Σε αυξημένη εγρήγορση για τα μέτρα θωράκισης των καταναλωτών που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος βρίσκεται η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός οι τιμές χονδρεμπορικής σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα έχουν αποκλιμακωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και σήμερα στην χώρα μας κινούνται στα 195,28 ευρώ/MW που είναι η ακριβότερη τιμή μεταξύ των κρατών –μελών της ΕΕ, εντούτοις οι εκτιμήσεις προδιαγράφουν ένα δύσκολο χειμώνα.
Αυτό ενισχύει την ανάγκη και για πρόσθετα μέτρα, μπροστά στην μεγάλη καταιγίδα που περιμένει τους καταναλωτές και τους φουσκωμένους λογαριασμούς που θα συνεχίσουν να καταφτάνουν.
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία τηλεδιάσκεψη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υπουργού Επικρατείας ΄Άκη Σκέρτσου και του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη όπου αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα αλλά και πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες. Στην συζήτηση συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης και ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με την πορεία του ΕΛΑΠΕ και των εσόδων από τους ρύπους που έως σήμερα χρηματοδοτούν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με τον επικεφαλής του ΤΕΜ να υποστηρίζει ότι με τις προβλέψεις που υπάρχουν για το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ), ο ΔΑΠΕΕΠ μπορεί να στηρίξει την ενίσχυση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2022 θα χρειαστεί να διατεθεί στην αγορά διπλάσια ενίσχυση σε σχέση με τα επίπεδα της φετινής περιόδου, η οποία προβλέπεται ότι μπορεί να καλυφθεί από τους ρύπους. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να μην φτάσει.
Η πρόβλεψη που γίνεται από το ΔΑΠΕΕΠ είναι ότι η πρόσθετη ενίσχυση θα φτάσει και ενδεχομένως ανάλογα με την ένταση θα ξεπεράσει το 1,5 δις. ευρώ. Μέχρι σήμερα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έχουν διατεθεί πάνω από 700 εκ. ευρώ, τα οποία για φέτος θα φτάσουν τα 740 εκ.
Για τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αύξηση της επιδότησης από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η ενίσχυση θα ανέλθει σε 49,5 ευρώ ανά λογαριασμό από 39 ευρώ που ήταν το Νοέμβριο. Προβλέπεται επίσης αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το Δεκέμβριο και κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να εφαρμόσει την νέα κοινωνική πολιτική για το μήνα που διανύουμε αλλά και να οργανώσει άμυνες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ένταση της κρίσης τους επόμενους μήνες. Χθες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε επιστολή στο ΕΣΠΕΝ (Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας) με την οποία ζητά μεταξύ άλλων, στοιχεία από τους προμηθευτές προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν ενσωματωθεί οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Για σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη σχετική συνάντηση με τους παρόχους σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος και την εφαρμογή των μέτρων.
Η κατάσταση με το ενεργειακό κόστος δείχνει να προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην αγορά. Χθες η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων μίλησε για κίνδυνο λουκέτων. Όπως υποστήριξε το τελευταίο διάστημα τα επιμελητήρια όλης της χώρας, γίνονται μάρτυρες των δυσκολιών καθώς πολλές επιχειρήσεις, που λειτουργούν με μέση τάση ή επαγγελματικούς λογαριασμούς Γ21 και Γ22 κινδυνεύουν με παύση εργασιών αλλά και με διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλομένων.
Μάλιστα στην ηλεκτρονική σελίδα της ΚΕΕΕ παρατέθηκαν στοιχεία σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος εταιρίας που δραστηριοποιείται στη Δράμα. Με βάση αυτά τον Ιούνιο το ποσό του ηλεκτρικού που πλήρωνε ήταν 1.024,78 ενώ έξι μήνες μετά, τον Δεκέμβριο το ποσό έχει εκτοξευτεί (για την ίδια επιχείρηση με την ίδια κατανάλωση ρεύματος) στα 35.480,27.
Διαβάστε ακόμη
Οι 8 στόχοι για την οικονομία το 2022 – Ποιο είναι το «μεγάλο στοίχημα»
Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας