Παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα για να μην επιβαρυνθούν με αυξημένο κόστος τα τιμολόγια ρεύματος αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τον Iούλιο και τον Αύγουστο.
Η πρώτη παρέμβαση θα αφορά την φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο με ένα έκτακτο τέλος ανά θερμική μεγαβατώρα, προκειμένου τα «ουρανοκατέβατα κέρδη που προκύπτουν από την εκτίναξη της τιμής της χονδρεμπορικής να επιστρέψουν στους καταναλωτές. Η διάρκεια θα είναι τουλάχιστον δίμηνη με μήνα αναφοράς τον Ιούλιο και θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που καταναλώνουν.
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην οριζόντια επιδότηση των καταναλωτών (με πιο ευνοϊκά μέτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά). Το όριο κατανάλωσης για τους καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες, ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη το ύψος των επιδοτήσεων θα ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου με την ανακοίνωση των τελικών τιμών των πράσινων τιμολογίων τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι όσοι έχουν κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια.
Για τον μηχανισμό
Τρίτον θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση με δεδομένο ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες της αγοράς και θα μπει πρόσθετη πρόνοια για εφαρμογή μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρεβλώσεων που μπορεί να έρχονται και να επανέρχονται και δεν αντιμετωπίζονται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό αλλά με όρους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη. Όπως επισήμανε ο υπουργός, χρειάζονται τρεις μήνες κρίσης για να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αυτός που για τα δικά μας δεδομένα σημαίνει πως θα ενεργοποιηθεί τον Οκτώβριο. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει με δεμένα τα χέρια. Και δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς στα ουρανοκατέβατα κέρδη δήλωσε ο υπουργός όχι γιατί υπάρχει αυξημένο κόστος (όπως την περίοδο της κρίσης ή γιατί άλλαξαν οι τιμές στο φυσικό αέριο) αλλά λόγο αύξησης της ζήτησης και αδυναμίας ανταπόκρισης στην προσφορά.
Όπως τόνισε τα κέρδη αυτά δεν μπορούν να πλήξουν τους καταναλωτές. «Για αυτό αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με τρεις κινήσεις» είπε. Το έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή του φυσικού αερίου θα είναι προσωρινό για δύο μήνες και θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος όταν θα έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο.
Σε ότι αφορά τις παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι απαιτεί έγκριση από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι μπορούν να αναζητήσουν αλλαγή του τύπου του τιμολογίου τους.
Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε και κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού, για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ΑΠΕ) γιατί δεν αποτελεί λάθος δικό τους η καθυστερημένη επιβολή. Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να επιστραφούν άνω από 138 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 λόγω μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωναν.
Δείτε τις νέες τιμές εδώ
Διαβάστε ακόμη
Στο +22% τον Ιούνιο η ζήτηση για τα «Airbnb» στην Ελλάδα (γραφήματα)
Στον δρόμο προς το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ