search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρεύμα: Πάνω, κάτω και… πλαγίως η τιμή στη χονδρική αγορά (pics)

Μεγάλα σκαμπανεβάσματα το τελευταίο τριήμερο στην τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας- Ανοδικό «τέμπο» χθες με +21% για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Μεγάλα σκαμπανεβάσματα παρατηρούνται στην τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Τρίτη, 6 Ιουνίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 85,54 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση κατά 8,28% σε σχέση με χθες Δευτέρα που ήταν στα 93,27 ευρώ/MWh.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Κυριακή υπήρξε αύξηση κατά 31,95% στα 84,11 ευρώ/MWh σε σχέση με το Σάββατο 3 Ιουνίου που η τιμή είχε υποχωρήσει στα 63,74 ευρώ/MWh, καταγράφοντας για κάποιες ώρες σχεδόν μηδενικά όρια.

Αντίθετα για σήμερα η χαμηλότερη τιμή ήταν 44,60 ευρώ/MWh και η υψηλότερη στα 146,13 ευρώ/MWh.

Στο ενεργειακό μίγμα για μια ακόμη μέρα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με ποσοστό 53,02% (54,08% μαζί με της Κρήτης), ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση το φυσικό αέριο με 25,36%, και έπονται οι εισαγωγές με 11,66%, τα υδροηλεκτρικά με 5,49%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη είναι σχεδόν μηδενική με 0,12%.

Σε τροχιά ανόδου το φυσικό αέριο

Μετά από αρκετές μέρες όπου το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά διαπραγματευόταν σε τιμές κάτω των 25 ευρώ/MWh, χθες Δευτέρα υπήρξε ένα ανοδικό ρεύμα. Έτσι, τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Ιούλιο έκλεισαν στα 28,6 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 20,75% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Αντίστοιχα τα συμβόλαια για τον Αύγουστο έκλεισαν στα 29,62 ευρώ/MWh και του Σεπτεμβρίου στα 31,52 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 20%, το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάρτιο, εν μέσω ενδείξεων στενότερης αγοράς για το LNG και δυνητικά ισχυρότερης ασιατικής ζήτησης για το καύσιμο.
Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 16%. Ωστόσο, οι τιμές έχουν πέσει περισσότερο από 60% φέτος και είναι πολύ κάτω από τα περυσινά επίπεδα, όταν η Ευρώπη υπέστη τα χειρότερα από την ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ευρώπη έχει συγκεντρώσει αποθέματα υψηλότερα από τα συνηθισμένα, λόγω του σχετικά ήπιου χειμώνα, των εισαγωγών ρεκόρ LNG και της χαμηλής ζήτησης.


Ωστόσο, οι έμποροι έχουν επίγνωση των επίμονων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ακόμη χαμηλότερων ρωσικών προμηθειών και του ανταγωνισμού με την Ασία για LNG. Οι αποστολές του καυσίμου στις ΗΠΑ – ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – είναι επί του παρόντος πιο κερδοφόρες στην Ασία τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει επίσης μια σύνδεση με την αγορά πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε την Κυριακή να περιορίσει περαιτέρω την προσφορά αργού τον Ιούλιο για να στηρίξει την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG συνδέονται συχνά με το πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγοραστές μπορεί να προτιμούν τις αποστολές spot προς το παρόν.

«Η ανοδική τάση του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου είναι ένα σημάδι ότι οι τιμές ενδέχεται να κλιμακωθούν. Μέχρι στιγμής, η αδύναμη ζήτηση έχει κρατήσει τα σημεία αναφοράς φυσικού αερίου σε απόσταση, πιθανότατα συγκαλύπτοντας το μειούμενο απόθεμα ασφαλείας της περιοχής ενόψει του επόμενου χειμώνα και πιθανή ανάκαμψη της ασιατικής ζήτησης LNG στο δεύτερο εξάμηνο» δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Patricio Alvarez.

Διαβάστε ακόμη  

Σε ιδιώτες περνά η ωρίμανση των κατασκευαστικών έργων – Συνασπισμός τριών εργολάβων για τη νέα Αττική Οδό

Νέες επενδύσεις και ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τη Cisco Systems

Παγκρήτια: Το ορόσημο των 8 εβδομάδων για την απορρόφηση της HSBC και η συγχώνευση με Attica Bank

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version