Κύμα ανατιμήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να φέρει ο πρωτοφανής καύσωνας και η εκτίναξη της ζήτησης, η οποία για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης εντάσσει στο σύστημα όλο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και τις ακριβές μονάδες.
Τις τελευταίες μέρες που ο υδράργυρος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος σε φορτία ανέρχονται σε ημερήσια βάση σε 9.500 MW. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από την εγχώρια παραγωγή που είναι ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο, τα υδάτινα αποθέματα (υδροηλεκτρικές μονάδες) αλλά και τις ΑΠΕ, σε μικρότερη όμως κλίμακα καθώς λόγω της άπνοιας στο σύστημα δεν συμμετέχει το αιολικό δυναμικό. Και φυσικά από εισαγωγές που συνεισφέρουν σταθερά από τις αρχές της εβδομάδας σε ημερήσια βάση περί τα 1.500 MW.
Η χρήση του λιγνίτη και του φυσικού αερίου συνθέτουν δύο πηγές ενέργειας με τεράστιο κόστος κυρίως λόγω των ρύπων και των αυξημένων διεθνών τιμών που έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της Μέσης Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς που από περίπου 50 ευρώ/MWh στις αρχές του έτους έφτασε χθες Τετάρτη 4 Αυγούστου στα 185,59 ευρώ/MWh.
Για σήμερα υπολογίζεται να υποχωρήσει στα 164,52 ευρώ/MWh, με την Ελλάδα να εμφανίζει σταθερά τις τελευταίες μέρες το υψηλότερο κόστος στην Ευρώπη και με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και οι Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να βρίσκονται εξίσου στην κόκκινη ζώνη.
Όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, το αυξημένο κόστος οι παραγωγοί θα μετακυλήσουν στην προμήθεια με αποτέλεσμα τα επόμενα τιμολόγια ρεύματος να επιβαρυνθούν με τα υψηλά κόστη χονδρεμπορικής.
Ερωτηθείς τις προηγούμενες ημέρες εάν και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από «το πόσο η κάθε εμπορική εταιρεία, κάθε προμηθευτική εταιρεία θα μπορέσει να απορροφήσει κομμάτι αυτής της αύξησης στις χονδρικές τιμές ενέργειας».
Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού (για τις αυξήσεις στα τιμολόγια στο 09:29” του βίντεο)
Μετά τους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές, την σκυτάλη παίρνει από σήμερα 5 Αυγούστου και η ΔΕΗ, η οποία ξεκινά να ενσωματώνει στα τιμολόγιά της τη ρήτρα που θα βασίζεται στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, αντικαθιστώντας τη ρήτρα CO2, την οποία ανέσυρε από τα συρτάρι της τον περασμένο Μάιο λόγω του ράλι του διοξειδίου του άνθρακα που έχει σκαρφαλώσει στα 55 ευρώ ο τόνος.
Η ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας, θα εφαρμοσθεί στα παλιότερα οικιακά τιμολόγια (Γ1, Γ1Ν) της εταιρείας και δεν θα ισχύσει στα νεότερα προγράμματα «ΔΕΗ myHome Enter» και «ΔΕΗ myHome Enter+» καθώς και στα επαγγελματικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης (Γ21, Γ22 και Γ23).
Η ΔΕΗ για να αποφύγει την επιβάρυνση των πελατών έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση κατά 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος ώστε να περιοριστεί το κόστος για τους πελάτες της.
Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που αρχίζει να αποκλιμακώνεται τα τελευταία 24ωρα αλλά παραμένει σε εξίσου υψηλά επίπεδα, διερευνάται από την ΡΑΕ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν και εκτιμάται ότι μπορούν να προσθέσουν «καπέλο» 15% στα τιμολόγια ρεύματος δικαιολογούνταν από τις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.
Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι στο κύμα ανατιμήσεων εμφανίζεται να συνέβαλλε άθελά της και η ΔΕΗ, καθώς η καθυστέρησή της τις προηγούμενες μέρες να υποβάλλει προσφορές για τις υδροηλεκτρικές της μονάδες, δημιούργησε ένα σημαντικό έλλειμμα στο σύστημα, που είχε ως συνέπεια οι συμμετέχοντες στην αγορά να υποβάλλουν προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες της έχει υποβληθεί από το Χρηματιστήριο Ενέργειας πρόστιμο 770.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Βρετανία: Παραμένει εκτός πράσινης λίστας η Ελλάδα – Οι 8 ευρωπαϊκές χώρες που εντάχθηκαν