Τα μέτρα με τα οποία θα εξειδικεύσει τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για το 2022 αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών η κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρισμού.

Σήμερα, η Ελλάδα εμφανίζει ξανά την υψηλότερη τιμή στην χονδρεμπορική αγορά στην ΕΕ, η οποία ξεπερνά τα 195 ευρώ /MW καταγράφοντας άνοδο 63,6% παρά την αυξημένη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 27,24% όσο και των υδροηλεκτρικών σταθμών σχεδόν κατά 20%. Ρουμανία και Βουλγαρία υποχωρούν στα 100,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα κυρίως λόγω της χρήσης των πυρηνικών μονάδων ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών εμφανίζουν χώρες όπως η Γερμανία (+60,7%), η Κροατία (+195%), η Ελβετία (114%), η Ολλανδία (67,3%), η Σλοβενία (195%).

Οι τιμές τραβούν για άλλη μια φορά την ανηφόρα επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις, την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου έκλεισε στα επίπεδα των 66 ευρώ/MW.

Οι διαδοχικές συσκέψεις της προηγούμενης εβδομάδας παρουσία του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών επιβεβαιώνουν τη βούληση της πολιτείας να συνεχίσει να ενισχύει την κοινωνία από τα βάρη που μεταφέρει η μεταβλητότητα των τιμών και η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Τα πρόσθετα μέτρα επιβάλλουν οι προβλέψεις, οι οποίες μιλούν για διατήρηση ακόμη και επιδείνωση του κλίματος όσο μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα που η ζήτηση εκτινάσσεται και όσο τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της ΕΕ παραμένουν χαμηλά, παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργούν τα αυξημένα φορτία LNG από τις ΗΠΑ.

Τα νέα μέτρα θα διατηρήσουν τις επιδοτήσεις στους οικιακούς καταναλωτές και στόχος είναι να επεκταθούν και στις επιχειρήσεις χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, εφόσον εγκριθούν προηγουμένως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες για την στήριξη των οικιακών πελατών, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην κύρια κατοικία, κάτι που σημαίνει ότι θα πέσει «κόφτης» στα νοικοκυριά που αποτελούν εξοχικά ή δεύτερες κατοικίες. Η κυβέρνηση έχει μελετήσει ένα αυτόματο μηχανισμό επιδοτήσεων που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή χονδρεμπορικής και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Για το σκοπό αυτό τις τελευταίες εβδομάδες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναζητούν εναλλακτικές πηγές εσόδων για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες της αγοράς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μίλησε τις προηγούμενες μέρες για ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών ώστε οι αυξήσεις που θα κληθεί να καταβάλλει ένα μέσο νοικοκυριό να μην υπερβαίνουν το 15 έως 20%.

Ωστόσο οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που θα έρθουν το Γενάρη και το Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ένα ισχυρό σοκ για την αγορά (οικιακών πελατών, επιχειρήσεων), ανάβοντας φωτιές που είναι δύσκολο να σβήσουν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επιδότηση για το φυσικό αέριο λέγοντας ότι οι περίπου 500.000 συνδέσεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα σε αυτό θα συμβάλλει και η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται εντός των ημερών, κάτι που θα επιτρέψει την συνέχιση των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο που το Δεκέμβριο θα επιδοτηθεί με 40%.

 

Διαβάστε ακόμη

Στο τραπέζι νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ο πολιτικός Καζαμίας του 2022, τα φώτα του Μυτιληναίου, το ξενοδοχείο του Υφαντή και το ντηλ της Βιοϊατρικής 

Μεγαλύτερα «δώρα» έως και 50.000 ευρω με τη «Φορολοταρία 2.0»