search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ρεύμα: «Όπλο» οι επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο με προσγείωση της τιμής

Τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου - Στόχος η διατήρηση της κιλοβατώρας στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο και στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα - Παρατείνεται ο φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς - Τι «καίει» τις τιμές του ρεύματος

Σε απόσταση αναπνοής από την μέση τιμή χονδρεμπορικής του Ιουλίου βρίσκεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, με την κυβέρνηση να διατηρεί το «όπλο» των επιδοτήσεων και για τον επόμενο μήνα για να κρατήσει την τιμή του ρεύματος στην περιοχή των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή επόμενης μέρας διαμορφώθηκε στα 130,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέση τιμή του Ιουλίου ήταν στα 135,54 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την κλιμάκωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού με την οποία θα κλείσει ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων την Δευτέρα (ή το νωρίτερο αύριο) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος των επιδοτήσεων που θα χορηγήσει για το Σεπτέμβριο, απόφαση την οποία σκιαγράφησε εν πολλοίς με χθεσινές του δηλώσεις και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε, οι τιμές όπως διαμορφώνονται τον Αύγουστο θα χρειαστούν κάποια μικρή ενίσχυση για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά. «Ο σκοπός είναι να είμαστε λίγο κάτω από τα 15 λεπτά, περιμένουμε να δούμε βέβαια και τις τελικές δηλώσεις των παρόχων. Τα τιμολόγια θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να κρατηθούν και οι τιμές σταθερές», σημείωσε.

Το «μαξιλάρι»

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη εξασφαλίσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων αφού το έκτακτο μέτρο της φορολόγησης που εφαρμόστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο έχει αποδώσει καρπούς και έχει δημιουργήσει το απαιτούμενο «μαξιλάρι» για να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος των 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα έχει αποδώσει για τον Αύγουστο περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 25 εκατομμύρια θα διατεθούν για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου. Τα υπόλοιπα 20 εκατομμύρια μένουν «κάβα» για τις επιδοτήσεις του επόμενου μήνα και σ’ αυτά θα προστεθούν και τα έσοδα που θα εισπράξει το ΥΠΕΝ από την διατήρηση του έκτακτου φόρου και για το Σεπτέμβριο, το οποίο με την υπάρχουσα ρύθμιση μπορεί να παραταθεί έως και τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση επιδότησε τον προηγούμενο μήνα με 1,6 λεπτά όλους τους καταναλωτές που είχαν κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και με 5 λεπτά το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Σε αυτή την περιοχή προβλέπεται να κινηθεί και η στήριξη των νοικοκυριών τον επόμενο μήνα.

Κλειδί οι εκπτώσεις

Το πόσο πάντως θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές θα εξαρτηθεί και από τις εκπτώσεις που θα προσφέρουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από αύριο το βράδυ 1 Σεπτεμβρίου.

Το σήμα της διατήρησης των τιμών στα επίπεδα του περσινού μήνα έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα πρώτη η Metlen, διατηρώντας την τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα του Αυγούστου ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε χθες και η Ήρων.

Μένει να φανεί εάν τις υψηλές εκπτώσεις του Αυγούστου που προσγείωσαν τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα, θα διατηρήσει και η ΔΕΗ στην οποία βρίσκεται η μερίδα του λέοντος των πράσινων τιμολογίων. Τον Αύγουστο η έκπτωση της Επιχείρησης ανήλθε σε 53% και διαμόρφωσε προ των επιδοτήσεων την τιμή του ρεύματος στα 16,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η οποία με τις επιδοτήσεις υποχώρησε στα 14,7 λεπτά. Η αγορά προεξοφλεί ότι η ΔΕΗ θα κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα και τον Σεπτέμβριο.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές;

Γιατί όμως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καλπάζουν τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου έχουν σχεδόν γεμίσει και μπαίνουμε στο φθινόπωρο που παραδοσιακά η ζήτηση περιορίζεται και οι τιμές υποχωρούν;

Βαρόμετρο για τις αυξήσεις αποτελεί παραδοσιακά ο ολλανδικός κόμβος συναλλαγών TTF, ο οποίος ακολουθεί ξανά ανοδική κούρσα τις τελευταίες μέρες προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 40 ευρώ η μεγαβατώρα όταν στις αρχές του έτους η τιμή είχε υποχωρήσει κοντά στα 25 ευρώ κάνοντας κάποιους να πιστέψουν ότι είχε έρθει το τέλος της ενεργειακής κρίσης!

Η πραγματικότητα ωστόσο όπως αποτυπώνεται στα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων δίνει μία τελείως διαφορετική εικόνα αφού υπάρχουν παράγοντες σε διεθνές επίπεδο που καλλιεργούν το κλίμα αβεβαιότητας ακόμη και της επάρκειας εφοδιασμού της ΕΕ.

Στο τέλος του έτους εκπνέει η συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου από τους αγωγούς της Ουκρανίας προς την Ευρώπη που η πολεμική ένταση των τελευταίων εβδομάδων με την Ρωσία έχει πυροδοτήσει την συζήτηση για μη διατήρησή της.

«Κερασάκι στην τούρτα» αποτελούν οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν υπάρξει συνέχιση αυτής της συνεργασίας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερο το φυσικό αέριο τον προσεχή χειμώνα.

Η πενταετής συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου που έχουν συνάψει Ρωσία και Ουκρανία ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του ΄24 και θα επηρεάσει καταλυτικά χώρες που στηρίζονται στις προμήθειες αυτές όπως είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Την κλιμάκωση πάντως των τιμών του ρεύματος φαίνεται ότι συντηρούν και άλλοι παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι ο περιορισμός στις ροές φυσικού αερίου από την Νορβηγία. Η Σκανδιναβική χώρα αποτελεί τον κορυφαίο σήμερα προμηθευτή της Ευρώπης που λόγω συντηρήσεων στις εγκαταστάσεις της χώρας, υπολογίζεται ότι στερεί περίπου 1 δις. κυβικά μέτρα από τις ποσότητες που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Οι συντηρήσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Αν και η επίδραση της μέσης Ανατολής δε φαίνεται να είναι μεγάλη στα τιμολόγια του ρεύματος ωστόσο η περιοχή παραμένει μια εστία συγκρούσεων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ανάφλεξη και να επηρεάσει τις τιμές προς τα πάνω.

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Παπαδάς: Πώς η Polyplast έγινε ηγέτιδα δύναμη στα προϊόντα συσκευασίας (pics)

«Πράσινο» για το Oλοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό

Eρχεται ο νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία – Στις 13/9 η κρίσιμη ετυμηγορία της Moody’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version