«Φωτιά» στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος εξακολουθεί να βάζει το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 183,28 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,57% σε σχέση με χθες που ήταν στα 167,27 ευρώ/MWh. Ωστόσο η διακύμανσή της κατά τη διάρκεια της μέρας εμφανίζει εντυπωσιακές αποκλίσεις καθώς η χαμηλότερη ήταν στα 91,92 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, -για τους τελευταίους μήνες-, των 733,65 ευρώ/MWh.

Ασφαλώς κρίσιμο για τη διαμόρφωση της τιμής είναι το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής όπου το πρόσφατο χρονικό διάστημα κυριαρχεί το φυσικό αέριο, με τις ΑΠΕ να περιορίζονται στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση.

Έτσι και για σήμερα το φυσικό αέριο κατέχει ποσοστό 53,20%, με τις ΑΠΕ στο 25,54%, τρίτο στην κατάταξη τον λιγνίτη με 12,12%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 5,45% και τα υδροηλεκτρικά με 1,38%.

Ανοδικά και το TTF

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε ξανά χθες το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο έκλεισαν στα 47,15 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3% ενώ τα συμβόλαια για τον Ιανουάριο του 2025 έκλεισαν στα 47,41 ευρώ/MWh και για τον Φεβρουάριο του 2025 στα 47,29 ευρώ/MWh.

Όπως έχει γίνει σαφές το τελευταίο διάστημα, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος είναι αυξημένες σε όλη την Ευρώπη, αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Καταρχήν, πάρα το υψηλό επίπεδο αποθήκευσης, η έναρξη πλέον της χειμερινής περιόδου, με την πτώση της θερμοκρασίας, αυξάνει τη ζήτηση. Παράλληλα, η εκρηκτική γεωπολιτική κατάσταση, με τα δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή, πυροδοτεί έναν συνεχιζόμενο κύκλο αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα, αναμένεται το πώς θα «μεταφραστεί» από τις αγορές το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο για τη χρησιμοποίηση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Αξίζει, πάντως να αναφερθεί ότι προς το παρόν, η ρωσική Gazprom εξακολουθεί να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σε κανονικά επίπεδα, ακόμη και μετά τη διακοπή των απευθείας αποστολών στην Αυστρία λόγω διαφωνίας με την ενεργειακή εταιρεία OMV AG.

Παράλληλα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες LNG από τη Ρωσία. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γαλλίας από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί σε ρεκόρ, σε σχέση με οποιονδήποτε ολόκληρο χρόνο από τότε που ξεκίνησαν οι προμήθειες το 2018.

Η Ισπανία και το Βέλγιο είναι επίσης μεταξύ των χωρών όπου οι ροές LNG από τη Ρωσία εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ενώ αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας έχουν επίσης λάβει ροές αγωγών από τη Ρωσία, αν και η διαμετακόμιση για τις προμήθειες λήγει στο τέλος του έτους.

Μένει ωστόσο να φανεί τι θα γίνει από τον ερχόμενο Μάρτιο όταν η ΕΕ θα αρχίσει να εφαρμόζει απαγόρευση στις μεταφορτώσεις ρωσικών φορτίων LNG σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Διαβάστε ακόμη

Μαίρη και Μάικλ Τζαχάρις: Η δωρεά των $50 εκατ. στο The Met και ο Ναός του Αγ. Νικολάου στο Ground Zero (pics)

Αυτές είναι οι προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για αγορά και φορολογία

Η κρύα μέρα και οι χαμηλοί τόνοι του Μ.Μ, η αναμονή κίνησης από «Ραφήνα», το κακό σημάδι για τις τράπεζες, οι εφοπλιστές και η Aegean Baltic Bank

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα