιγότερη αστάθεια.
Ως έσχατη λύση σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να διερευνήσει την προσωρινή δέσμευση του TTF στο ασιατικό σημείο αναφοράς JKM ως δυναμικό ανώτατο όριο, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει υπόψη του το Bloomberg. Η Επιτροπή εξέταζε επίσης τη δημιουργία ενός κέντρου εκκαθάρισης της ΕΕ «για να λαμβάνει αναφορές για όλες τις οριστικές τιμές LNG ή άλλων εισαγωγών».
Μια τέτοια κίνηση θα στηρίξει την κοινή πλατφόρμα αγορών της Ε.Ε., έναν εθελοντικό μηχανισμό για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συμμετεχόντων κρατών μελών και την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται στην Ελλάδα και η Google – Νέα μεγάλη επένδυση (γράφημα)
Το αλά γκρέκα δίδυμο Μελόνι, ο μεγαλομέτοχος και το FBI και το όνειρο της Peoplecert
Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων