Στα διζωνικά τιμολόγια που θα φέρουν τις ώρες του φθηνότερου ρεύματος μέσα στην μέρα ποντάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μετριάσει το ενεργειακό κόστος στον οικιακό τομέα με ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Η φιλοσοφία τους στηρίζεται στο νέο ενεργειακό σκηνικό που στήνει στην αγορά η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να έχει εκτοπίσει από το ενεργειακό μείγμα τον πανάκριβο λιγνίτη.

Στο παρελθόν οι λιγνιτικές μονάδες, δεν σταματούσαν ποτέ, δούλευαν ακούραστα και την νύχτα και παρήγαγαν ενέργεια που με κάποιο τρόπο έπρεπε να καταναλωθεί. Ως κίνητρο δόθηκε η φθηνότερη χρέωση, προσφέροντας το «τυράκι» για κατανάλωση τις νεκρές ώρες της νύχτας, μεταφέροντας αντίστοιχα, σε αυτή την ζώνη, καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλυντήριο, το μαγείρεμα κ.α. Έτσι δημιουργήθηκε το νυχτερινό τιμολόγιο που μας συνόδευσε για πολλά χρόνια και συνεχίζει να μας συνοδεύει μέχρι σήμερα προσελκύοντας 1.200.000 οικιακούς καταναλωτές που ανάλογα με την εποχή έχουν χαμηλή χρέωση της κιλοβατώρας απόγευμα και βράδυ (το χειμώνα) και μόνο βράδυ το καλοκαίρι. Καθώς όμως ο πανάκριβος λιγνίτης εγκαταλείπεται οριστικά και οι συνθήκες του παρελθόντος έχουν ανατραπεί, αλλάζουν και τα δεδομένα του ηλεκτρικού μας συστήματος. Τώρα, η φθηνότερη ενέργεια παράγεται το πρωί και το μεσημέρι από τον ήλιο που λόγω μάλιστα της υπερπροσφοράς χάνεται ή περικόπτεται λόγω της περιορισμένης ζήτησης προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στους παραγωγούς από ΑΠΕ.

Η έννοια επομένως του διζωνικού τιμολογίου είναι να μετακινήσει την κατανάλωση μέσα στην μέρα με φθηνό κόστος και να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στις νέες συνθήκες. Για παράδειγμα όπως τονίζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μαγείρεμα είναι η συνήθεια που έχει το μεγαλύτερο κόστος στον τομέα της κατανάλωσης ενώ το πλυντήριο αντιπροσωπεύει το 14%.

«Δεν μαγειρεύουμε όλοι 11 το βράδυ με 3 τα μεσάνυχτα αλλά και ούτε 3 με 5 το απόγευμα» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως χαρακτηριστικά λέει οι εποχές έχουν αλλάξει. «Δεν μπορεί ένα λογικό σύστημα να πουλά το ρεύμα φθηνά όταν είναι ακριβό δηλαδή την νύχτα και ακριβά όταν είναι φθηνό δηλαδή την μέρα». Κατά τον υπουργό, με τις λιγνιτικές μονάδες το κόστος της κιλοβατώρας είναι πάνω από 20 λεπτά όταν σήμερα η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο είναι πέριξ των 14 έως 15 λεπτών.

Αυτή η παραδοχή σε συνδυασμό με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που μένει τις μεσημεριανές ώρες στο σπίτι και που τελικά δεν είναι λίγοι μπορεί να κάνει πετυχημένη την ανατροπή. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη έχουμε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, περίπου 200.000 νοικοκυριά που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες όπου το 70% αυτών δεν εργάζεται, 150.000 οικογένειες με παιδιά κάτω των 2 ετών με την ανάλογη φροντίδα, κατηγορίες του πληθυσμού που μπορούν εύκολα να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς κατανάλωσης και να έχουν μικρότερη επιβάρυνση στο ρεύμα.

Ο ίδιος επικαλείται τα νούμερα της στατιστικής σύμφωνα με τα οποία αυτοί που εργάζονται στην Ελλάδα είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράριά τους. Οι υπόλοιποι δεν εργάζονται και επομένως δεν πιέζονται για τις ώρες που πρέπει να καταναλώσουν ενέργεια.

Το υπουργείο μελετά το τελευταίο διάστημα τις ώρες που θα μεταφερθεί η ζήτηση ανάλογα και με την καταναλωτική συμπεριφορά με επικρατέστερο σενάριο το 10 π.μ με 3 μ.μ και με διπλάσιες ώρες τα Σαββατοκύριακα που οι τιμές της χονδρεμπορικής μηδενίζονται. Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται σαφές όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με το νυχτερινό τιμολόγιο ότι η ζώνη θα μπορεί να μετακινείται ανάλογα με την εποχή.

Διαβάστε ακόμη

Χιλιάδες «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για εκκρεμείς υποθέσεις

Σχεδόν διπλάσιες οι τιμές των νέων διαμερισμάτων στο Μαρούσι την τελευταία 10ετία (πίνακες)

Ideal Holdings – Όμιλος Quest: Τα νέα assets που αναζητούν οι δυο εταιρείες συμμετοχών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα