Μια «ανάσα» μετά από πολλές ημέρες υψηλών τιμών αποτελεί η σημερινή για την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Και τούτο καθώς για σήμερα, Κυριακή 11 Αυγούστου, η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 70,4 ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 36,49% σε σχέση με χθες Σάββατο 10 Αυγούστου που ήταν στα 110,84 ευρώ/MWh.
Μάλιστα ύστερα από αρκετό διάστημα έχουμε και μια επιστροφή στις σχεδόν μηδενικές τιμές καθώς για 6 περίπου ώρες λόγω υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 0,04 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη να φτάνει στα 161,11 ευρώ/MWh.
Το γενικότερο κλίμα νευρικότητας στην ενεργειακή αγορά, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία δείχνουν ότι αυτή η πτώση πιθανότατα θα είναι πρόσκαιρη, ίσως και ολιγόωρη καθώς, όπως συνήθως συμβαίνει, οι τιμές κατεβαίνουν το Σαββατοκύριακο για να πάρουν την ανιούσα από Δευτέρα…
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα φτάσαμε σε μέση τιμή 143,65 ευρώ/MWh και σε ανώτατη τιμή των 347,47 ευρώ/MWh.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθοριστικός παράγοντας για την «εκλογίκευση» των τιμών σήμερα, είναι η απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 54,6%. Το φυσικό αέριο ακολουθεί στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση με ποσοστό 23,55%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 13,43%, τα υδροηλεκτρικά με 6,10% και ο λιγνίτης με 0,16%.
«Κλειδί» το φυσικό αέριο
Ταυτόχρονα, όμως, ένας από τους βασικούς παράγοντες για την πορεία των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι βέβαια το φυσικό αέριο, το οποίο στην ευρωπαϊκή αγορά τις τελευταίες μέρες εκτοξεύθηκε και πάνω από τα 40 ευρώ/MWh.
Με τις δύο πολεμικές εστίες στην ευρύτερη περιοχή, αφενός στην Ουκρανία και ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο Κούρσκ, αφετέρου στη Μ. Ανατολή, να έχουν πάρει «φωτιά», πυροδοτείται ένα ανατιμητικό ράλι γύρω από τον «γαλάζιο χρυσό». Με τις τελευταίες συνεδριάσεις στο σημείο αναφοράς του TTF να ξυπνούν «άγριες μνήμες» του πρόσφατου παρελθόντος.
Έτσι, την περασμένη Παρασκευή τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν και πάλι πάνω από το όριο των 40 ευρώ και συγκεκριμένα στα 40,06 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές από τον Δεκέμβριο του 2023. Έκτοτε ακολούθησαν πτωτική πορεία φτάνοντας στις 23 Φεβρουαρίου 2024 στο επίπεδο των 24 ευρώ/MWh. Στη συνέχεια βέβαια ανέβηκαν σταδιακά, αλλά από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου διατηρήθηκαν κάτω των 35 ευρώ/MWh.
Πάντως, με βάση το σημερινό κλίμα, για το φθινόπωρο προβλέπονται τιμές άνω και των 42 ευρώ/MWh, ενώ για το 2025, ιδιαίτερα στην περίπτωση που υπάρξει πρόωρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών αερίου μέσω της Ουκρανίας, οι αναλυτές «βλέπουν» να ξεπερνιέται και η πήχης των 50 ευρώ/MWh.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διεθνής ενεργειακή αγορά θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, ανοίγοντας την όρεξη και για κερδοσκοπικά παιχνίδια…
Διαβάστε ακόμη:
«Άπιαστο όνειρο» το διαζύγιο για τους δυστυχισμένους γάμους στη Βρετανία (γραφήματα)
Πάνω από €3 δισ. οι επενδύσεις σε Ερευνα και Ανάπτυξη – Οι κλάδοι που επενδύουν
Η Ρωσία επιχειρεί να σταματήσει την ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ – Στέλνει ενισχύσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ