Συνολικά 34,3 εκατομμύρια ευρώ εισέπραξε ο λογαριασμός επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας του πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.
Με βάση τα αθροιστικά στοιχεία που ανάρτησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για τις 8 και 9 Ιουλίου, από τις συνολικές συναλλαγές στην προημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού ύψους 91,2 εκατ. ευρώ, για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα διατεθεί περίπου το 1/3.
Να σημειωθεί ότι με τα νέα μέτρα, στο ΤΕΜ προστίθενται τα κέρδη των μονάδων ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης και αέριο) και των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς τα πλεονάσματα της παραγωγής των ΑΠΕ τροφοδοτούσαν το ταμείο και το προηγούμενο διάστημα.
Για σήμερα, οι λιγνιτικές μονάδες θα συνεισφέρουν στο λογαριασμό των επιδοτήσεων 5,8 εκατ., οι μονάδες φυσικού αερίου 11,9 εκατ., οι ΑΠΕ 13,4 εκατ. και τα υδροηλεκτρικά 2,9 εκατ.
Με τις νέες ρυθμίσεις, καθορίζονται ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών (πλαφόν), ανά τεχνολογία που χρησιμοποιούν, για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν αμείβονται πλέον με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος αλλά με καθορισμένες τιμές που θα διαμορφώνονται ανά μήνα και οι οποίες θα καλύπτουν τα κόστη των μονάδων τους και θα αφήνουν και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους. Η διαφορά μεταξύ της τιμής αυτής, και της χρηματιστηριακής τιμής θα κατευθύνεται στο ΤΕΜ.
Για σήμερα, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού, διαμορφώνεται στα 278,9 ευρώ /MWh, περιορίζοντας τα κέρδη στην «πηγή» στα 12,9 εκατ. ευρώ.
Χθες που η χονδρεμπορική τιμή έφτασε τα 342,9 ευρώ/MWh, τα «ανέβασε» στα 21,6 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα θα περιοριστεί σήμερα στο 25,45% ενώ στο 31,7% θα ανέλθει η συμμετοχή των ΑΠΕ, σχεδόν στο 13% του λιγνίτη και στο 7% των νερών.
Η εφαρμογή του νέου μηχανισμού ξεκίνησε στην σκιά των διεθνών ανατιμήσεων, που προκαλεί η ανησυχία για το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τις 21 Ιουλίου οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα 11 Ιουλίου.
Οι εκτιμήσεις ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει την κανονική ροή αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών στο TTF που ξεπέρασε τα 180 ευρώ /MWh τις προηγούμενες μέρες και διόρθωσε χθες στα 169 ευρώ/ MWh.
Tο ανοδικό σερί των τιμών μεταθέτει και το σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, που προγραμμάτιζε μέχρι την προσεχή Κυριακή να έχουν ανακοινωθεί τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το υπουργείο αποφάσισε χθες να δώσει περιθώριο δύο εβδομάδων, στους προμηθευτές ενέργειας ποντάροντας στην εξομάλυνση της αγοράς φυσικού αερίου. Με τα σημερινά δεδομένα, υπήρχε ο κίνδυνος καθορισμού υψηλών ταρίφων κάτι που θα επιβάρυνε αντίστοιχα τα μέτρα των επιδοτήσεων, τα οποία θα έπρεπε να αυξηθούν για να καλύψουν την διαφορά.
Με βάση την απόφαση του ΥΠΕΝ οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου.
Διαβάστε ακόμα:
Fitch: Αμετάβλητο το «BB» της Ελλάδας – Παραμένει θετικό και το «outlook»
Ρεκόρ 29 ετών για τον πληθωρισμό – Στο 12,1% τον Ιούνιο
Εισφορά αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι (παραδείγματα) (vid)