Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ έβαλε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ο μηχανισμός του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Ιούλιο ως άμυνα αναχαίτισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το newmoney, τα περισσότερα έσοδα από την χονδρεμπορική αγορά κατά το α΄τρίμηνο εφαρμογής του μηχανισμού, απέφεραν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεισφέροντας 1,116 εκ. ευρώ (56%). Ακολουθεί η ΔΕΗ με 804 εκ. ευρώ, ο Ήρωνας με 235 εκ. ευρώ, η Μυτιληναίος με 137 εκ. και η Elpedison με 53 εκ. ευρώ. Το συνολικό ποσό ανήλθε σε 2.090 εκ.
Ειδικότερα, από τις ΑΠΕ 860 εκ. ευρώ είναι τα υπερέσοδα που έφερε στο ΤΕΜ το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται ο διαχειριστής ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) και 316 εκ. ευρώ τα υπερέσοδα των τριών ηλεκτροπαραγωγών από την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Ο μηχανισμός καθορισμού πλαφόν ανά τεχνολογία, ο οποίος υιοθετήθηκε και από την ΕΕ (με εξαίρεση το φυσικό αέριο) αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελής για την στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας σημαντικά και τα κονδύλια που διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας υπολόγισε σε περίπου 7 δις. τα έσοδα που έχουν διατεθεί από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης μέχρι σήμερα. Από αυτά την μερίδα του λέοντος (περί τα 5 δις, ) έχει συνεισφέρει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα ο κρατικός προϋπολογισμός. Το 70% των εσόδων του ΤΕΜ προέρχεται από την χονδρεμπορική αγορά και το υπόλοιπο από τις δημοπρασίες ρύπων και από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ως κύριο εργαλείο κατάσβεσης των υψηλών τιμών ενέργειας, το ΤΕΜ θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα και με νέους πόρους ώστε να εξασφαλίσει την επιδότηση των καταναλωτών και τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την φορολόγηση των διυλιστηρίων με στόχο την άντληση περίπου 400 εκ. ευρώ για το 2022 αλλά και των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σκοπεύει να εφαρμόσει από φέτος τον Νοέμβριο (και κάθε Νοέμβριο) το νέο μηχανισμό σε περιπτώσεις που η χονδρική τιμή και οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις, φέρνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στους παρόχους ενέργειας.
Ο μηχανισμός θα συνυπολογίζει τυχόν πρόσθετα κέρδη και ζημιές στο δεκάμηνο κάθε χρόνου και αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε θα αντλείται. Στην ουσία με το μηχανισμό αυτό επιβάλλεται πλαφόν στα έσοδα των προμηθευτών.
Επιπρόσθετα κονδύλια που σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 300 εκ. ευρώ θα προέλθουν από την επιβολή πλαφόν στην ενδοημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Το μέτρο πέρασε το καλοκαίρι σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ αλλά η σχετική απόφαση υπογράφτηκε από τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, πριν λίγες μέρες. Το πλαφόν στην ενδοημερήσια αγορά έρχεται να κόψει το δρόμο κυρίως σε Φορείς Εκπροσώπησης των ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), οι οποίοι δήλωναν χαμηλά φορτία στην προημερήσια αγορά -θέλοντας να αποφύγουν το πλαφόν- για να διακινήσουν μεγαλύτερο μέρος της «πράσινης» παραγωγής τους στην ενδοημέρησια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας που αμείβονταν με την τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Οι big business των μεγάλων παικτών στην κατοικία – Πού βρίσκονται τώρα οι τιμές (pics)
Ποιες περιοχές μπαίνουν στις αντικειμενικές και «φορτώνονται» με φόρους-φωτιά